Ana içeriğe atla

ÇEKÜL Akademi Bahar Dönemi Tamamlandı

06.07.2015

Alan Yönetimi Eğitimi Bergama’da, Alanda Eğitim Programları ise Birgi ve Selçuklu da yapılan ÇEKÜL Akademinin Bahar Dönemi eğitim programı tamamlandı.

Teoriden uygulamaya alanda eğitimler / Bergama

Alanda Teknik İnceleme Gezisi ve Vaka Analiz eğitiminin birinci kısmı 16 – 17 Nisan tarihlerinde Bergama’da Yaşagül Ekinci Danışan ve Betül Bozkurt eğitmenliğinde tamamlandı.

Eğitim Çavdarhisar, Tire, Odunpazarı, Safranbolu, Seyhan, Sinop, Antalya Büyükşehir, İncirliova, Tokat, İzmir Büyükşehir, Ödemiş, Amasya, Uzunköprü, Selçuk, Gaziantep Büyükşehir, Samsun Büyükşehir, Şanlıurfa Büyükşehir belediyelerinin alan yönetimi ve UNESCO birimlerinden gelen teknik çalışanların katılımıyla gerçekleşti.

Eğitim kapsamında katılımcılara, alan yönetim planını hazırlama sürecini başarıyla gerçekleştiren ve UNESCO Dünya Miras Listesine giren Bergama’da, yönetim planı hazırlık sürecini, yapılan uygulamalar, karşılaşılan sorunlar ve geliştirilen çözümleri yerinde incelendi.

Eğitimin ilk günü Yaşagül Ekinci Danışan’ın “Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı ve Dünya Miras Listesine Giriş Süreci” başlıklı sunumuyla başladı. Ardından Bergama Belediyesi Alan Yönetimi ekibiyle birlikte Bergama arkeolojik ve kentsel sit alanlarına ziyaret yapıldı.

Arkeolojik alan ve kentsel sit gezilerinde, Bergama Akropolisi (Traian Tapınağı, Tiyatro, Bergama Zeus Sunağı vd.), Antik Çağın en önemli sağlık merkezlerinden olan Asklepeion Kompleksi, yine Roma ve Bizans Döneminde önemli kutsal yapı olan Kızıl Avlu gezildi. Ardından kent merkezine inilerek Bergama Müzesi, arasta, bedesten, han, cami, köprü, çeşme, kamu ve sivil mimarlık örnekleri incelendi.

Kırsal çevrede bütüncül koruma ve ekolojik yaklaşımlar / Birgi

Küçük Menderes Havzasındaki kırsal miras odaklarından, Aydınoğulları Beyliğine başkentlik yapmış ve yerleşim özelliklerinin çevresindeki doğaya göre nasıl şekillendiğini bugün de anlatan bir kent Birgi’nin, 90’lı yılların ortalarından günümüze sürdürdüğü koruma ve yaşatma çalışmaları devam ediyor.

ÇEKÜL Vakfı Birgi Temsilcisi Emin Başaranbilek koordinatörlüğünde Kırsal Çevrede Bütüncül Koruma ve Ekolojik Yaklaşımlar konulu ÇEKÜL Akademi eğitimi 8 – 10 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti.

Eğitime Taraklı, Siverek, Karadeniz Ereğli, Ordu Büyükşehir, Buldan, Van Büyükşehir, Denizli Büyükşehir, Nizip, Oğuzlar, Çankaya, Bornova, Sarıyer, Kartal, İzmir Büyükşehir, Muğla Büyükşehir olmak üzere toplamda 15 belediyeden; başkan yardımcısı, fen işleri müdürü, şehir plancısı, mimar, arkeolog, sanat tarihçisi, inşaat mühendisi, peyzaj mimari ve  restoratörler katıldı.

Küçük Menderes Havzasındaki öncü rolüyle yerel kimliğini yaşatan ve koruma çalışmalarıyla bir model haline gelen Birgi’nin bu alandaki zengin deneyimlerinin paylaşılmasını ve örnek alınmasını, bu birikimden dersler çıkarılmasını hedefleyen eğitimde, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu açılış konuşmalarıyla, Jeomorfolog Serdar Vardar, “Küçük Menderes Havzası Kültür Coğrafyası” başlıklı sunumu ile Ziraat Mühendisi, Ödemiş Belediyesi Meclis Üyesi ve ÇEKÜL Vakfı Gönüllüsü Özkan AKGÜN “Küçük Menderes Havzasında Ekolojik Yaklaşımlar ve Tarımsal Uygulamalar” konu başlığı altındaki sunumunu yaptı.

Bir sonraki oturumda ÇEKÜL Vakfı Küçük Menderes Havza Koordinatörü Emin Başaranbilek, “Koruma ve yaşatma açısından Birgi ve Küçük Menderes Havzası” başlığını katılımcılara sundu. Ardından “Birgi'de Kültür Mirasını Koruma Süreci”ni anlattı. 80’ li yıllarda başlayan koruma anlayışının, 1989-1999 yıllarda bilinçli bir hareket haline geldiğinden ve Birgi Belediyesi’nin, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’ den aldığı güçle Birgi’ nin tamamında koruma sürecinin başlatıldığını anlattı. Son oturumda Ödemiş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Nermin PERVAN, “Ödemiş ve Birgi’de Güncel Koruma Çalışmaları ve Restorasyon Projelerinden bahsederek gelecekte yapılacak proje ve uygulamalar hakkında bilgiler verdi.

Alan ziyaretlerinde ise Ödemiş Kadın Kooperatifi Evi, Birgi Kent Merkezi Aydınoğulları Meydanı, Aydınoğulları Cami ve Türbesi, Çukur Medrese ve Hamamı, Çakırağa Konağı, Dikyar Mevkii, Dereboyu Ulu Camialtı, Sandıkoğlu Konağı, Adalet Süzer Evi incelenerek uygulama metotları yerinde görüldü. Son güzergah olarak ÇEKÜL Birgi Evi ziyaret edilerek günün değerlendirilmesi yapıldı. Eğitimin son günü ise Ödemiş kent merkezinde; Yıldız Kent Müzesi, Arasta, Kasapali, Katırcılar Sokağı ve doğal miras yerlerinden Gölcük beldesine yapılan ziyaretle birlikte alan ziyareti sonlandı. Emin Başaranbilek ve Nermin Pervan’ın katılımcılarla yaptığı genel değerlendirme ve soru-cevap bölümün ardından verilen sertifikalarla birlikte eğitim başarıyla sonlandı.  

Kent Bütününde Kültürel Mirasın Yenilenmesi / Selçuklu

ÇEKÜL Akademi “Kent Bütününde Kültürel Mirasın Yenilenmesi” eğitimini Tarihi Kentler Birliği’nin 2014 ödüllerinde “Süreklilik” ödülü kazanan Selçuklu’da gerçekleşti.

Eğitime Karadeniz Ereğli, Ordu Büyükşehir, Van Büyükşehir, Denizli Büyükşehir, Nizip, Oğuzlar, Sarıyer, Sivas, Giresun, Bayraklı, Kastamonu, Kadıköy, Konak, Kulu, Amasra, Merzifon, Amasya, Simav, Melikgazi, Silifke, Akşehir, Kartal olmak üzere toplamda 22 belediyeden katılım sağlandı.

Eğitimin temelinde Anadolu Selçuklu şehirleri arasında öne çıkan zengin kültür birikimiyle Selçuklu kentinin, kültürel mirası ve yerel kimliği yaşatma alanındaki deneyimlerin paylaşılması ve örnek alınmasını, bu birikimden dersler çıkarılmasını amaçlandı.

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Atalay’ın açılış konuşmasıyla başlayan eğitim, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden Prof. Dr. Ahmet Çaycı ve Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir’in  “Konya Havzasında Tarihsel Derinlik, Kimlik Değerleri ve Selçuklu Uygarlığının Kültür Mirası; Gevale Kalesi” konu başlıklı sunumları ve Selçuklu Belediye Başkan Yardımcısı A.Hayrettin Yalınız’ın “Güçlü Geçmişten Yarınlara; Gelişen Sille’nin Öyküsü” sunumunuyla devam etti.

Fotoğrafçı İbrahim Dıvarcı “Büyük Selçuklu Mirası ve Fotoğraf Albümleri Uygulamaları, Yrd. Doç. Dr. Mete Mimiroğlu “Antik Dönemlerden Günümüze Sille ve Aya Elenia Müzesi”, Prof. Dr. M. Ali Kapar “Somut Olmayan Kültür Mirasını Yaşatma Çalışmaları” sunumlarını yaptı. Sille’nin somut olmayan kültürel değerlerinden, mübadele ile birlikte yaşanan değişime kadar kent hakkında detaylı bilgiler verdi. Son sunum ise Yrd. Doç. Dr. Nurçin Çelik tarafından “Kaybolan Hafızasını Arayan Kent Sille: Koruma Amaçlı İmar Planı” konu başlığı altında yapıldı.

Sille kent merkezinde yer alan Hacı Ali Ağa Hamamı, Hacı Kamber Konağı, Bekmezci evi, Ak Cami ziyaret edilerek sokak sağlıklaştırma alanları gezildi. Ardından Butik Otel, Çay Cami, Sille Geleneksel Mum Yapımı, Aya Elenia Müzesi, Yaşar Usta Testi çömlek yapımı, Zaman Müzesi, Reha Bilir fotoğraf sergisi, Mevlana Müzesi ve Konya’nın Neolitik yerleşim yeri olan Çatalhöyük incelendi. Selçuklu Başkan Yardımcısı Hayrettin Yalınız’ın yaptığı genel değerlendirme ve sertifika töreninin ardından eğitim başarıyla sonlandı.

Tüm Haberler