Kelkit Havzasi içindeki 5 il (Gümüshane, Sivas, Erzincan, Tokat ve Giresun) ile yine havza içindeki 16 belediyenin ÇEKÜL Vakfi ile isbirligi içinde olusturduklari KELKIT PLATFORMU DANISMA KURULU 24 Aralik 2003, Çarsamba günü Istanbul, Armada Otel’de tam gün süren bir toplanti yapti...
.
Toplantinin birinci bölümünde Kelkit Platformu Genel Sekreteri Adnan Sahin bir sunum yapti.
Valisi Hasan Basri Güzeloglu, Sivas Valisi Hasan Canpolat, Erzincan Valisi A. Refik Öztürk, Giresun Valisi Ali Haydar Öner ve Tokat Valisi, Kelkit Platformu Baskani Ayhan Nasuhbeyoglu, bölgenin milletvekilleri ile Platform üyesi Belediyelerin baskanlari konusmaci olarak yaklasimlarini anlattilar.
Toplantinin ögleden sonraki ikinci bölümünde Ekonomi, Tarim, Turizm, Egitim ve Saglik, Sivil Inisiyatif ve Uluslararasi Ilisikler, Bilgi Teknolojileri ve Iletisim ve Kültür - Sanat alanlarinda, konularin uzmanlarindan olusan Danisma Kurulu üyelerinin “Degerlendirme”leri yer aldi... (Bkz. Diger haber)
Kelkit Platformu Danisma Kurulu Toplantindan notlar:
Refahiye Kaymakami – Halil Canavar
Refahiye’ye bagli 122 koy ve 72 mezra bulunmakta. Sert bir karasal iklimi var. Meyvecilik ve tarla ziraati yeterince ekonomik degil. Tahil bitkisi bile yüksek yerlerde yapilamamakta. Refahiye’de en önemli dogal kaynak 52717 hektar ormanlik alan. Ormanlik açisindan havzanin en zengin ilçesi. Türkiye’nin sari çam ormanlarinin %10’ u Refahiye’de. Aricilik ve hayvancilik, tarim baslica geçim kaynagi. Ayrica turizm de gelismekte.
Valiligin ve Köy dernek baskanlari’nin katkilariyla yaklasik 20 yerlesim yerinde içme suyu çalismasi yapilmaktadir (köy ve mezra dahil). E-80 karayolunda dört köyde Tarimsal Kalkinma Birligi kurulmus ve yogurt ve peynir üretimine baslamak için çalismalar baslatilmistir. Bakü-Tiflis ham petrol boru hatti ilçeden geçtigi için, boru hatlarinndan geçen yerlerden etkilenen vatandaslarimiza toplumsal yardim programi var. Önümüzdeki bahar vatandaslara arili kovan dagitilacak. Yüksek yerlesim yerlerinde visnecilik, rakimi düsük olan yerlerde ceviz yetistirmeleri için Istanbul’da dün yapmis oldugumuz toplanti ile bilgilendirdik.Valimiz de katildi. Konaklarin onarilmasi çalismalarimiz da var.
Fide ekim mevsiminde ceviz fideleri uygun olan yerlere ekmeyi hedefliyoruz. Hepsi kapama bahçe seklinde. En az 5 dönüm gayri menkul gösteren vatandasimiza yardimci olmak arzusundayiz. Kelkit Platformu'nun yardimci olacagi düsüncesiyle toplantinin hayirlara vesile olmasini diler en derin saygilarimi dilerim.
Sebinkarahisar Belediye Baskani - Lütfullah Akdogan:
Kelkit Platformu’nun heyecanini yasiyorum. Bu girisimin bizden, kendimize olan güvenimizden kaynaklanmasi beni heyecanlandiriyor. Biz yapacagiz, kendimiz yapacagiz, kendimiz kalkinacagiz anlayisi bizi heyecanlandiriyor.
Daha önceki toplantilarda Avrupa Birligi Kuruluslarindan hibe alabilecegimiz konusuluyordu. Bu beni rahatsiz ediyor.
Tarihimize baktigimiz zaman Sebin Kara Pasa kendi kaynaklariyla yolu yaptirmis. Biz kendi kaynaklarimizla basarmisiz. Atatürk bu ülkeyi Ya Istiklal ya ölüm diyerek, ölümü göze alarak basarmis.
Sebinakarahisar Kalesi ile, ayakta kalan Meryem Ana Manastiri olmak üzere 15 kilisesi ile, Kelkit yesili ile havzadaki diger ilçelerle ortak çalismalar –isbirligi yapiyoruz. Isbirliginin ilk isaretlerini bölgemizde yasadik. Yeter ki birlikteligimiz devam etsin kimsenin yardimina ihtiyacimiz olmayacagini düsünüyorum.
Kelkit Belediye Baskani - Rüknettin Karaman
Bilinen 6000 yillik tarihi gelisimi içinde dogasinin essiz zenginligi, kültürel zenginligi ile yasal çerçevede bir birliktelik olusturduk. Bu birlikteligi sayin Lütfullah Akdogan açikladi: Bir elin nesi iki elin sesi var diyerek bu birlikteligi olusturduk. Umuyorum ki bu bir ilk bu bir örnek olsun. Atatürk’ün isaret ettigi muasir medeniyeti yakalayalim.
Kelkit Çayinin kirligini yok etmek için aritma tesislerini kurmamiz lazim. Dogayi ormani suyu biz koruyacagiz. Suyun kalkinmadaki önemini bildigimiz için su ile bu havzayi kalkindiracagiz.
Sedat Sel – Susehri Belediye Baskani:
Kelkit platformunun mutlulugunu yasiyor saygilar sunuyorum. Kelkit Platformunun konumunu daha önce degerlendirdiler. Daha sonra da neler yapilabilecegi hakkinda daha genis konusmalar yapilacak.
Kelkit Platformu'nun ana kaynagi bozulmamis yerlerin korunmasindan yola çikmistir. Turizmde deniz turizmi bitmis durumda. Yayla turizmimiz yeni basliyor. Hala özlerini koruyan yerler var. Kelkit Platformunun özellikle buna katkida buluncagina inaniyorum. Kelkit Platformu gelecekte idarecilerin önünde bir güç olacak devamliligini saglayacaktir. Bundan sonra en büyük katkilar yapilacaktir. Platform dogdu büyüdü ve artik somut projelere geçme kismi baslamistir.
5 ilimiz 16 belediyemiz hiç birinde alt yapi aritma tesisi yok. Belediyeler kendi imkanlariyla bunu yapmalari da mümkün degildi. Atik sularin Kelkit Çayi'na akmamasi, yesil rengi bozulmamasi için çalismalar baslamisdir ve Kelkit platformu bunu yapacagindan kuskum yok.
Karadeniz ve Iç Anadoluyu baglayan Susehri gelecekte metropole göç veren bir ilçe degil cazibe merkezi olacak. Emegi geçen kisilere saygiyla tesekkür ediyorum
Tokat Ili ilçeleri adina Erbaa Belediye Baskani Ahmet Yenihan
Çok büyük bir memnuniyet duyuyorum. Çünkü Kelkit Platformu düsüncesinin ilk destekçilerindeniz. Niksar Belediye Baskani ile birlikte ilk emeklerin verilmesinden bu yana olusumun devam ettigini görmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.
Hatiralariniz tazelemek istiyorum... Bu proje ile. 2001 de Amerika'da Türk yürüyüsüne gitmistim. Erbaa'nin tanitimi ile ilgili faaliyetler yapiyordum Acaba bunu Türkiyenin en önemli kentinde bunu yapabilir miyim ? diye düsünüyordum. Nitekim yaptik. Niksar Belediye Baskani, Adnan Sahin ve ÇEKÜL Vakfi Baskani ile somutlastirarak Taksim de Istanbulda yürüyüsümüzü yaptik, adeta ÇEKÜL Vakfi bizi himaye etti. Kelkit Platformu o andan itibaren konusulmaya basladi. 3 ilçenin baslamasiyla 15 ilçe bu olusuma katilabilirdi – bu yine ÇEKÜL Vakfi himayesi ile gerçeklestirildi.
Hele sayin Valilerimizin de bize önderlik etmesi bizi daha da heyecanlandirdi. Ve biz Erbaa'da baslamak üzere bir dizi toplantilar yapmaya basladik. Simdi oradakilerin de bu projeye nasil baktigini anlatmak istiyorum. Niksar ilçesine sik gidip gelirdik. Resadiye'yi de tanima firsatimiz olurdu ama Koyulhisar, Sebinkarakahisar, Refahiye, ne belediye baskanlarini tanirdik, ne özelliklerini bilirdik. Ama ayni havzadan yararlaniyor ayni nimetleri paylasiyoruz. Onlarla bir araya gelme firsatimiz oldu. Birbirimizi tanidik, ilçeleri halki tanidik, ve Sebinakarahisar Belediye Baskaninin dedigi gibi aramizda bir yardimlasma ve isbirligi basladi. Ortak noktalarimiz çoktu bunlari gördük. Demek ki ne kadar önemli ne kadar isabetli proje öyle degil mi. Biz kendi aramizda Italaya ya gidip organik tarim vadisine gidelim, nasil yapilir ögrenelim, kendimize uyarlayalim dedik. Ve biz Erbaa'dan Refahiyeye kadar çok güzel seyler düsünüyoruz. Bizim düsüncelerimsiz halkimizin düsünceleri. Kültür Evi'nde bir Kelkit Platformu Danismani ile bir araya geldik. Bu havza ölçeginde kalkinmalarin o yörenin insanin sahip çikmamasi durumunda mümkün olamayacagini söyledi. Salt Valiler ve Belediye Baskanlari nezdinde toplantilarla bir noktaya varilamayacagini söyledi. Ben de hemsehrilerimizin bu projeye ne kadar ilgi gösterdigini sahip çiktigini ona anlattim. Bizim düsüncemizin bir heyecanla hedefine ulasacagini o da kabul etti. Buraya gelmeden hemsehrilerimizle bir istisare yaptim, inanir misiniz bu Platformla Erbaa'nin sesinin ve potansiyelinin duyurulduguna inaniyorlar.
Türkiye'de insanimiz Eebaa'dan haberdar oluyor – bu anlamda hemsehrilerimizi motive etmisiz. Büyük bir beklenti içine sokmusuz ve demek ki yapacagimiz bu heyecanla neticeye ulasmak mümkün.
Metin Sözen'i tanimaktan çok onur duyuyorum. Iki dönem belediye baskaniyim. Keske 94 yilinda tanisaydim. Insallah 2004 seçimleri bana nasip olursa KEP e simdiden çok destek verecegimi ifade ediyorum.
Önümüzdeki dönem için aritma tesis yapmayi, kati atiklari rehabilite etmeyi ilk siraya koydum. Inaniyorum ki diger adaylarda bu rüzgara kapilacak. Ve ilk defa aritma tesisi yapilmaya baslanacak.
Ben de populist projeleri bir kenara birakarak ve bilhassa sagligimizi ve kent yasamimizi tehdit eden kirlenmeye karsi kati atik depolama aritma tesisleri kurmanin diger belediye baskanlarina da örnek olmasini diliyorum. Kendi basimiza yapabilecegimize inaniyorum. Erbaa’nin örnek olacagini düsünüyorum. Her bakimdan örnek olmak istiyoruz. Erbaa belediyesinin bütün imkanlari diger belediyelere helal olsun!
Erzincan Valisi A. Refik Öztürk
Kelkit Platformu’nun gönül dostlari sizleri vilayetimiz adina saygilarla selamliyorum. Böyle bir mekanda bulunmanin sonsuz kivancini duyuyorum. Kültürün yok oldugu bir yerde böyle çölde açan çiçek gibi bir müessesenin bulundupu yerde toplanmak çok kivanç verici. Kendi kültürümüzü yok etmemis olsaydik, büyük eserlerimiz onarilmis olsaydi, gecekondulasma olmasaydi, AB önünde çok farkli bir ülke olurduk diye düsünüyorum. Vilayetler olarak biz birbirimizle yarisir olduk.
140 trilyon memur maasi veriyoruz. Bagkur ve SSK ya ayrilan para 13 trilyon. Kalkinmaya ayirdigi 6 trilyon. Nasil kalkinacagiz? Devlet eliyle bu kalkinma sayet mümkün olamayacaksa kendi imkanlarimizi harekete geçirelim diyoruz.
Mesela burasini ilk kez bir pazar günü Kültür ve Kimlik programindan gördüm. Vatandaslarimiz ne kadar güzel is basarmislar dedim. Kültürel degerlere sahip çikimislardi. Aslinda kaynak hepimizde var. Nerede var. Yaktigimiz elektrikte, açtigimiz ziyafet sofralarinda her yerde vardir kaynak. Harcadigimiz faturayi görmemiz gerekir. Belediye Baskanlari’nin kaynak ayrimasi lazim.
Çocuklarimizin ise girme garantisi var mi? Zor diyorsaniz uzun uzun düsünmemiz gerekir. Umuyorum ki Kelkit Platformu yeni bakislar getirsin. Ben bu ülkenin evladiyim ülkeme bir sey vermek istiyorum diyorsaniz, basimiz dik karnimiz toksa AB ye girmesek de olur diyorum.
Giresun Valisi – Ali Haydar Öner
Kelkit Platformu kurulusunu sükranla karsiliyorum. Giresun kiyilari piriltili, iç kesimleri sancili bir sehir. Çamoluk, Alucra, Sebinkarahisar ilçeleri kimi zaman yalniz kaldiklarini düsünüyorlar.
Kelkit güzel bir vadi.. Kelkitle ilgili gündeme getirilmeyen bir program var. Bayburt valiligim döneminde israrla izledigim bir konu. Ülkemiz açisindan önemli bir yol. Karadeniz alternatif yolu soydas cumhuriyetlerden gelen yolculari metropollere ulastiracak yol.
Alucra’da köy yollarina önem veriyoruz. Gereken durumlarda belediyelerle de isbirligi yapiyoruz.
Sebinkarahisar il olmaktan ilçeye dönüsen bir yer. Tarihi bir kimligi var. Erozyon ve heyelan en büyük sorunu. Erozyon iki türlü: hem insan hem toprak erozyonu. Tarim alanlari yeterince kullanilmiyor. Agaç bayramlarini burada yapmaya karar verdik. Sebin cevizi de çok büyük bir deger. Zamaninda yeterince bilinçli davranilmamis. Kesimler yapilmis. SEbin cevizinin kaybi asla bagislanamaz. Ince kabuklu, dünyanin en kaliteli cevizi olarak sunulabilecek bir ürün. Ögretim üyeleriyle isbirligi yaptik. Meyva amaçli ceviz sempozyumlari yaptik. Binlerce ceviz agaci asilandi. Ayni sekilde seracilik çalismalari, yeterli sulama olanaklarinin gelistirilmesi lazim.
Kelkit’in havza boyutunda heyecan yaratan bir proje olusu, ÇEKÜL Vakfi Baskani Metin Sözen’in engin deneyimi bizler için çok anlamli. Geçmiste ne koparabilirim diye düsünürken artik birlikte ne yapabiliriz diye düsünüyoruz.
Hasan Basri Güzeloglu – Gümüshane Valisi
Kelkit Platformu'nun uzun bir düsünce, hazirlanma, tartisma süreci sonrasinda artik kamuoyuna somut projelerini, net açilimlarini ilan etmesi ve paylasmasini öneriyorum. Kalici ve uygulanabilir projeler bizi basariya götürecektir.
Özel olarak il envanteri ve projelerini degil de Kelkit Platformu’nun bütünselligine yönelik ne üretebilir ve neler gerçeklestirilebilir…Bu konuda konusmak ve düsüncelerimi sizlerle paylasmak istiyorum. Bakiniz, bir projenin basariya ulasmasinin degisik asamalari ve süreçleri vardir. Bu noktada bazi önermelerin ve basariya tasiyici temel degerlerin altini çizmek gerekir. Öncelikle anlasilabilir olmasi çok önemli. Neyi hedefliyorsunuz, ne yapmak istiyorsunuz, bu amaçlarin net ve açik, kolaylikla paylasilabilir ve açiklama zorlugu olmaksizin uzlasilabilir olmasi lazim. Kelkit Platformu'nun bunda bir zorlugu yok. Daha sonra kamusal, kurumsal ve toplumsal bazda sürdürülebilirlik noktasi önemli. Ülke çapinda ve uygulama bazinda projeleri sürdürememe yeteneksizligine sahibiz. Ülke bu anlamda sürdürülememis bir projeler çöplügü halindedir... Basladigi noktadan bir süre sonra ekibini, heyecanini ve amaçlarini dagitan bir yönetim gelenegine sahibiz. Bu noktada hem soyut hem somut anlamda gelecege yönelik toplumda bir umutsuzluk yaratmisiz. Toplum katinda projelere inandiricilikta zorluk çekiyorsak temel nedeni budur. Üçüncüsü uygulanabilirlik – Önemli düsünceleri ve soyut degerleri hedefleriz ama bunlar uygulanabilir degil ise çok mesafe kat edemeyiz. Net ve çiplak gerçekler degerlendirilmeli. Ziya Pasa’nin dedigi gibi “terazinin kaldiramayacagi sikletleri yüklenince “ya altinda kaliyoruz ya da disinda…
Gümüshane olarak yukaridaki teorik önermeler sonrasinda Kelkit Platformunun uygulamasini ve kamuoyuna açiklamasini önerdigimiz pratik ve somut iki projeyi sizlerle paylasmak istiyorum:
Birincisi Kelkit Havzasi’nin gerçekten bir güzellik olarak korunmasini saglayacak,Kelkit Irmaginin çevresel tüm boyutlari ile korunmasi ve tüm kirletici faktörlerden arindirilmasi projesi. Ülke bazinda güçlü bir çevre kadrosu ve yönetim gelenegi henüz yok. Çevre konusu bize birdenbire gelen, kalkinmada sanayiyi konusurken öne çikan bir boyuttadir. Çevre mi kalkinma mi çeliskisi vardir. Istismara çok açiktir. Bakiniz su tesis çevreye bagli ertelenmistir denildiginde bundan gelir saglayacak kisilere anlamli gelmez. Türkiye’de ilk defa bir irmagi dogdugu yerden aktigi yere kadar bütünsel bir koruma projesini bu platform kamuoyuna ilan etmelidir. Eger bunu basaramazsa,kalici ve korkarim ki anlamli olamayacaktir.
Bu konuda net projeler var. Bu birliktelik güçlerini birlestirdigi an hedeflerine ulasmakta sikinti çekmez. Bu salonu ben Türkiye’nin bilinmeyen potansiyelinin ortaya çikmasi olarak algiliyorum. Belediye Baskanlari bunu izah ettiler. Gerektigi zamanlarda merkezi hükümetle, genel, kamu, tüzel her kurumla bu hedefler paylasilacak.
Ikinci olarak; Kelkit’i korurken ekonomik beklentilerimiz nasil karsilariz? Kirsal agirlikli, marjinal issizlikle yogunlasmis, tarimsal istihdam yogunluklu ama verimsizlik egemen bir alan. Kelkit’de bir özel yatirimi hizmete açtik. Bölgenin imkanlarini ihtiyaçlariyla birlestiren bir yatirim: Organik Tarim ve Hayvancilik yatirimi. Sayin Aydin Dogan’in yatirimi.Bu bölgede iç göç yasaniyorsa, büyük sehirlere dogru süreç devam ediyorsa gelecege umutsuz bakiliyorsa temel nedeni ekonomik gelir yetersizligidir. Organik tarim bu bölgede çok rahat uygulanir.
Bu projeyi Ege’de uygulayalim derseniz, uygun degil. Kirlenmis bir toprak gerçegi karsinizda. Kirletici etkenler varken toprak yok oluyor. Bu bölgedeki en büyük avantajimiz, yani Kelkit’de havzasinda toprakta dokunulmamislik ve kirletilmemislik vardir. Yapilacak is sadece organik tarim anlaminda yatirimin bilinç düzeyini saglamak ve denetimi sürekli ve siddetli yapmaktir. Organik tarimi üretici bazinda hayata geçirmis durumdayim. Bunu bu bölgede yapabiliriz diyorum.
Bunu yakalamak arzusunda ve amacinda isek uygulanabilir ve sürdürülebilir bu projelerle hepimize kolay gelsin diyorum.
Hasan Canpolat – Sivas Valisi
Degerli konuklar konuyu yeterince ele aldilar. Hamuru epeyce yogurduk, fazla eksitmeden firina sürmenin zamani geldi. Simdi ileriye dogru adim atmanin vakti gelmistir. Önümüzde bir mahalli seçim var, Bu baskanlar seçime girecekler. Baskanlarimiz bu çocugun dogdugunu görmeli. Mahalli seçimlerden önce Birligimizin Genel Kurulu'nu yapmamiz lazim. Birligimizin orjinalligi bir sivil toplum hareketinden kamusal kuruma dönüsmesidir. Yesilirmak Projesi biraz tepeden inme idi. Bir sivil toplum kimligi yoktu. Bizim Platformun önceligi asagidan geliserek sivil temelli olmasi. Ancak karar vermistik – bu böyle mi devam edecek? Ama halka bir hizmet vermek istiyorsa, bütçesi olan bir kurumsal yapiya kavusmasi lazimdir dedik. Ve de bunu olusturduk. Bu gelinen noktada Içisleri Bakanligi’da tüzügümüzü Basbakanliga gönderdigine göre genel kurulun tarihini belirlememiz lazim. Birinci önerim budur.
Sayin Gümüshane valimizin belirttigi gibi bunun sürdürülebilirligi önemlidir. Seçimle ve belli bir dönem için geldigi düsünülürse bu heyecanin sürdürmemiz lazim ama temellerini de çok saglam atmamiz gerekiyor. Kurumsal bir yapiya kavusturmak istiyorsak yatay dikey her düzlemde baglantilari kurmak lazim.
Yatay baglantilar: belediyeler – özel idareler-halk. Bir havza gelisme plani yapilirsa, hiçbir vali bundan kaçinamaz. Bu plani yapmazak sürdürülmesi lafta kalir. Bu is halka yaklasmali. Genis bir nüfus – farkli kültürler sözkonusu. Bu halka bu isten ne elde edeceklerini göstermezsek herhangi bir birlikten ibaret kalir.
Dikey baglanti: Merkezi idare. Platformun muhatap alinmasi gerekir. Kendi yagimizla kavruluruz, ama fazladan yagin da zarari olmaz. Bu birlik muhakkak DPT’nin muhatabi olan bir kurum haline gelmeli.
Birligin temel rengi, özelligi ne olacak? Benim kanaatim temel bilesenleri belirmemiz gerektigi. Bana göre en temel bilesen: Kelkit Çayi. Dogrudan dogruya Kelkit Çayi'ni hedef almak en temel nokta. Dogdugu yerden aktigi yere kadar temizlemek. Çevre öncelikli bir birlik. Yapacagimiz planlamada bu boyutu ele almamiz çok yararli olur. Ikinci en önemli bileseni ise topraktir. Topragin temiz tutulmasi. Biz eger suyu ve topragi temiz tutarsak baska bir sey yapmaya gerek kalmaz. O zaman hükümete de gider burayi bir milli park gibi temiz bölge ilan edin, organik tarim bölgesi ilan edin diyebiliriz. Ayrica baska bir ana baslik bu bölgenin deprem bölgesi olmasidir. Buna yönelik köprüler, kamu alanlari depremsellige karsi korunmali diyorum. Dördüncüsü ise bölgenin turizm ve kültür zenginligi ve bunlarin orjinalligidir. Bu yöreyi tanitirsak bu da halka bir katki saglayacaktir. Dünyada böyle bir yer çok kalmadi. Insanlar bence böylece somut kazançlar edinir.
Gelinen nokta basarilidir. Artik toplumun önüne somut kazanimlar getirmeliyiz.
Tokat Valisi – Kelkit Platformu Baskani – Ayhan Nasuhbeyoglu
Uzun nefesli bir çalismanin sonucunda bugüne geldik. Bugüne gelmek gerçekten özveriyle oldu. Bilim çevrelerinin katkilariyla, yöresini tanitmak için gelen belediye baskanlarinin çalismalariyla çok renkli bir yil geçti. Sayin belediye baskanlari ve valilerimizin bizim ileriye yönelik hangi adimlari atmamiz gerektiginin mihenk tasi olacak. Bir takim hususlara detayli deginildi ama ben de özelikle topraktan bahsetmek istiyorum. Üniversitemizin de destekleriyle yararli olacak tespitleri arz etmek istiyorum.
Detayli toprak etüdleri ve planlari yapilmamis. Isletmeler küçük ve parçali. Hayvancilik ve tarimda engeller var. Temiz tarim olgusunu öncelikle gerçeklestirip daha sonra organik tarima geçelim. Organik tarim olgusu sertifikali olarak basarilirsa anlamli olur. Ülkemiz çok bakir. Ve Kelkit Havzasi en bakir alanlarin basinda geliyor.
Bir sorun digerini etkiliyor. Sadece Tokat ölçeginde 40’a yakin büyük ve orta ölçekli sanayi kurulusumuz çok sikintili bir üretim sürecini devam ettiriyor. 20 si kapali, 17 tanesi temeli atilmis, duruyor. Organize Sanayi Bölgeleri’nin daha etkili hale getirilebilmesi için mevcut alt yapi sorunlarinin çözülmesi gerekiyor. Sektörler ve alt sektörler düzeyinde Avrupa Birligi mevzuatina uygun yapilmasi gerekiyor.
Hangi ürüne ne kadar destek verecegimizin kararini verdik ve 1 Köy 1 Ürün projesini olusturduk. Niksar-Erbaa-Resadiye’de önümüzdeki yillarda 500 sera kuracagiz ve bunun kaynagini da ayirdik. Bu bir planlama ve uygulama.
Kelkit Platformu'nun çevreyi temel alan bir proje olmasi gerektigine ben de inaniyorum.
Genel Kurul toplantisinin 28 Subat’da Sivas Valiligi’nin ev sahipliginde yapilmasini oylamaya sunuyorum.
(Oylaniyor) Kabul edildi.
Sorunlari takip eden çözüm getiren bir yolda oldugumuzu unutmayalim diyorum. Hepinizi saygi ve sevgilerle selamliyorum.
(Bu notlar için Deniz Özesmi'ye tesekkürler)