ÇEKÜL “KENT ATÖLYELERİ” PROJESİ’NE BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ
TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından düzenlenen “Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülü 2007” yarışmasına “Kent Atölyeleri” projesi ile katılan ÇEKÜL Vakfı birincilik ödülünü almaya hak kazandı.
Yarışmanın amacı, doğrudan ya da dolaylı olarak kent ile ilgili mekansal, sosyal, ekonomik, vb. konularda hazırlanmış veya uygulama yapılmış plan ve projelerin önemini vurgulamak ve örnek uygulamaları ortaya çıkarmak olarak belirlenmişti.
Yarışmaya katılan projeler, 8 Kasım’da Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu programı çerçevesinde düzenlenecek olan ödül töreninde sergilenecek ve Oda yayınlarında tanıtılacaktır. Ayrıca, ödül kazanan projemizin, Avrupa Şehir Plancıları Konseyi (The European Council of Spacial Planners – ECTP) tarafından 2 yılda bir düzenlenen Avrupa Şehir ve Bölge Planlama Başarı Ödülleri yarışmasına ve diğer benzer uluslararası yarışma, sergi, kolokyum vb. organizasyonlara gönderilmesi beklenmektedir.
Kent Atölyeleri Projesi
ÇEKÜL Vakfı “Kent Atölyeleri Projesi”; geleneksel mahallelerin yenilenerek yeni yaşam alanları yaratılması ve böylelikle kültürel mirasımızın günümüz değerleriyle barıştırılmasını amaçlayan “Barışan Kentler” programının öncelikli projesidir.
Kentsel koruma projelerine odaklı olarak işgücü yetiştirmek üzere kurulan Kent Atölyeleri modeli; zanaatçı, profesyonel ve işgücü üçlemesi bir araya getirerek, uygulama odaklı bir sistem içerisinde, sürdürülebilir nitelikte bir işgücünün yaratılmasını sağlamıştır. Daha önce Kastamonu ve Midyat’ta nitelikli usta yetiştirmek üzere başlatılan çalışmalar geliştirilmiş, AB-İŞKUR hibe fonuyla Gümüşhane’de özgün bir modele dönüşmüştür.
Gümüşhane Kent Atölyesinde 90 kursiyer deneyimli zanaatçılardan eğitim aldı ve ahşap, taş, demir, bakım/onarım konularında yetiştirildi. Ayrıca ÇEKÜL Ankara gönüllülerinden, sanat tarihçisi Gökçe Günel tarafından katılımcılara “kültürel miras bilinci” eğitimi verildi. Eğitimin sonunda sertifika alan katılımcılar bölgedeki çalışmalarda istihdam edildi.
“ÇEKÜL Ankara gönüllüsü Gökçe Günel Çekül adına ödülü aldı”
Kent Atölyeleri modeli, yaygınlaşabilir ve esnek yapısı sayesinde, pek çok kentte başarılı uygulamalara yol açtı. Ağırnas, Söke, Taraklı, Kastamonu, Midyat, Diyarbakır, Vezirköprü’de kurulan atölyelerde yetişen ustalar atölyenin bağlı olduğu idare veya projeleri yürüten özel şirketler tarafından istihdam edilmektedir.
Kent Atölyeleri, yapı tekniklerinin eğitimi ile sınırlı kalmayıp, geleneksel zanaatlar, hatta yaşam kültürünü de kapsayacak şekilde ÇEKÜL Vakfı’nın öncülüğünde çeşitlenmekte ve yayılmaktadır.