Doğaya, Kültüre ve Derin Düşünmelere Rehberlik Etsin Diye
Doğaya, kültüre ve derin düşünmelere rehberlik etsin diye yanınıza alabileceğiniz kitaplar için birkaç önerimiz var. Yazın bu son dönemecinde ÇEKÜL Vakfının doğal ve kültürel miras alanındaki çalışmalarının yansıması olan yayınlar, farklı yaş gruplarından okurlara hitap ediyor.
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik’in üzerinde çok konuşulan; 8 bin 500 yıllık tarihi kent dokusu bulunan İstanbul’da saptadığı 2200 bitki türü içinden 982’sini birebir fotoğraflayarak ele aldığı kitabı İstanbul’un Doğal Bitkileri, yayımlandığı ilk günden itibaren alanın önemli kitapları arasındaki yerini aldı.
Prof. Dr. Ünal Akkemik’in 12+ yaş grubu öğrencilerin de rahatlıkla okuyabileceği kitabı Ağaçların Dilinden, doğanın milyonlarca yıllık hikâyesini ağaçların dilinden anlatıyor. Yine Akkemik’in danışmanlığında, Servet Yanardağ tarafından için kaleme alınan Evini Arayan Ardıç Tohumu, ÇEKÜL Vakfı ve Doğan Egmont işbirliğiyle hayata geçirilen ÇEKÜL Bilgi Ağacı Kitaplığının ilk yayını. Kitabın çizimleri Zeynep Özatalay’a ait. ÇEKÜL Bilgi Ağacı Kitaplığının ikinci kitabı ise bu yıl White Ravens seçkisine girmeye hak kazanan, Şiirsel Taş’ın kaleme aldığı Sekoyana’nın Kapıları. Kitap, kısa sürede 4’üncü baskıya ulaştı bile. Ormanda yaşayan münzevi bir kadının rehberliğinde doğanın gizil gücü ve iletişim ağı hakkında eşsiz bilgiler veren kitap, edebiyatseverleri ihya edecek.
Yaklaşık yarım yüzyıldır Anadolu’nun doğal ve kültürel mirasını korumak, tanıtmak ve ayağa kaldırmak için farklı ölçeklerde çalışmalar yürüten ÇEKÜL Vakfının dünden bugüne yürüttüğü çalışmaları, koruma hareketinin öncüleri olan isimlerin aktarımlarıyla; binlerce fotoğraf, mektup, belge arasından özenle seçilerek derlenen zengin bir içerikle hazırlanan MİRAS kitabından okuyabilirsiniz. Kitabın tasarımını, ÇEKÜL’ün sahaya çıkan ilk çekirdek ekibinde yer alan grafik sanatçısı Erkal Yavi yaptı.
Tüm bu yayınlara https://www.cekuldukkan.org/Cekul-Yayinlari/2 adresinden ulaşabilir, ÇEKÜL Vakfının özel tasarımlarıyla doğa dostu ürünlerini de ÇEKÜL Dükkanda inceleyebilirsiniz.
ÇEKÜL Dükkan ürünlerinin geliri, eğitimde fırsat eşitliği için, ÇEKÜL Bilgi Ağacının doğal ve kültürel miras eğitimlerine aktarılıyor.