Ana içeriğe atla
Kenti Bahçeleştirmek İçin: Kent Bahçesi Kılavuzu

Kenti Bahçeleştirmek İçin: Kent Bahçesi Kılavuzu

03.05.2019

ÇEKÜL Vakfı, farklı uzmanlık alanlarından gelen ekibiyle hazırladığı ve dijital ortamda erişime açtığı Bahçecinin El Kitabıyla, “kent bahçeleri” hakkında temel bilgileri paylaşıyor. Kentlerde kendi bahçelerini yaratmak isteyenler için bir kılavuz kitap olan Bahçecinin El Kitabı, hem taze bir başlangıç için cesaret veriyor hem de okuru, dünyadan örneklerle “kent bahçeleri” kavramının geniş sınırlarında bir gezintiye davet ediyor.

Kent bahçeleri kısa bir tanımla, kent dokusu içinde rekreatif amaçlara yönelik bitki yetiştirilmesini sağlayan ortak mikro tarım alanlarıdır. Kentin içinde bulduğumuz küçük boşluklarda, arka bahçelerimizde, apartman avlularında, atıl kalmış arsalarda; yenilebilen sebze/meyve gibi bitkiler, aromatik otlar, süs bitkileri yetiştirmek üzere “bahçeleştirdiğimiz” yerlerdir. İnsanın toprakla, yediği ürünle ve genel olarak doğayla bağlarının giderek koptuğu günümüzde, kent bahçeleri bir imdat çağrısı gibi, kentlerimizde küçük de olsa bir yerde, bu bağları korumaya çalıştığımız alanlar olarak öne çıkıyor.

Kent bahçeleri ekolojik mekânlar olmanın ötesinde, sosyal mekânlar olarak kentlerin sürdürülebilir gelişiminde önemli bir araç aynı zamanda. Kent bahçelerinin, sivil inisiyatifle yönetilen müşterek alanlar; otonom ortak üretim nişleri oldukları savunulabilir. Farklı toplulukları ortak bir amaç etrafında birleştirerek köprü kuran arayüzler oluşturan bu alanlar, katılımcı demokrasinin güçlenmesi için gerekli iklimi sağlayabilir.

Bu anlamda kent bahçeleri daha yeşil, daha dayanıklı, daha çok paylaşılan, daha çok komşuluk yaptığımız, daha temiz gıdalarla beslendiğimiz, kaynaklarımızı daha verimli kullandığımız kentleri vadediyor. Bugün tüketmeye dayalı yaşam alışkanlıklarımızın, kendimize ve dünyamıza verdiği zararları her geçen gün daha yüksek sesle tartışıyoruz. Kent bahçeleri tam da bu süreçte, hem daha yaşanır şehirlerin hem de daha üretken bir hayatın anahtarı olarak dünyada yaygınlık kazanmaya başladı.

Faaliyetlerine kültürel ve doğal koruma başlıkları altında devam eden ve sürdürülebilir bir geleceğin doğa ve kültür ile mümkün olacağına inanan ÇEKÜL Vakfı için, kent bahçeleri önemli bir eylem alanı oluşturuyor. “İyi yaşam” olanaklarını tabandan işbirliği ve dayanışma ile “üretim” hemzemininde sağlayan kent bahçeleri, insan ve kültür odaklı bir kalkınma için uygulanabilir bir araç. Doğa ve kültür eksenli kentsel koruma ve canlandırma stratejilerini yerelde ve yerelin kaynaklarıyla geliştirmeyi ve uygulamayı kendine ilke edinen ÇEKÜL Vakfı, kent bahçelerini Merzifon, Kadıköy, Payas gibi pek çok merkezde bir kentsel müdahale yaklaşımının parçası olarak ele aldı.

ÇEKÜL Vakfı olarak, Türkiye’de kent bahçeciliğini yaygınlaştırmak için hazırladığımız Bahçecinin El Kitabını bu güzel günde, baharı karşılarken sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bahçecinin El Kitabının, bahçeciliğe ilgi duyan bireylere, mahallelerinde ya da kentsel yaşam alanlarında bir imece hareketini başlatmak isteyen gruplara veya kamusal mekânları etkinleştirmeye çalışan yerel yönetimlere kaynaklık edeceğini umuyoruz. Bir temel başlangıç kılavuzu olarak kaleme aldığımız rehberde, kent bahçelerinin hayatımızı ve şehirlerimizi nasıl daha iyi hale getireceğini göstermek, kent bahçesi yapmak isteyenlere ihtiyaç duydukları temel bilgileri ve motivasyonu sunmak, sağlıklı ve sürdürülebilir bir kentin planlanmasında kent bahçelerinin nasıl kullanılabileceğinin genel çerçevesini çizmek istiyoruz.

Kılavuz kitapta, kent bahçelerini listelemeye çalıştık. Bu listeyi sizlerden gelecek yeni kent bahçeleri haberleriyle geliştirmeyi ve kent bahçeciliğine dair bilgilerinizi [email protected] adresi üzerinden bizimle paylaşmanızı çok isteriz. Böylece online kitabımız katkılarınızla güncel kalır.

Hıdırellez Bayramı kutlu olsun!

“Bahar Kutlaması: Hıdırellez” başlığı ile Makedonya ve Türkiye’nin birlikte hazırladığı dosya,  2017 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine eklenmişti. 
 

? BAHÇECİNİN EL KİTABINI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN - Tek Sayfa 

? BAHÇECİNİN EL KİTABINI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN - Çift Sayfa 

 

Tüm Haberler