Ana içeriğe atla

Siirt için tarihsel dönüşüm vizyon planı hazırlandı

23.09.2013

“Siirt ve Tillo’nun Geleceği: Tarihsel Dönüşüm ve Vizyon Planı”nın hikâyesi Mart ayında Siirt’te yapılan TKB Bölge Toplantısı’yla başladı. Bölgenin doğal ve tarihsel mirasının uzmanlar tarafından değerlendirildiği toplantının sonucunda, Siirt ve Tillo için kültür öncelikli bir planın hazırlanması kararı çıkmıştı.

Siirt Valiliği’nin ev sahipliğinde ve Tillo Belediyesi’nin destekleriyle ÇEKÜL Vakfı, TKB ve Kentsel Strateji temsilcilerinden oluşan uzman heyeti ile farklı üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan bilim heyeti Mayıs ayında Siirt’te bir araya geldi. Şehir plancısı A.Faruk Göksu tarafından yönetilen ve yaklaşık 150 kişinin söz aldığı çalıştayın ardından Siirt’in geleceği için 10 temel ilke belirlendi. Bu ilkelerden yola çıkarak hazırlanan vizyon planı ise 20 Eylül’de yine Siirt’te yapılan bir toplantıyla paylaşıldı.

Su İlim İnanç Rota Tarım

Vizyon planı, ÇEKÜL Vakfı gönüllüsü, Kentsel Strateji kurucusu A. Faruk Göksu tarafından sunuldu. Su, ilim, inanç, rota ve tarım başlıklarının altında: Vadiler, İpekyolu,  tarihte ismi geçen bilim insanları, astronomi,  antik kentler, köyler, bağcılık, kırsal kalkınma gibi başlılarla Siirt’in kentsel dönüşüm değil, tarihsel dönüşüm yaşaması gerektiğinin altı çizildi. Yarışan kentler yerine, paylaşan kentler kavramını vurgulayan Göksu, Siirt’in ortak değerlerini havza kentleriyle paylaşacak yöntemler geliştirmesi gerektiğini vurguladı.  Hazırlanan planda yer alan temel sorun ve fırsatlar da katılımcılarla paylaşıldı. İşsizlik, deprem riski, eğitim yetersizliği, inşası devam eden HES’ler sorunlar arasında yer alırken, üniversite, yeraltı değerleri, arkeolojik tarih ve kültürel zenginlikler de fırsatlar arasında sayıldı.

Tarihsel Dönüşüm ve Vizyon Planı aynı zamanda “Tillo Parkur Porjesi” başlıklı somut bir fikir projesi de sunuyor. Proje, Tillo’nun bir açık hava müzesi gibi kurgulanmasını ve güzergâh üzerine odaklar yaratılmasını öneriyor:  İsmail Fakirullah Türbesi, Yaşayan Müze (Tillo sokakları), Şeyh Nusrettin Konağı, Kubbe-i Hasiye, Gözlem Şenliği, Bilim Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Işık Kampı ve Tefekkür Seyir Terası.

Faruk Göksu’nun sunumu, Siirt için Siirtliler tarafından belirlenen 10 temel ilkenin yeniden hatırlatılması ve bundan sonraki süreçte vizyon planında yer alan önerilerin bir takvime bağlanarak, kurumlar arası işbirlikleriyle uygulanabilir hale getirilmesi için neler yapılabileceği konusunda katılımcılara söz verilmesiyle sona erdi.

Toplantıyı  Siirt Valisi Ahmet Aydın, Tillo Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, ÇEKÜL Siirt temsilcisi Ayhan Mergen, ÇEKÜL YDK üyesi Hurşit Arslan, Başkent Üniversitesi Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cengiz Işık ve farklı üniveritelerden gelen bilim kurulu ile Siirtliler takip etti.

Siirt ve Tillo’nun Geleceği: Tarihsel Dönüşüm ve Vizyon Planı çalışma ekibi:

A.Faruk Göksu(Kentsel Strateji), Sıla Akalp(Kentsel Strateji), Alp Arısoy(ÇEKÜL Vakfı), Hurşit Arslan(ÇEKÜL Vakfı), Ayhan Mergen(ÇEKÜL Vakfı), Elif Tan(Kentsel Strateji)

Bilim Kurulu:

Prof. Dr. Cengiz Işık

Başkent Üniversitesi Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi Müdürü

Prof. Dr. Zeki Eker

Akdeniz Üniversitesi, Astrofizik

Prof. Dr. Adnan Diler

Muğla Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan V.

Prof. Dr. İbrahim Yokaş

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu, Tarım/Ziraat

Doç. Dr. Rahmi Erdem

Selçuk Üniversitesi, Şehir Plancısı

Doç. Dr. Billur Tekkök

Başkent Üniversitesi, Arkeolog (Kent Müzesi için)

Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur

Ege Üniversitesi, Önasya Arkeoloğu

Öğr. Gör. Bora Türkkan

Başkent Üniversitesi, Heykeltraş

Öğr. Gör. Halime Fişenk

Başkent Üniversitesi, Grafik Tasarımcı 
(Bilgilendirme ve yönlendirme tasarımları için)

Tüm Haberler