Ana içeriğe atla

DÜNYA KENTİ SAFRANBOLU KÜLTÜR ELÇİLERİNE EMANET

17.03.2009

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi eğitim uygulaması, 12–15 Mart tarihlerinde Safranbolu’da yapıldı. Bu yıl 14 kenti kapsayan Kültür Elçileri eğitimi, Karabük Valiliği’nin ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle, Safranbolu Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in 1970’li yılların başında yerel yöneticilerle Safranbolu’da başlattığı korumacılık faaliyetlerinin sonucunda, bugün binin üzerinde konak koruma altına alındı. Birçoğu restore edilen konaklar, konaklama, müze ve kültür merkezi olarak yaşamaya devam ediyor. Safranbolu’nun yaşam kültürünü yansıtan konaklarıyla bir dünya mirası olması, kentin UNESCO’nun “Dünya Mirası Listesi”ne girmesini de sağlamıştı.

Hem mimari hem kültürel mirasıyla kendini korumayı başaran Safranbolu, Kültür Elçileri ve gelecek kuşaklara emanet. Emek İlköğretim Okulu’nun 26 öğrencisi kentlilik bilinci ve kültür kavramını arkadaşlarıyla paylaşmak, yaygınlaştırmak, kenti ziyarete gelenlere Safranbolu’nun neden önemli olduğunu anlatmak için dört gün süren Kültür Elçileri eğitim programına katıldı.

Eski çarşıda bulunan Safran Tat Lokumları İşletmesine ait kent dokusuna uygun bir konağın üst katında eğitim alan öğrenciler, yerel uzmanların desteğiyle kentleri hakkında bilgi aldı. Doğal yaşam ve bitki türleri sunumu öğretmen Meral Demir, arkeoloji sunumu arkeolog Emre Çalışkan, kent mimarisi sunumu mimar Fatih Dökmeci, geleneksel yaşam kültürü sunumu ise saz ustası Mehmet Emin Yeşilırmak tarafından yapılırken, rehber/yazar Aytekin Kuş dört gün boyunca öğrencileri yalnız bırakmayarak bilgilerini paylaştı.

Bulak Mencilis Mağarası

Aytekin Kuş, Yörük köyünde Kültür Elçileri ile beraber

Bulak Mencilis Mağarası, İncekaya Su Kemeri, kanyonlar ve Safranbolu’nun küçük ölçekli benzeri olan Yörük Köyü, sunumların ardından Kültür Elçileri’nin yerinde gözlemlediği mekânlar arasındaydı. Kültür Elçileri ayrıca kent içinde de gezi programı gerçekleştirdi. Eski Hükümet Konağı/Kent Müzesi, Kaymakamlar Evi, Yemeniciler Arastası gibi kentin gelişimini yansıtan mekanlar incelendi.

Kültür Elçileri, kazılmayı bekleyen 14 tümülüsten birini inceleyerek bilgiler aldı.

Yemeniciler Arastası

Kaymakamlar Evi'nde eskiz çalışması

Kültür Elçileri, gezilerde inceledikleri yerlerin eskizlerini yaptı. Resim, afiş/broşür, kitap ayracı ve seramik çalışmaları sırasında bu eskizlerden faydalandı. Ortaya çıkan ürünler, son gün yapılan sertifika töreninde sergilendi.

Sertifika törenine Karabük Valisi Nurullah Çakır, Kaymakam Gökhan Azcan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Aslan Derin, Şube Müdürü Ergin Akgün, Emek İlköğretim Okulu Müdürü Osman Söylemez, ÇEKÜL Vakfı Safranbolu Temsilcisi Mehmet Adalar, eğitime destek veren yerel uzmanlar, veliler ve çok sayıda davetli katıldı. Sertifikalarını alan Kültür Elçileri, eğitim sırasında yazdıkları “Sen Teksin Safranbolu” isimli şiirlerini davetlilerle paylaştı.

Kentlerinin Kültür Elçisi olan öğrenciler, eğitimlerin ardından oluşturdukları komitelerle bilgilerini arkadaşlarıyla paylaşmaya başlayacak. Sunumlar, oyunlar, söyleşiler düzenleyerek, kentlilik bilincini yaymaya devam edecek.

Tüm Haberler