Safranbolu’da koruma hareketi devam ediyor
Türkiye’nin koruma yolculuğu, 1970’li yıllarda Safranbolu’da atılan adımlarla başlamıştı. Safranbolu’daki koruma hareketi, Karabük Valisi İzzettin Küçük, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan ve Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy’un duyarlı yaklaşımlarıyla devam ediyor. Yürütülen çalışmalar, ÇEKÜL Vakfı Karabük temsilcisi Mehmet Adalar tarafından destekleniyor ve takip ediliyor.
Hilmi Bayramgil Caddesi Restorasyonu Projesi:
İçişleri ve Kalkınma Bakanlığı tarafından sağlanan kaynak ile 18 yapının dış cephe onarımının gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Projelerin kurul onayı bekleniyor.
Köprüler:
Tescillenmiş Taşköprü, Çevrik Köprü, Konarı Köprüsü ve Tokatlı Köprüsü’nün proje çalışmaları devam ediyor.
Gümüş Mektebi:
Restorasyon projeleri Safranbolu Meslek Yüksek Okulu ve Safranbolu Belediyesi tarafından hazırlanan okulun restorasyon uygulaması başladı, 2013-2014 öğretim dönemine yetiştirilmesi hedefleniyor.
Yörük Köyü:
ÇEKÜL Vakfı’nın “Köyler Yaşamalıdır” projesi kapsamında hazırlanan dosya, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uygun bulundu ve 43 adet tescilli yapının restorasyon projelerine destek sağlanması kararı verildi.
Karabük Valiliği, Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi ve Yörük Köyü Vakfı ile birlikte hazırlanan proje kapsamında Yörük Köyü’nde yer alan tescilli yapılar restore edilecek, sokak dokusunda yer alan arnavut kaldırımları ve taş duvarların onarımı yapılacak, silueti bozan enerji nakil hatları ise yer altına alınacak.
Camiler:
Karabük Valiliği, Safranbolu Kaymakamlığı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Safranbolu Belediyesi ile yürütülen proje kapsamında 6 cami ve 2 türbenin restorasyon projeleri hazırlanıyor.
İskalion Mektebi:
Koruma Kurulu Binası olarak restorasyonu gerçekleştirilmekte olan binada çalışmalar sona yaklaştı. Yaz aylarında hizmete açılması hedefleniyor.
Çeşmeler:
Tarihi Kentler Birliği tarafından sağlanan destek ile 22 adet çeşmenin projeleri hazırlanıyor.