Ana içeriğe atla

Kültürel Miras Çocukların Gündeminde

30.11.2010

Kültür nedir? ÇEKÜL Kültürel Miras Eğitimlerinin ilk sorusu… Farklı ölçeklerdeki yerleşim birimlerinde 2003 yılından bu yana devam eden “Kültür Elçileri” projesi, üç yıldır ETİ’nin kurumsal desteğiyle sürdürülüyor. Geçen ay yapılan “Eğitimci Eğitimi”nin ardından ÇEKÜL gönüllüleri arasına katılan üniversite öğrencileri, 12 yaş grubu çocuklarla buluşmak için yollara düşmeye başladı. İlk durakları Antalya/Gazipaşa ve Side oldu. 

Gönüllü eğitimcilerimizden Yücel Sofuoğlu ve Gamze Güller Gazipaşa Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğrencileri, Ahmet Abakay ve Naz Seren Gündoğdu ise Side Turgut Şen İlköğretim Okulu öğrencileri ile buluştu. Tarihi Kentler Birliği üyesi olan iki belediye de eğitimlere ev sahipliği yaptı.

Çocuklar, Gazipaşa’nın mağaraları ve köyleriyle tanıştı
Tanışma etkinlikleri ve “kültür nedir?” sunumunun ardından, arkeoloji, kent mimarisi, doğal yaşam ve yaşam kültürü hakkında uzmanlardan bilgi alan çocuklar, alan gezileriyle öğrendiklerini pekiştirdi.  Kızılin Mağarası ve Yalan Dünya Mağarası’na çoğu ilk kez gittiği için, inceleme gezilerinin en ilgi çeken bölümü mağaralar oldu. Cebeli Tepesi, Doğal Havuzlar, Antioche Ad Gragum, Alanya Arkeoloji Müzesi, Hasdere Köyü, Bıçkıcı Manastırı da gezilen diğer alanlardı.

Eğitimin sonunda Gazipaşa’nın “Kültür Elçisi” olan çocuklar, gönüllü öğretmenlerin de desteğiyle bir araya gelmeye, kentlerini tanımak için geziler düzenlemeye, fotoğraf çekmeye, eskizler çizmeye ve gezi notları yazmaya devam edecek. Kentlerinde düzenlenen etkinliklere katılarak, öğrendiklerini arkadaşlarıyla paylaşacak, okullarında ve mahallerinde, kentlerindeki kültürel değerlerin korunması için farkındalık yaratacak. Gazipaşa Kültür Elçileri’nin sertifika törenine katılarak destek veren Belediye Başkanı Cem Burak Özgenç, Kaymakam Muhittin Pamuk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Nejdet Bozvelioğlu da yapılan eğitim hakkında çocuklarla sohbet etti, bundan sonra yapacakları çalışmalara destek vereceklerini belirtti.

Side’nin Antik Kenti şimdi daha değerli
Side, arkeolojik değerleri ve yaşam kültürüyle en özellikli kıyı kentleri arasında. Bu kentte büyüyen çocuklar acaba bu değerin ne kadar farkında? Ya da, sahilde yükselen sütunlar onlar için ne ifade ediyor? Sadece turistlerin uğradığı alanlar mı? Eğitim süresince bu soruların cevapları çocuklarla birlikte tartışarak arandı. Side’nin Kültür Elçileri, kentlerinin neden önemli olduğunu, arkeolojik ve doğal değerlerini korumaları gerektiğini, yaşam kültürlerinin, kendilerinden önceki kuşaklar hakkında bilgiler verdiğini artık biliyor.

Side Belediyesi Gençlik Merkezi’nde yapılan eğitimde, yerelde destek veren uzmanların detaylı sunumlarıyla, kentin özgün değerleri, örneklerle anlatıldı. Sunumları dikkatle dinleyen çocuklar, sordukları sorularla kentlerini daha iyi tanımak için çaba gösterdi. Alan gezilerinde ise gördükleri her şeyin eskizini çizme ve not alma çabaları, onların yeni kuşak ÇEKÜLLÜ ve birer Kültür Elçisi olduklarının işaretiydi.

Eğitimler, Ödemiş ve Altınova ile devam etti. Aralık ayı sonunda ise, Bursa ve Adana’nın Kültür Elçileri yetişecek.

Tüm Haberler