Olimpos Alan Yönetimi İle Güvenlik Sorunu Çözüldü
Antik kaynaklarda “Işık Ülkesi” diye anlatılan Likya bölgesindeki, Olimpos Antik Kenti kazı çalışmaları, ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Yelda Olcay Uçkan tarafından yürütülüyor.
Antik kent, Antalya’nın 80 km. güneyinde ve Toros dağlarının kıyıya dik indikleri yörede bulunuyor. Olimpos’ta ilk kazı çalışması 1990 yılında, Antalya Müzesi tarafından yapılmıştı. Yazır köyünün sınırları içinde kalan Olimpos antik kentindeki bilimsel çalışmalar ise 2000 yılından buyana kesintisiz olarak sürdürülüyor.
Olimpos, günümüzde ören yeri olarak ziyaretçilere açık olmasının yanı sıra Yazır köyündeki pansiyonlarda konaklayanların kent içinden denize ulaştıkları bir antik kent konumunda. Tarihi değerleriyle, doğal yapısıyla da dünyanın eşsiz güzelliklerini barındıran Olimpos’da son yıllarda gelişen alternatif turizm, bölgeye olan talebi arttırmaya devam ediyor. Bütüncül bir yaklaşımla alanı korumak için turizmi göz önüne alarak, 2009 yılında “Alan Yönetim Planı” çalışmaları başlatılmıştı. Kasım 2009’da gerçekleştirilen ilk toplantıda Olimpos için yapılması öncelikli iki konu ön plana çıktı; alanı bütün olarak tanımlamayı amaçlayan haritaların hazırlanması ve güvenlik sorununun çözülmesi. Haritalar hazırlandı ve GATAB’ın (Güney Antalya Altyapı Birliği) desteği ile onay aşamasına getirildi. Özellikle yaz aylarında artan nüfus nedeniyle alanın güvenlik sorununun çözümlenmesi için ise Kumluca Kaymakamlığı ve Kumluca Jandarma Komutanlığı’nın koordinasyonunda, kazı ekibinden ÇEKÜL Eskişehir temsilcisi mimar Yrd. Doç. Dr. Erkan Uçkan tarafından “Jandarma Asayiş Karakolu” projesi hazırlandı.
Proje Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanarak Yazır Muhtarı Halil Karataş ile işletme sahiplerinin desteği ile hayata geçirildi.
Ağustos başında yapımı tamamlanan Jandarma Asayiş Karakolu, 9 ağustos 2010 günü Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Antalya İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Albay İsmail Ekici, yerel yöneticiler, STK temsilcileri, kazı ekibi, yöre halkı ve çok sayıda davetlinin katılımıyla açıldı.
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Yrd. Doç. Dr. Erkan Uçkan
Kazı ekibi
Kamu, yerel ve sivil birlikteliği ile ortaya çıkan Jandarma Asayiş Karakolu Projesi, alan yönetim planı kapsamında tespit edilen öncelikli güvenlik sorununun giderilmesi açısından önem taşıyor. İlkesel olarak alanın korunması ve sürdürülebilirliğini amaçlayan Olimpos Alan Yönetim Planı ile hem kültür mirası hem de kültür turizminin bir arada korunmasını hedefleniyor. ÇEKÜL Vakfı’nın Tarihi Kentler Birliği ile belediyelerin gündeme taşıdığı “alan yönetimi planlaması” konusunda Olimpos örnek teşkil ediyor.
Kumluca Kaymakamı Salih Işık ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Yelda Olcay Uçkan