Kentlerin çocuklara anlatacakları var
Kentler kendini korudukça, paylaşacağı kültürel zenginleri de ortaya çıkıyor. Restore edilen evler, düzenlenen meydanlar, açılan müzeler, köşe başındaki tarihi çeşmeler, çarşılar yeniden görünür olmaya başlıyor. Coğrafyasına göre doğanın zenginlikleriyle üretilen kültürel mirası ÇEKÜL’ün çocuk ve gençlere anlatma hedefi, Anadolu kentleri tarafından benimsenmiş durumda. Eğitim uygulamalarını en iyi yürüten kentlerin başında ise Gaziantep geliyor. Kentteki Kültür Elçileri sayısının her geçen yıl artmasını sağlayan eğitimler, teorik ve alan gezisi olmak üzere iki aşamalı gerçekleştiriliyor.
Kasım ayı boyunca Aslı Alevli İlköğretim Okulu, Sani Konukoğlu İlköğretim Okulu, Gülşen Batar Anadolu Lisesi, Şahinbey Anadolu Lisesi, Yeşilevler İMKB Anadolu Lisesi; Gaziantep, Zirve ve Hasan Kalyoncu üniversitelerinden 125 öğrenci eğitimlere katıldı. Çocuk ve gençlerle, 5-6 Kasım tarihlerinde “kültür, kültürel miras, koruma”, 12-13 tarihlerinde “müze, tarihi ve arkeolojik özellikler, coğrafya ve doğal yaşam, geleneksel yaşam kültürü” konularında eğitim yapıldı. 19-21 Kasım günleri ise alan gezisine ayrılmıştı. Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi, Bayazhan Kent Müzesi, Oyuncak Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Bey Mahallesi, Bakır Eserler Müzesi ve Naib Hamamı gezildikten sonra Kır Kahvesi’nde öğle yemeği yendi. Ardından Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Millet Hanı, Gümrük Hanı, Zincirli Bedesten, Bakırcılar Çarşısı, Tekke Cami ve Mevlevihane Müzesi ile Savaş Müzesi ziyaret edildi. Gün, katılımcılara ÇEKÜL Kültür Elçileri Gezi Yolu Haritası’nın dağıtılmasıyla sona erdi. Kültür Elçileri’nin eğitimler boyunca öğrendiklerinden yola çıkarak hazırlayacakları paftalar Mart 2014’te sergilenecek, aynı etkinlik kapsamında çocuk ve gençler Kültür Elçileri sertifikalarını alacaklar.
Eğitimlerde herkes sorumluluk üstleniyor
Eğitimlerin dikkat çekici yanlarından biri, çeşitli kurumların ortak çabasıyla gerçekleştirilmesi. Başta ÇEKÜL temsilcisi Zafer Okuducu olmak üzere Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi çalışanları, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür Şube Müdürlüğü yetkilileri çalışmalarda sorumluluk üstleniyor. Aynı şekilde Şahinbey Belediyesi, Şehitkamil Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü de Kültür Elçileri eğitimlerinin destekçileri arasında…
2012-2013 Kültür Elçileri sertifikalarını aldı
Bir yandan yeni eğitimler sürerken, 2012-2013 katılımcıları Kültür Elçileri sertifikalarını aldı. Yine üretimlerin sunulduğu bir sergiyle zenginleşen sertifika töreni Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Törene Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de katıldı.
2012-2013 öğretim yılında 50’si üniversite öğrencisi olmak üzere eğitimler aracılığıyla 260 öğrenciye ulaşılmıştı. Okullar ise şöyleydi: Emine Ulusoy İlköğretim Okulu, İsmet İnönü Ortaokulu, Gaziantep Kolej Vakfı Ortaokulu, Abdullah Kepkep İlköğretim Okulu, M. Adil Kasapseçkin İlköğretim Okulu, Sani Konukoğlu İlköğretim Okulu, Şahinbey Anadolu Lisesi, Hasan Ali Yücel Anadolu Lisesi, Yeşilevler İMKB Anadolu Lisesi, Dr. Sabahattin Zaim Sosyal Bilimler Lisesi ile Gaziantep Üniversitesi, Zirve Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi.