Ana içeriğe atla

Çukurova için vizyon planı hazırlanacak

12.04.2013

Tarihi Kentler Birliği adına ÇEKÜL Vakfı tarafından yürütülen Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları programı kapsamında yılın ilk çalışması Çukurova için yapılıyor.  "Çukurova Vizyon Planı", ÇEKÜL Evi'nde yapılan ilk toplantının ardından ÇEKÜL Yol Haritaları ekibinin Adana'ya gitmesiyle şekillenmeye başladı. Adana Büyükşehir Belediyesi'nde KUBED ekibiyle birlikte yapılan toplantının arıdından Adana, Seyhan, Tarsus, Yumartalık ve Çukurova'da alan incelemesi yapıldı.

Çukurova Vizyon Planı,  merkezi Çukurova coğrafyasından başlayıp, Adana ve Seyhan Nehri koridoru ölçeklerine inerek; bölge ve kentin geleceği için tematik stratejiler ve mekansal öneriler sunmayı hedefliyor. 22 Nisan 2013'te Adana odak grup toplantılarının planlandığı çalışma süreci, 10-12 Mayıs 2013'te ise Tarihi Kentler Birliği Adana Buluşması'nda taslak "Vizyon Planı" raporunun sunulmasıyla devam edecek. 

Çalışma, 5 Nisan 2013 sabahı Adana Büyükşehir Belediyesi KUDEB müdürü Emine Temuçin ve ekibiyle yapılan toplantı ile başladı. Toplantı gündemi, Seyhan Nehri’nin Adana’dan geçen kesiti üzerinden oluşturuldu. KUDEB çalışanlarıyla birlikte harita üzerinde sorun ve potansiyel alanları, nirengi noktaları, kültürel varlıklar gibi işaretlemeler yapıldı ve beklentiler tartışıldı.

Toplantının ardından KUDEB’de görevli uzman arkeolog Özlem Doğan Konyalı ve sanat tarihçisi Fazilet Tülü eşliğinde Karataş, Akyatan Lagünü, Magarsus antik kenti, Yumurtalık, Ayas antik kenti ve Misis antik kenti gezilerek, Adana çevresi ve Çukurova’nın merkezi bölgesi algılanmaya çalışıldı.

Ardından KUDEB ekibinden arkeolog Hazal Kandemir ve sanat tarihçisi Şahin Kıl eşliğinde Tarsus kenti ziyaret edildi. Burada kentin başlıca antik kalıntıları, geleneksel dokusu, restorasyon çalışmaları ve başlıca anıtsal yapıları görüldü. Tarsus KUDEB müdürü Fevziye Kökdil ekibe eşlik etti.

Tarsus gezisinin ardından  Adana’nın önemli endüsti mirası yapılarından olan Milli Mensucat Fabrikası, Cumhuriyet Un Fabrikası ve Kanara Mezbahanesi incelendi; Seyhan Baraj Gölü’nün güney kıyıları ve Adana’nın yeni gelişme alanları görüldü.

Son olarak ÇEKÜL Yol Haritaları ekibi tarafından Seyhan Nehri kıyısında yarım günlük bir çalışma gerçekleştirildi. Açık alan kullanımları, suyla kurulan ilişki, dönüşüm alanları, suya dönük yapılaşmanın niteliği, köprü kullanımları, silüet sorunları gözlenen sorunların başında geldi.

Adana'ya giden ÇEKÜL ekibi: Esra Karataş, Batuhan Akkaya, Ömer Sarı, Simge Zilif

Tüm Haberler