Ana içeriğe atla
Oyuncak için müzeye!

Oyuncak için müzeye!

28.11.2018

Mayıs ayında Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen Müze Özendirme Yarışmasında, eski Dokuma Fabrikası alanında sanayi mirasının etap etap işlevlendirilmesinin bir parçası olması ve farklı kültürlere ait oyuncakların sergilenmesi nedeniyle Yaşam Kültürü Müzesi Ödülüne layık görülen Anadolu Oyuncak Müzesi, ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği uzmanları ile Prof. Dr. Metin Sözen tarafından ziyaret edildi. Kepez Belediyesinin özel çabası ve çalışmasıyla Antalya Dokuma Park Projesi kapsamında hayata geçirilen Anadolu Oyuncak Müzesi, tasarımı yapılan büyük bir kompleksin hayata geçirilmiş küçük bir parçası.

Temelleri 1956 yılında atılan ve 1961 yılında üretime başlayan Dokuma Fabrikası, 2003’e kadar faaliyet gösterdi. Fabrikanın kullanım hakları 2005 yılında ihalesiz olarak özel bir şirkete verildi. Kepez Belediyesinin uzun uğraşları sonucunda 2012 yılında bu karar iptal ettirildi ve Dokuma Fabrikası alanı bir müze kompleksi olacak şekilde projelendirildi. Eski Dokuma Fabrikası bünyesindeki 4 bin metrekare alan içinde bulunan tüm yapı stoku ve peyzaj öğeleri korunarak fabrika yapıları restore edildi ve her birine farklı işlevler kazandırıldı.

Oyuncaklar Anadolu ve Avrupa’dan

Bu yapılardan biri olan kreş binası Anadolu Oyuncak Müzesi olarak işlevlendirildi. Kepez Belediyesinin kültürel faaliyet çalışmaları kapsamında Dokuma Park alanında Ekim 2017’de açılan Anadolu Oyuncak Müzesi, 16 Avrupa ülkesi ve 81 ilden oyuncaklar barındırıyor. Her yaş ve kültürden meraklılara hitap eden müzede farklı temalardan 8 bin obje sergileniyor. Müzede Anadolu oyuncak tarihi, Anadolu geleneksel oyuncakları, dünyanın her yanında oynanan oyuncaklardan örnekler, Antalyaspor köşesi, hoca ve talebeleri ile sınıf odası, ahşap oyuncaklar odası, Temel Reis, arabalar odası, istasyon odası, esnaf sokağı, Kaleiçi Sokağı, masalcı nine odası, peluş oyuncaklar, yap-boz odası gibi temalar içeren salonlar yer alıyor.

Müze envanteri, başta İstanbul antik pazarları olmak üzere Türkiye’nin her yanından, Avrupa ülkelerinden ve internetten satın alınan oyuncaklar ile sanatçılara yaptırılmış eserler, dioramalar ve halkın armağan ettiği oyuncaklardan oluşuyor. Envanter, yeni parçalarla zenginleşmeye devam ediyor.

Tüm Haberler