Ana içeriğe atla

KASTABALA KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

17.09.2009

Çukurova’nın önemli kentlerinden biri olan Osmaniye’deki Kastabala ören yerinde kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Kent merkezine 15 km uzaklıktaki Kesmeburun, Bahçe ve   Kazmacalı köyleri arasındaki arkeolojik alan kazıları, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Gaziantep Üniversitesi tarafından yürütülüyor.

Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Kazı Başkanı Doç Dr. Turgut Haci Zeyrek başkanlığında yaklaşık elli kişiden oluşan kazı ekibi,   sütunlu cadde, pazaryeri, anfi tiyatro ve daha önce definecilerin kaçak kazı yaptığı yaklaşık 50 m2’lik bir alanda, dört değişik noktada çalışmalara devam ediyor.

Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Tabur, kazı çalışmalarının önümüzdeki yıllarda da devem edeceğini söyleyerek, “Kastabala Ören Yeri, Osmaniye’nin  kültür ve tabiat varlıkları yönünden zengin bir yöresidir. Karatepe Aslantaş Açıkhava Müzesi Milli Parkı bölgesinde bulunmaktadır. Kastabala ören yerine ulaşımının kolay olması, hedeflenen ziyaretçi akışı için kolaylaştırıcı bir unsurdur. Kazı çalışmalarından çıkan eserler, açılış çalışmaları devam eden Osmaniye Müzesi’nde sergilenecektir,” diyerek kaleler ve yaylalar kenti olarak tanımlanan Osmaniye’nin Çukurova’nın kültürel mirasını en iyi şekilde yansıtacağını söyledi.

Kastabala

Kastabala ören yeri sütunlu caddesi, 5000 kişilik anfi tiyatrosu, kilise ve hamam kalıntıları, pazaryeri,  kaya mezarları ile Roma ve Bizans dönemine ait Çukurova’nın önemli antik kentlerinden biri. Ortaçağa ait Bodrumkale’nin eteklerindeki Kastabala kalıntıları Roma dönemine ait.

Kastabala’yı Karatepe’ye bağlayan asfalt yoldan, M.S. 200 yılları civarında inşa edilmiş olan 300 metre uzunluğundaki sütunlu cadde görülmekte. Bu cadde kalenin bulunduğu kayalığın yanından geçip asıl yerleşme bölgesini oluşturan arkadaki vadiye inmekte. Çok sayıda yazıtlı heykel kaidesi bulunan Kastabala’da, çok sayıda mezar yapıları ve kaya mezarları görülmekte.

Tüm Haberler