Ana içeriğe atla
ÇEKÜL Bilgi Ağacı Öğretmen Buluşmaları Başladı

ÇEKÜL Bilgi Ağacı Öğretmen Buluşmaları Başladı

29.09.2022

ÇEKÜL Bilgi Ağacı Öğretmen Buluşmalarının ilki 28 Eylül Çarşamba günü gerçekleşti. “Eğitimde Sivil Toplum ve Öğretmen Birlikteliği” başlığıyla biraraya gelen uzman ve eğitimciler, eğitimde kullanılan mevcut yöntemler hakkında durum tespiti yaparak geleceğe yönelik iyileştirme planlamaları hakkında görüşlerini paylaştı ve sivil toplum kuruluşlarının hangi aşamalarda devreye girebileceğini konuştu.

ÇEKÜL Bilgi Ağacı Koordinatörü Ceyda Bakbaşa Bosson ile ÇEKÜL Bilgi Ağacı Eğitim Uzmanı Özge Öney Aydın moderasyonluğunda yürütülen ilk etkinliğin konukları; Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi Müdürü, aynı zamanda Öğretmen Ağı danışmanlarından Prof. Dr. Kenan Çayır ve Ağaçların Diliyle Kentim Eğitim Programını İzmir’de uygulayan sınıf öğretmeni Bahar Onur ile Kentimin Öyküsü Eğitim Programını Edirne’de uygulayan sınıf öğretmeni Sinem Amaş oldu.

Eğitimde iyileşmenin sivil toplum kuruluşlarıyla bağı üzerine başlayan sohbet, bilginin kamuya aktarımı üzerine devam etti. Kenan Çayır, eğitimin toplumsal değişimlerden bağımsız ele alınamayacağını önemle vurgularken; çağımızın en büyük tehlikesi “anlam kaybının” ve “hakikat ötesinin” etkilerinin ancak koruma bilinci geliştirerek hafifleyebileceğini belirtti. Göç olgusunun, toplumsal cinsiyet tartışmalarının, güncel ekonomik gelişmelerin ışığında ve doğrudan kolektif bilinci kuvvetlendirecek bir eğitim müfredatının gerekliliğini ortaya koydu. Eğitim programlarını hayata geçirme aşamasında sivil toplum kuruluşları ile üniversiteler arasındaki birlikteliğin önemine değindi.

Çayır’ın ifadeleri doğrultusunda söz alan sınıf öğretmeni Bahar Onur, iyileşme hareketinde aktif rol almak isteyen meslektaşlarının kendilerini yalnız hissettiğini ve sivil toplum kuruluşları ile meslek birliklerinin öncelikle bu aşamada devreye girerek yol haritası çizme konusunda öğretmenlere yardımcı olduğunu söyledi. Ağaçların Diliyle Kentim Eğitim Programını uygularken yaşadığı olumlu tecrübeleri paylaştı. Sınıf öğretmeni Sinem Amaş ise Kentimin Öyküsü Eğitim Programını uygulamaktaki amacını ve elde ettiği sonuçları aktardı. Amaş, sınıf ortamının dışına çıkarak öğrenmenin bilgileri kalıcı hâle getirdiğini; sadece öğrencilerin değil ailelerin de kentte bulunan doğal alanları ilk kez keşfettiğini gözlemlediğini aktardı.

Her iki gönüllü öğretmen de öğrencilerin bizzat dokunarak, görerek, söz alarak hem öz benliklerini hem de yaşadıkları kenti yeni bir farkındalıkla kavradıklarını aktardı. ÇEKÜL Bilgi Ağacına teşekkür ederek, bu eğitim programlarının yaygınlaşmasının, yeni öğrenme biçimleri olarak müfredata girmesinin büyük fayda sağlayacağını belirtti. Çevrimiçi gerçekleşen ve yaklaşık 1 buçuk saat süren etkinlik, diğer katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasıyla tamamlandı. 

ÇEKÜL Bilgi Ağacı Öğretmen Buluşmaları serisi yeni konu ve konuklarla devam edecek. Etkinlik duyurularından haberdar olmak ve çevrimiçi buluşmalara katılmak için internet sitemizi takip edebilir, YouTube kanalımıza abone olarak geçmiş etkinlikleri izleyebilirsiniz: www.youtube.com/c/cekulvakfi 

Tüm Haberler