DÜNYAYI FİDANLARLA ŞENLENDİRDİK!
Dünyanın yaş günü olarak kabul edilen “Dünya Günü”nü, 22 Nisan 2007 Pazar günü Kocaeli-Körfez’de “Fidan Dikim-Ekim Şenliği” ile birlikte kutladık. Geçen yılki “Dünya Günü”nden bu yana “7 Ağaç Ormanları” projesi kapsamında on bin fidan, Kocaeli-Körfez bölgesine dikildi. Dikim şenliğinde, proje katılımcılarıyla birlikte dönemin son fidanlarını, uzmanların gözetiminde simgesel olarak toprakla buluşturduk. ÇEKÜL Vakfı tarafından düzenlenen ve küçüğünden büyüğüne, gencinden yaşlısına her yaştan doğa severin katıldığı geleneksel dikim şenliği, dünyanın yaş gününe yakışır nitelikteydi.
“Fidan Dikim-Ekim Şenliği”nin ardından Çakır Catering tarafından katılımcılara ikram edilen çorbalar içildi. Daha sonra Özdilek Alışveriş Merkezi’nde gerçekleştirilen “Dünya Günü” etkinliklerine geçildi. 23 Nisan Çocuk Şenliği dolayısıyla ülkemizde bulunan Bulgaristan ve Bosna Hersek halk oyunları ekibi, burada bir gösteri gerçekleştirdi. Ayrıca ana sınıfı öğrencilerinin ve palyaçoların gösterileri de izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı.
“Fidan Dikim-Ekim Şenliği”ne Kocaeli Vali Yardımcısı Celelettin Özdal, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Kocaeli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü Mühendisi Hasan Ali Demir ve Kocaeli Ağaçlandırma, Erozyon Kontrolü Şube Müdürü Ünal Kaya ve ÇEKÜL Vakfı Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah da katıldı.
Celalettin Özdal, Kocaeli Vali Yardımcısı
Dünya bize alarm veriyor değil, alarmı aştı, artık çığlık atıyor, imdat çağırıyor. Deniyor ki Anadolu, Türkiye çölleşecek. Çölleşme başlamış zaten, su bittiği için Konya Ovası çöküyor. Bilim adamları, bu çölleşmenin oradan bu tarafa doğru ilerleyeceğini söylüyor. Dünyanın çığlığını bugünden duymak zorundayız. Bugün çözümün, bilginin, aydınlığın, uygarlığın yoluna doğru gidiyoruz. Her insan, yılda 7 tane ağaç tüketiyor. Onun için her yıl 7 tane ağaç dikmeliyiz diyoruz, ama artık 7 yetmiyor, 7 bin ,70 bin yapmalıyız bunu. Dikeceğimiz ağaçların tutmasını diliyorum.
İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı
Dünyamızı, kendi gidişatına bırakmamız gerekiyor. Müdahale ettiğimiz zaman tokadını vuruyor. Bazen göstere göstere, bazen de farkında olmadan tokadını indiriyor. Onun için doğayı tahrip etmemek, dünyalı olan aklı başında her insanın görevidir. Ormanlarımızı, denizlerimizi korumazsak kendi kendimize ihanet etmiş oluruz. İnsanoğlunda öyle hırs var ki, öyle şeyler elde etmek istiyor ki, onlara asla müsaade etmeyeceğiz. Doğanın kendine ait olan özelliklerini, insanlardan asla uzak tutmamalıyız, yok etmemeliyiz.
Prof. Dr. Metin Sözen, ÇEKÜL Vakfı Başkanı
Bugün burada her şeyi birlikte kutluyoruz. En önemlisi yok ettiğimiz, dünyanın yaş gününü kutluyoruz. Dünya var oldukça varız. Bunun bilincinde olmamız gerekiyor. Kutlamalar ve bu koyduğumuz bütün başlıklar, dünyanın geleceğine daha sağlıklı bakabilmemizin yolunu açtı. Artık çok bilinçli olmak zorundayız. Türkiye daha da bilinçli olmak zorunda. Çünkü Türkiye, dünyanın temel başlıklarının tüm varlığına sahip. Çeşitlilik, artık kaçınılmaz bir dünya gündemidir.
Türkiye, uygarlık tarihi için çok önemli bir merkezdir. Toprağın altı ve üstü uygarlık tarihinin yazılması için tüm evreleri içermektedir. Bu çocuklar, artık bizden daha bilinçli olmak zorundadırlar. Sorumluluk, uygarlığın gelişmesi, Anadolu’nun yaşayabilmesi onlara aittir. Biz 70 yaşını aşmış insanlar, 50 yıldır bunun kavgasını veriyoruz. Verdiğimiz mücadelenin çok sınırlı olduğunu görüyorum. Bilinç, birikim ve gelecek umudunu beraberce düşünmedikçe, bu çocukların hakkını kötü bir şekilde kullanan bir toplum olarak, kendimi sorumluluk altında hissediyorum. Bu bakımdan bu sorumluluğun, bilince dönüşebilmesi gerekiyor.
Fotoğraflar için Gamze Yenihançer'e teşekkür ederiz.