Ana içeriğe atla

DENİZLİ’NİN KORUMA GÖNÜLLÜSÜ: AHMET YOLDAŞ

20.08.2008


Ahmet Yoldaş

Kültürel ve tarihi mirasımızı geleceğe taşımak için Anadolu’nun dört bir köşesindeki gönüllü koruma elçilerinden birisi de Denizli’de yaşayan Ahmet Yoldaş.  1990 yılından bu yana ÇEKÜL Vakfı Denizli Temsilcisi olan Yoldaş, vakfın kurulduğu ilk yıllardan bu yana yaşadığı kentin tarihsel ve kültürel mirasını yaşatmak ve koruma bilincini yaygınlaştırmak için çalışmalar yapıyor.

1949 yılında Denizli Çal-Akkent’de dünya gelen Ahmet Yoldaş, lise öğrenimine İzmir’de devam etti. Okula ilk başladığı yıllardan itibaren resim sanatına yatkınlığını keşfetti ve çeşitli yarışmalara katıldı.  1963 yılında katıldığı Hindistan-Şankar Uluslararası Çocuk Sanat Yarışmasında ilk ödülünü aldı. Bu ödülle birlikte resim tutkusu daha güçlenen Yoldaş, 1965-1966 yıllarında İzmir'de 2 kez kişisel resim sergisi açtı.

1973 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü'nü bitirdi. Okul yıllarında Prof. Muhlis Türkmen ve Turgut Cansever’in atölyelerinde çalıştı. Birçok sivil toplum örgütüne gönüllü destek veren Ahmet Yoldaş, yaptığı restorasyon çalışmalarıyla koruma bilincini geliştirmeye başladığı yıllarda ÇEKÜL Vakfı ile tanıştı. Prof. Dr. Metin Sözen’in yaptığı çalışmaları yakından takip etmeye başlayan Yoldaş, “ÇEKÜL Vakfı ve Metin Sözen hayatımda iyi ki var diyebileceğim şeyler arasında yer alıyor. Metin Sözen’den çok şey öğrendik. Bu öğrendiklerimizle kendimizi hep bir adım ileriye götürmeye çalıştık. Ben Denizliliyim. Kentimi herkes gibi ben de çok seviyorum. Denizli’de yerel yönetimlerle birlikte ortak çalışmalar yürütmeye çalışıyoruz. Yeni başladığımız bir çalışma var. Valilik ve Belediye ile ÇEKÜL Vakfı’nın danışmanlığında Denizli Yol haritasını oluşturuyoruz. Denizli’nin önceliklerini tespit ederek, kentin doğal-kültürel dokusuna sadık kalmak koşuluyla, çalışmalar yapacağız. Hem kent merkezinde hem de antik kentlerde ve Buldan gibi ilçelerde yapılacak çalışmalar şekillenmeye başladı,” diyerek, koruma çalışmalarıyla ilgili Denizli’de başlayan bu hareketliliğin sevindirici olduğunu söyledi. 


Pamukkale

Denizli’deki Akhan Kervansarayı’nın rölöve - restorasyon projelerini hazırlayan ve ayrıca Kızılcabölük Eski Okul binasının restorasyon çalışmalarını yürüten Yoldaş, seçtiği mimarlık mesleği birikimiyle tarihi mirası koruma yolunda çalışmalar sürdürdüğü için Denizli’de yaşamaktan mutlu olduğunu belirterek, “Doğduğum, yaşadığım kentte mesleğimi sürdürmek benim için çok önemliydi. Bunu başardım. ÇEKÜL Vakfı ile yoluma devam ediyorum. Daha çok yapacak işimiz var.  1985'den bugüne Pamukkale'nin korunması için duyarlı bir kentli olarak etkin şekilde çalışıyorum. Herkesin aynı anda duyarlılık kazanması çok zor ama biz Denizli’de Metin Sözen’in de desteğiyle koruma bilincini geliştirmeyi hedefliyoruz,” dedi.


“Kutsal Şehir” anlamına gelen Hierepolis

Dünyada çok az örneği bulunan Pamukkale gibi önemli bir  doğal alanın bulunduğu Denizli, oluşturulan yol haritası uygulanmaya başladığında antik kentleriyle, Buldan gibi ilçeleriyle, sivil mimari örnekleriyle de anılmaya başlayacak. ÇEKÜL Vakfı Denizli Temsilcimiz Ahmet Yoldaş’a kenti için yapmak istediği çalışmalarda başarılar diliyoruz.  


Akhan Kervansarayı

Tüm Haberler