Ana içeriğe atla

Malatya'dan Beklenen Koruma Çalışmaları Başlıyor

24.09.2010

Yukarı Fırat havzasının kültür ve tarih kenti Malatya’da, kentin kültürel mirasının korunarak yaşamaya devam etmesi için kent merkezi ve ilçeler kolları sıvadı.

Beşkonaklar

Uzun yıllardır, gerek kadrolarda süreklilik gerekse koordinasyon sağlanamadığı için koruma hareketinde istediği boyuta gelemeyen Malatya, son birkaç yıldır daha kararlı adımlar atmaya başladı. ÇEKÜL Vakfı’nın proje desteğiyle kent merkezindeki Beşkonaklar ve İstanbulluoğlu konaklarının restorasyonları tamamlandı ve yeniden işlevlendirildi. Mimarlar Odası Şubesi’nin ve Etnografya Müzesi’nin olduğu Beşkonaklar’da, ÇEKÜL Vakfı Malatya temsilcisi Bekir Sözen’in girişimleriyle, ÇEKÜL gönüllülerinin buluşma noktası olacak bir de ofis hizmete girdi. Uzun yılların ardından kentte başlayan bu hareketlilik, özellikle Battalgazi’de yapılan çalışmalarla birlikte artmaya başladı. 

İstanbulluoğlu Konağı

16-17 Eylül tarihlerinde, Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran’ın ev sahipliğinde,  ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in başkanlığında, Malatya merkez ile Battalgazi, Yeşilyurt, Darende, Arapgir ilçeleri ve Yeşilyurt’a bağlı Gündüzbey beldesinde başlatılan çalışmalara destek olmak için bir dizi toplantı ve inceleme gezisi yapıldı. Malatya’nın önemli arkeolojik alanı Arslantepe’deki kazılarda son bir yıl içinde bulunan eserler incelendi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen

Battalgazi Kaymakamı Abdulmuttalip Aksoy, Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, Arapgir Kaymakamı Ercan Turan, Kale Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu, Yeşilyurt Kaymakamı İlhan Abay, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İl Özel İdaresi yetkilileri, Vakıflar Bölge Müdürü, ÇEKÜL Vakfı Malatya Bölge Koordinatörü Bekir Sözen ve ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreter Vekili Ece Müftüoğlu Narcy, koordinasyon ve planlama toplantısı için Valilik makamında bir araya geldi.

Vali Saran ve Metin Sözen’in önderliğinde yapılan toplantıda, her yerleşme biriminde bir sokağın ele alınarak kentin geleneksel dokusuna uygun olarak iyileştirilmesi kararı verildi. Yeşilyurt, Gündüzbey ve Balaban’da sokak iyileştirme çalışmalarının başlama aşamasına geldiği bilgisi paylaşıldı. “Gaziantep Kültür Yolu” projesiyle örnek bir uygulama gerçekleştiren, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ÇEKÜL Vakfı teknik destek ekiplerinin, deneyimlerini paylaşarak, Malatya’da hız kazanan koruma sürecine destek vermeleri toplantıda kararı verilen konular arasındaydı. ÇEKÜL Vakfı Malatya temsilcisi Bekir Sözen ve vakfın İstanbul merkezi kolaylaştırıcı rolüyle Malatya’da yürütülecek çalışmalara destek verecek. Toplantının ardından kentte bir inceleme gezisi yapıldı; çalışma yapılacak sokaklarda tespitlerde bulunuldu.

Kervansaray Buluşması…
Eski Malatya olarak bilinen Battalgazi’de yapılan Uluslararası Kervansaray Buluşması’nda Prof. Dr. Metin Sözen de bir konuşma yaptı. Konuşmasında, kentte istikrarlı bir yükselişin başladığını, bunun öncülüğünü de Battalgazi Belediyesi, Kaymakamlığı ve İnönü Üniversitesi’nin yaptığını vurguladı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen buluşmalar, Malatya’nın en önemli ve bir zamanlar yıkık durumda olan Silahtar Mustafapaşa Kervansarayı’nda yapıldı. Harabe yapı, ÇEKÜL Vakfı’nın da yıllardır verdiği mücadelenin sonucu olarak, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yeniden ayağa kaldırılmıştı. Şimdi ise uluslararası sanatçıların katıldığı ve sergilerin yapıldığı bir buluşma noktası oldu. 

Sempozyumun ardından Malatya’nın tarihi yüzü Battalgazi’deki “Kültür Sokağı”nın açılışı yapıldı. Kaymakamlığın projesi olan “Kültür Sokağı”, özellikli olmayan yeni dönem binaların cephe iyileştirmesi ve çevre düzenlemesiyle ortaya çıktı. Araç trafiğine kapalı bu sokakta, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik bölümü öğrencilerinin yaptığı eserler beyaza boyanan binaların cephelerini süslüyor. Battalgazi’nin kimliğinin algılandığı, kültür-sanat etkinliklerinin düzenlendiği mekânların olduğu Kültür Sokağı, Battalgazili ilköğretim öğrencilerin, Üniversite ile yaptığı ortak çalışma sonucunda oluşan bir sergiye de ev sahipliği yaptı. Çocukların yaptığı, Battalgazi’deki kırsal yaşamı anlatan seramik panolar büyük ilgi gördü.



 

Tüm Haberler