Mardin'de Koruma Çalışmaları Hızlandı
Verimli toprakları, akarsuları ile medeniyetlerin geliştiği Mezopotamya, Mardin gibi tarihi/antik bir kenti saklıyor. Pek çok sanatçının ve yazarın, “Zamanın durduğu kent” olarak tanımladığı Mardin, bugünlerde biraz telaşlı. Eski kent içinde, hemen hemen her sokakta, sivil mimari örneklerinin ve Mardin sokaklarının korunması için çalışmalar yürütülüyor.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve beraberindeki inceleme heyeti, Şanlıurfa Yol Haritası çalışmaları için çıktığı yolculukta, önce Mardin’i ziyaret etti. ÇEKÜL ekibini Mardin Valisi Hasan Duruer ve Vali Yardımcısı Şenol Koca karşıladı. ÇEKÜL Vakfı’nın hazırladığı “Mardin Yol Haritası”nın ardından hızlanan çalışmalar yerinde incelendi.
Mardin Valiliği tarafından yürütülen çalışmalarda, üzerine sıva yapıldığı için taş dokusu görülmeyen Mardin evleri temizlenerek yeniden ortaya çıkarılıyor. Briket taşlarla yapılan ekler ve tarihi sokaklarda yükselen betonarme yapılar yıkılıyor. Sokaklardaki yer döşemeleri, dokuya uygun yenileniyor. Eski dokunun ortaya çıkarılması için özelikle Çubuk Mahallesi’nde başlayan çalışmalar hızla devam ediyor. Mardin ziyaretimizde uğradığımız ve restorasyonu bitmek üzere olan tarihi Vali Konağı’nın açılışı, Mardin’i ziyaretimizden dört dün sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yapıldı.
Projelerini ÇEKÜL Vakfı’nın hazırladığı Mardin Kent Müzesi ise bugünlerde ressam Abidin Dino’nun sergisine ev sahipliği yapıyor.
Mardin Kent Müzesi
Mardin’de yaşanan bu hareketlilik, ÇEKÜL gönüllüleri ve yerel yöneticilerin çabaları ile kentliye de yansımaya başladı. Sokaklarda yaşanan gözle görünür değişiklik, giderek sosyal hayatta yerini buluyor. Çehresi daha temiz, sokakları ve çarşısı daha aydınlık, sivil mimari örneklerinin, medreselerin daha algılanabilir olduğu bir Mardin, kültür ve turizm kenti olma yolunda hızla ilerliyor.
Mardin Müzesi
Müze bahçesinde çocuklarla kazı çalışması yapılıyor
Mardin’e 30 km uzaklıktaki Dara Antik kenti de, sarnıçları, kilise, saray, cami, arasta, kaya mezarları, köprü kalıntılarıyla, Mardin’e ayrı bir değer katıyor. Kazı çalışmalarının Mardin Müze Müdürlüğü tarafından yürütüldüğü Dara’nın, MÖ.530–570 yıllarında kurulduğu biliniyor. Kent, İranlılar ile Romalılar arasında sürekli el değiştirmiş, MS. VII. yüzyılda ise Arap istilasına uğramış, daha sonra da yerel beylikler tarafından yönetilmiş. Antik kentle iç içe olan Dara köyündeki pek çok evin altında antik kentin izlerini görmek mümkün.