Ana içeriğe atla

KÜLTÜR ELÇİLERİ EL BECERİLERİYLE KENTLERİNİ ANLATIYOR

28.01.2009

Öğrenmeye hevesli meraklı bakışlar, ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri’nin en belirgin özellikleri arasında yer alıyor. Henüz 6. sınıfta okuyan Kültür Elçileri, önce kentlerini tanımak, sonra da korumak için hazırlanan eğitim programına aktif katılım sağlayarak, el becerilerini ve farkındalıklarını geliştirdikleri atölyelerde kentlerini anlatan resimler, bebekler, haritalar yapıyor. Her bir Kültür Elçisi, paylaşmayı, yardım etmeyi, gözlemlerini somut olarak aktarmayı bu atölyelerde deneyimliyor.

Arkeoloji, mimari, coğrafya, yaşam kültürü gibi alanlarda yerel uzmanlardan sunumlar eşliğinde açıklayıcı bilgiler alan ve bu bilgileri gezi programıyla pekiştiren Kültür Elçileri, ÇEKÜL eğitmenleri eşliğinde tüm bu öğrendiklerini el beceri atölyelerinde somutlaştırıyor.

2008-2009 yılı eğitim programında, Bergama, Alanya, Taşucu, Osmangazi ve Tekirdağ’da tamamlanan eğitimlerde, birbirinden farklı seramik, resim, harita, broşür, afiş, kitap ayracı, bez bebek ve davetiye çalışması yapıldı. Atölye çalışmalarında dayanışma, paylaşma, gözlemlerini aktarma gibi becerilerini geliştiren öğrenciler, eğitim süresince yaptıklarını, sertifika töreninde sergileyerek aileleri ve öğretmenleriyle paylaştı.

Taşucu Kültür Elçileri Bez Bebekleri

Kültür Elçileri kentlerinde yaşam kültürüyle ilgili bilgiler aldıktan sonra kent müzesi, etnografya müzesi, yöresel yemek mekanları, geleneksel el sanatları atölyeleri gibi bilgilerini destekleyici gezilere katılıyor. Gezi ve incelemenin ardından ailelerinden öğrendikleri yöresel yemek tariflerini ve bitki isimlerini arkadaşlarıyla paylaşıyor, onlar için değerli olduğunu düşündükleri eşyaları ve hikayelerini anlatarak kendi müzelerini kuruyor ve yöresel kıyafetlerini yansıtan bez bebekler yapıyor.

Osmangazi Kültür Elçileri Kitap Ayraçları

Kentlerinin coğrafyası ve doğal hayatı hakkında yeni bilgiler öğrenen Kültür Elçileri, doğal çevrelerini tanımak için göllerini, ormanlarını, dağlarını geziyor. Çevre konusunda da koruma bilinçlerini geliştiren öğrenciler, atölye çalışmasında bilgiyi yaymak ve duyarlılık yaratmak için broşür, afiş, kitap ayracı gibi iletişim malzemeleri hazırlıyor.

Tekirdağ Kültür Elçileri Kent Haritası

Anıtsal mimari ve sivil mimariden oluşan fotoğraf örnekleri eşliğinde kentin mimari tarihi hakkında yapılan sunumlardaysa Kültür Elçileri, o güne kadar yanından geçtiği halde fark etmediği tarihi dokuyu fark etmeye, tanımaya başlıyor. Arık mahallede, çarşıda, okulunun yanında duran bu tarihi yapıların, kentini anlatan birer eser olduğunu ve geleceğe taşınması gerektiğini öğreniyor. Bu bilinçle gezdiği tüm eserlerin eskiz çalışmalarını yaparak, bunları kent haritası üzerindeki yerlerine yerleştiriyor. En keyifli atölyelerden biri haline dönüşen kent haritası çalışmasında, öğrenciler tüm yaratıcılıklarını rengarenk boyalar kullanarak sergiliyor.

Alanya Kültür Elçileri Seramik Çalışması

Eğitim boyunca Kültür Elçileri'nin en çok dikkatini çeken ve en çok soru sordukları sunumlardan bir diğeri ise Arkeoloji sunumu. Arkeoloji hakkında aldıkları genel bilgilerin ardından, kentlerinin arkeolojik alanlarını da öğrenen öğrenciler, belki de o güne kadar hiç gitmedikleri, hiç duymadıkları kazı alanlarını, antik kentlerini öğreniyor, gezerek inceliyor. Alan gezisinin ardından Arkeoloji müzesini de inceleyen Kültür Elçileri, bu kez kolay şekillendirebilecekleri oyun hamurlarıyla, müzede gördükleri arkeolojik buluntuların minyatürlerini yapıyor. Eski çağları anlatan arkeolojik eserler, öğrencilerin dikkatini en çok çeken ve onların elinde yeniden şekillenen ürünlere dönüşüyor.

Bergama Kültür Elçileri Resim Çalışması

Kültür Elçileri, resim atölyesinde ise gördükleri tarihi eserlerin resimlerini çizerek, ben hangi eserim çalışmasını yapıyor.

Tüm Haberler