Ana içeriğe atla

Konya, Tarihi Kentler Birliği Buluşmasına ev sahipliği yaptı

12.05.2016

Kültürel mirasın korunması alanında çalışmalarını yürüten ve yerel yönetimler için bir okul gibi olan Tarihi Kentler Birliği 15 yılı geride bıraktı. Yılda 2 defa düzenlediği Buluşmalardan ilki, kuruluşundan bu yana üyesi olan Konya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde yapıldı. Anadolu Selçuklu devletinin başkentliğini yapmış Konya’da aynı zamanda TKB’nin 2016 yılının 1. Olağan Meclis Toplantısı da gerçekleşti. TKB ve ÇEKÜL heyeti ilk gün Konya Valisi Muammer Erol ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’i makamında ziyaret ederek kentte yapılan son koruma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

 

TKB Konya Buluşmasının ilk etkinliği 6 Mayıs Perşembe günü yapılan “Alaeddin Tepesi Koruma ve Canlandırma Çalıştayı” oldu. Çalıştaya akademisyenler, araştırmacılar, ÇEKÜL ve TKB heyeti katıldı. Geçen yıl TKB Özendirme Yarışmasında Prof. Dr. Metin Sözen Büyük Ödülünü alan  “II.Kılıçarslan Köşkü Arkeolojik Kazı Alanı ve Kentsel Tasarım Projesi” ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu üyesi restoratör mimar Metin Keskin tarafından anlatıldı. Konya Müze Müdürü Yusuf Benli ise yürütülen kazı çalışmalarının aşamaları hakkında bilgi verdi. Yapılan alan incelmesinin ardından başlayan 2. oturumda üretilen proje ve kazı çalışmaları değerlendirildi.

   

Buluşmanın resmi açılışı ise Çalıştayın ardından gala yemeğinde yapıldı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, TKB Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve Konya Valisi Muammer Erol yaptıkları konuşmalarda, TKB’nin kuruluşundan bu yana Türkiye’de yaşanan değişiminin olumlu sonuçlarına dikkat çekerek, bu süreçte Konya’nın önemine ve yaptığı çalışmalara değindi. Tarihi İpek Yolu güzergâhındaki Konya’nın günümüzde de aynı önemini koruduğuna değinildi.

 

Meclis Toplantısında Birlik Yönetimi seçimleri yapıldı ve yeni üyeler kabul edildi

TKB ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın oturum başkanlığını yaptığı Meclis Toplantısında, Birlik Yönetimi seçildi; yeni üyeler kabul edildi ve 2015 yılı faaliyet raporu okundu.

Yusuf Ziya Yılmaz’ın Birlik Başkanlığı bir dönem daha onaylanırken, Başkan 1. Vekilliğine Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Başkan 2. Vekilliğine ise Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak seçildi.

Meclis divanı asıl kâtip üyeliğine Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan ve Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis seçildi. Yedek kâtip üyeliğine Gümüşhacıköy Belediye Başkanı Zehra Özyol ve Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin seçildi

Birlik Encümenine ise Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan seçildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu kurulmasına karar verilen Genel Kurulda, Komisyon üyeliğine Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Sur Belediye Başkanı Azize Değer Kutlu ve Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı seçildi.

Başvurusu kabul edilen belediyelerle birlikte TKB’nin 412 olan üye sayısı 433’e yükseldi: Tufanbeyli, Karesi, Bayırköy, Bozüyük, Bingöl, Merkezefendi, Belen, Hanönü, Keskin, Babaeski, Akören, Altıntaş, Aslanapa, Pötürge, Artuklu, Bozköy, Yıldıztepe, Ayvacık, Tuşba, Devrek, Saltukova belediyeleri birliğin yeni üyeleri oldu.

 

Selçuklu Başkenti Konya’da Yeni Yaklaşımlar ve Yeni Uygulamalar

Meclis toplantısının ardından Konya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Nurullah Osmanlı 5 bölümden oluşan detaylı bir sunum yaptı. Konya’nın tarihi gelişim sürecini özetleyerek konuşmasına başladı ve; Mevlana Kültür Vadisi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi, 6360 Sayılı Yasa Kapsamında İl Geneli Hizmet ve Planlama Yaklaşımı, İl Bütünü Planlama Stratejisinin Bir Sonucu Olarak Kırsalda ve Merkez İlçelerde Turizmi Geliştirmek İçin Yapılan Koruma Odaklı Planlama ve Restorasyon Çalışmaları başlıklarında detaylı bilgiler verdi.

 

Sunuma ulaşmak için lütfen tıklayınız

 

 

Kent inceleme gezisi

TKB Konya Buluşmasında Karatay Medresesi (Çini Eserleri Müzesi), İnce Minare Medresesi ( Taş ve Ahşap Eserler Müzesi), Kılıçarslan Köşkü kazı alanı, Bedesten sağlıklaştırma projesi alanı, Aziziye Camisi, Mevlana Müzesi incelendi. Son gün ise Beyşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Anadolu’daki ender ahşap camilerden biri olan Eşrefoğlu Camisi görüldü.

Tüm Haberler