Çorum, Mecitözü, İskilip ve Boğazkale'den yeni haberler
Çorum Valiliği ve ÇEKÜL Vakfı işbirliğinde geçen yıl yapılan “Çorum Strateji Çalıştayı”nın ardından hız kazanan çalışmalar, 16 Mayıs’ta ÇEKÜL Evi’nde yapılan “ÇEKÜL Çarşamba Türkiye Kent Toplantıları” kapsamında değerlendirildi.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in ev sahipliğinde yapılan toplantıya Çorum Valisi Nurullah Çakır, İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer, Mecitözü Kaymakamı Cüneyt Epcim, Boğazkale Kaymakamı Murtaza Dayanç, Çorum Müze Müdürü ve ÇEKÜL Çorum temsilcisi Önder İpek, Bursa Çorum Derneği’nden Hüseyin Görgülü ile ÇEKÜL uzman ekibi katıldı.
Geçen aylarda Türkiye Çocuk Zirvesi’nin 16. kutlama toplantısı Çorum’da yapılmıştı. Prof. Dr. Metin Sözen için verilen ödül, toplantıda Vali Çakır tarafından Sözen’e teslim edildi.
İskilip Bld. Bşk., Boğazkale Kaymakamı, Mecitözü Kaymakamı, Çorum Müze Müdürü (soldan sağa)
Çorum
Çalıştayda alınan kararlar doğrultusunda bir yıldır hızla devam eden çalışmaların aktarıldığı toplantıda Çorum, ilçe, belde ve köy ölçeğinde bir kez daha değerlendirildi. Toplantı Vali Çakır’ın sunumuyla başladı. Bayat köyündeki İsmet Eker Konağı geçen yıl Vali Çakır’ın girişimiyle imzalanan bir protokolle devralınmıştı. Restorasyonu tamamlanan konak, “ Tarım ve Kırsal Yaşam Müzesi” olarak işlevlendirilecek. "34. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu"nun 28 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde Çorum’da yapılacağı bilgisini veren Vali Çakır, İsmet Eker Konağı’nın bahçesinin de sempozyumun açılışında kullanılacak mekânlardan biri olacağını söyledi. Prof. Dr. Metin Sözen, Tarım Müzesi’nin Türkiye’deki kırsal yaşamın tanıtılması için önemli bir mekân olacağını vurguladı. Ayrıca müzede “Tarım Kütüphanesi” kurulmasının önemine dikkat çekti. Çorum’da devam eden çalışmalardan biri de “Hitit Yürüyüş Parkurları”. Parkur tamamlandığında, bölgenin bütüncül olarak algılanması sağlanacak. ÇEKÜL temsilci Çorum Müze Müdürü Önder İpek ise müzede yapılan eğitim çalışmaları hakkında bilgi verdi. Hititçede torun anlamına gelen “dumu” kelimesinden yola çıkarak www.dumudumu.com sitesini kurduklarını, çocuklara yönelik eğitimlerin duyurularının bu siteden yayınlandığını söyledi. Ayrıca Türkiye’de ilk defa çocukların müzede konaklayabildiğini, ilk misafirlerinin ise çocuk yetiştirme yurdu ve Vanlı öğrenciler olduğu bilgisini verdi.
İskilip
İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer ise Ayakkabıcılar Arastası’ndaki restorasyon çalışmaları ve meydan düzenlemeleri hakkında bilgi verdi. İskilip’te Semerciler Arastası da kentteki koruma çalışmalarından nasibini aldı. Arastanın düzenlemesi için ÇEKÜL’ün uzman ekibi de destek verecek. Ayrıca Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun torunlarından satın alınarak restore edilen Çatalkara Kültür ve Sanat Merkezi’nde, Eyüboğlu için bir anı ve saygı köşesi hazırlanması sağlanacak. Prof. Dr. Metin Sözen, İskilip evlerinin özellikle kapılarıyla öne çıktığını, yıkılan evlerin kapılarının bir envanterinin çıkarılarak açık havada kentin belli noktalarına yerleştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Mecitözü
Mecitözü Kaymakamı Cüneyt Epcim de toplantıda söz aldı. Kent Müzesi ve Arşivi olarak işlevlendirilen Hükümet Konağı’nın restorasyon çalışmalarının bittiğini ve müzenin hazırlandığını söyledi. Askerlik Şubesi restorasyonunun ise son aşamaya geldiğini belirtti. Tarihi Askerlik Şubesi, kentin özellikleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak işlevlendirilecek. Beke kaplıcalarındaki kalıntıların Roma hamamına ait olduğunun tespit edildiğini söyleyen Epçim, kazı çalışmalarının başlaması için gerekli hazırlıkların sürdüğü bilgisini verdi.
Boğazkale
Boğazkale Kaymakamı Murtaza Dayanç’ın verdiği bilgiler ile toplantı sona erdi. Metin Sözen’in de çocukluğunun geçtiği, ailesine ait olan Boğazkale’deki Dulkadiroğlu Konakları’nda başlayan çalışmaların aşamaları değerlendirildi. Ayrıca Prof. Dr. Metin Sözen, Ortaçağ’dan kalma Kargı Han’da kargı bezinin tanıtılması için bir sergileme alanı yapılmasını önerdi.