SİNAN ESERLERİNİN ÇİZİMLERİ BİLGİ BELGE MERKEZİNDE
Mimar Ali Saim Ülgen’in hazırladığı Mimar Sinan yapılarının Rölöve ve Restitüsyon çizimleri ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezindeki yerini aldı.
Ülgen’in 1938-1962 yılları arasında gerçekleştirdiği bu kapsamlı ve çok yönlü çalışması, yapıların tümünü plan, kesit, ve cephe çizimleriyle tanıtmayı ve belgelemeyi amaçlıyor ve Klasik Dönem Osmanlı yapılarının çoğunu içermesi bakımından da ayrı bir değer taşıyor. Mimar Sinan'ın yapıları olarak Tezkerelerde adı geçen yapılar ile sözlü geleneğin Mimar Sinan’a atfettiği yapıların çizimleri de bu çalışmada yer alıyor.
Muradiye Cami çizim paftası
Sinan'a Saygı Projesi’nden Ahmet Sezgin, envanter çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi; “Proje kapsamında yürütülen envanter çalışmaları için gerekli bilimsel kaynakların toplanması ile başlayan süreç, ÇEKÜL Vakfı Bilgi Belge Merkezi'nin içinde yer alan Sinan'a Saygı Kitaplığı'nın da çekirdeği oldu. İki yıldır süren çalışmaların sonucunda, Mimar Sinan ve eserleri üzerine mevcut literatürün tamamını oluşturan 150'den fazla kitap ve Sinan özel sayısı dergiler, Sinan'a Saygı Kitaplığı'nda toplandı. Sinan'a Saygı Kitaplığı'na en son olarak Türk Tarih Kurumu'nun 1989 yılında yayınladığı çizimler katıldı. Ali Saim Ülgen'in belge değeri yüksek bu rölöve ve çizimler, bazı Sinan yapıların restorasyon ve yediden yapılmaları için kaynak olarak da kullanılmıştı.”
Sezgin, Sinan'a Saygı Kitaplığı’nın, akademisyenler, ilgili fakülte öğrencileri ve amatörce konuyla ilgilenen herkesin kullanımına, hafta içi mesai saatleri arasında açık olduğunu da sözlerine ekledi.
Türk Tarih Kurumu’nun bastığı “Mimar Sinan Yapıları Rölöve ve Restitüsyon Çizimleri”