Ana içeriğe atla

Kentsel korumada örnek: Bergama

29.01.2013

2001 yılında kurulan “Rölöve Restorasyon Bürosu” ile kentsel ve arkeolojik sit alanında etkili çalışmalar yürüten Bergama Belediyesi, hem kentlilerin hem de bu tarihi kenti ziyarete gelenlerin dikkatinken kaçmayacak projeler üretmeye devam ediyor.

Pek çok tarihi kent merkezi,  yeni gelişme alanlarının baskısından korunmak için mücadele veriyor. Bergama gibi antik çağlardan Roma’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e farklı dönemlerin izlerinin görülebildiği bu kentlerdeki koruma çalışmaları, belediye bünyelerinde kurulan bürolarda uzman ekipler tarafından yürütülüyor. Bergama Belediyesi de 2001 yılında kurduğu “Rölöve Restorasyon Bürosu”  ile yok olmak üzere olan eserleri, çarşıları, sokakları, mahalle dokusunu ayağa kaldırıyor. Kentin belleğinin geleceğe taşınması için devam eden çalışmalardan bazılarını paylaşmak istiyoruz;

Roma döneminden kalan Kale Çeşmesi restore edilecek. Çeşmenin suyolu ise Helenistlik döneme ait. Özelliği suyunun yaz-kış akması ve içilebilir olması. 18. yy.’dan kalma tek sivil mimarlık örneği olan bir ev ise restore edilerek yeniden işlevlendirilecek. 1842 yılında yıkılan Kazancı Köprüsü, kent belleğinde önemli bir yeri olduğu ve ulaşımı sağladığı için yeniden inşa edilecek. Selinos Deresi üzerindeki köprü Helenistlik döneme ait. Köprü orijinal çizimleri kullanılarak, yeni teknolojilerle yapılacak. Kentsel ve arkeolojik sit alanında tüm yapıların fotoğraf çekimleri tamamlandı ve geniş bir arşiv oluşturuldu. Kent müzesinin kurulması için ise doküman ve malzeme toplama çalışmaları başladı. Müzenin yeri tespit edildiğinde yerleştirmelere hemen başlanacak.

Bergama Belediyesi ayrıca 3.derece arkeolojik ve kentsel sit alanında kalan mahallelerde de sokak sağlıklaştırmalarına başlıyor. Çalışmalar öncelikle Talatpaşa, Ulucami ve Kurtuluş mahallerindeki, 150 metre uzunluğundaki Dede Sokak, 130m uzunluğundaki Mahmut Şevket Paşa sokak, 160m Uzunluğundaki Tuğrul Sokak ve 150m uzunluğundaki Arif Bey sokakta başlayacak ve toplam 115 yapı elden geçirilecek. 600’e yakın tescilli yapının bulunduğu kenteki koruma çalışmalarına, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Yıldız Teknik ve Dokuz Eylül üniversiteleri de destek oluyor. Öğrenciler, tarihi yapıların rölöve-restorasyon projelerinin hazırlanmasına katkı sunuyor.

2013 yılı Bergama/Pergamon için hareketli geçeceğe benziyor. Bakırçay Havzası’ndaki tarihi kent, Rölöve Restorasyon Bürosu’nun ileride KUDEB’e dönüşmesi ile doğal ve kültürel mirasını koruyacak “bütüncül” yaklaşımlar geliştirmeyi hedefliyor. 

Tüm Haberler