Eski Malatya Battalgazi'de Koruma İvmesi Artıyor
Eski Malatya olarak bilinen ve ismini 8. yüzyılda yaşamış “Battal Gazi”den alan Battalgazi kenti, Malatya’nın en önemli ilçelerinden biri. Tarihi kent merkezinde bulunan 1224 yılında Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan Ulu Cami, 1632 yılında yapılmış ve restorasyonu bitmek üzere olan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, hamamlar, kümbetler ve geleneksel mimarinin hala görülebildiği sokaklar kenti özel kılan değerler arasında.
Valilik, Kaymakamlık, Belediye ve İnönü Üniversitesi’nin zaman zaman birlikte yaptıkları etkinliklerle kentin sosyal ve kültürel yaşamı hareket kazanırken, kültürel mirasın korunması ve yaşatılması yönündeki restorasyon, sokak sağlıklaştırması ve kentsel düzenlemeler de hız kazandı.
Malatya Valisi Doç Dr. Mehmet Ulvi Saran’ın öncülüğünde, Battalgazi Kaymakamı Abdulmuttalip Aksoy’un ve Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın çabalarıyla, Üniversite, ÇEKÜL ve Mimarlar Odası ile birlikte yürütülen çalışmalar sonucunda eski kent dokusunu görünür kılınacak. Koruma amaçlı imar planının bitmesiyle, bir yol haritası kapsamında yürütülecek projeler, Battalgazi kentindeki eski doku ile yeninin barışmasını da sağlayacak.
Kamulaştırılan Boyraz Konağı restorasyon projesi, Şahabeyi Kübra Medresesi kazı çalışmaları, Namazgah ve Kanlı Kümbet’in Kaymakamlık tarafından yeniden işlevlendirilmesi, Alacakapı Mahallesi ve Kukur Pınar Sokağı’nın bitmek üzere olan sokak sağlıklaştırma çalışmaları ve Valilik tarafından yürütülen Malatya kültür envanterinin hazırlanması devam eden projelerden bazıları.
Sokak sağlıklaştırma çalışmalarından bir örnek: Eski hali
Yeni hali
Battalgazi’de ayrıca geçen yıl, 120 bin civarında çam, badem ve meşe palamudu fidanı dikimi yapılmıştı, dikim çalışmaları 2011 yılında da devam edecek.
Kentteki sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlendiği “Kültür Sokağı” da Battalgazi Kaymakamlığın projesi olarak hayat geçti. Kültür Sokağı, özellikli olmayan yeni dönem binaların cephe iyileştirmesi ve çevre düzenlemesiyle ortaya çıktı. Araç trafiğine kapalı bu sokakta, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik bölümü öğrencilerinin yaptığı eserler, beyaza boyanan binaların cephelerini süslüyor.
ÇEKÜL Malatya temsilcisi Bekir Sözen, Malatya ve Battalgazi başta olmak üzere diğer ilçelerde de yürütülen çalışmaları takip ederek kurumlar arası haberleşmenin sağlanmasına destek veriyor.
Aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği üyesi olan Battalgazi’de, kamu-yerel-sivil-özel birlikteliğin sağlanmasıyla ivme kazanan koruma-yaşatma çalışmaları, 2011 yılında daha görünür olmaya başlayacak.