KARS'TA BÜYÜK İLERLEME
ÇEKÜL Vakfı, 1990 yılından beri, sınır kenti olmaları nedeniyle, Vakfın ana gündemine yerleşen Kars ve Edirne kentlerinde, doğal-tarihsel-kültürel varlıkları kimliklerine uygun yaşatma konusunda büyük çaba göstermektedir. ÇEKÜL Vakfı’nın sorumluluğunda üretilen “Koruma Amaçlı İmar Planı”na, Kars Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları özverili katkılarda bulundular, sağlıksız gelişmeler de bir oranda durduruldu.
Kars’ın, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından öncelikli iller gündemine alınması, kamu-yerel-sivil-özel kesimlerin dayanışma ortamında değerlendirilmesi, mutlu gelişmeleri birlikte getirdi. Kars Kalesi’ne giden yolun onarımının başlaması, Kars Kalesi’ndeki düzenleme çalışmalarının sürekliliğinin sağlanması, iki tarihi hamamın rölöve ve restorasyon çalışmalarının Bakanlık uzmanlarınca yürütülmesi, “Koruma Amaçlı İmar Planı” sırasında üretilen cadde ve sokak siluetlerinin ışığında sağlıklaştırma girişimlerine hız verilmesi, yeni bir dönemin başlangıcı olarak nitelendirildi.
ÇEKÜL’ün uzman mimarlarından Ayça Gençaydın ve İnanç Ercenk’in önerileri doğrultusunda ve mimar Metin-Zuhal Keskin’in restorasyon projeleriyle canlandırılan “Aynalı Konak” sayesinde, Kars tarihi niteliği korunan yeni bir kültürel merkeze kavuşacak. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un yakın ilgisiyle de bu özgün yapı, kimliğine uygun yaşama geçecek, birbirinden ilginç benzer yapılara da örnek olacak.
30 Eylül-1 Ekim arasında gerçekleştirilecek “Kafkas Kültürleri Festivali”ne kadar olan sürede, kentin sanat ve kültür etkinliklerine uygun ortamlara hızla kavuşması için, dönüşüm hareketinin temel öğelerinin devreye girmesini sağlamaya çalışan Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nın çabaları, diğer illere örnek olacak niteliğe daha şimdiden ulaşmış bulunuyor.