Ana içeriğe atla

ÇATIDER ve ÇEKÜL’den işbirliği

29.01.2013

Çatı sektörünü bir araya getiren ÇATIDER ile ÇEKÜL Vakfı, YAPEX fuarı kapsamında “Tarihi Bina Restorasyonunda Çatı Malzemeleri” konulu bir arama toplantısı gerçekleştirdi.

Restorasyon malzemelerinin tanıtılması, restorasyon sırasında doğru malzemenin seçilerek uygulanması, geleneksel çatı malzemelerinin üretilmesi, arkeolojik alanların korunması için yeni çatı sistemlerinin alana göre üretilmesi, koruma alanında çalışan kesimlerle çatı sektörünün işbirliğinin güçlenmesi, malzeme üretiminde Avrupa standartlarının yakalanması ve geniş kapsamlı bir envanter kitabının hazırlanması ana amaçlarıyla bir araya gelen katılımcılar iki saat süren toplantıda alanda ve akademik düzeyde yaşadıkları deneyimler ile ihtiyaçlarını, üretimde ve uygulamadaki eksiklikleri paylaştı. Toplantıda konuşulan görüş ve öneriler özetle şöyle:  

Üniversitelerin ilgili bölümleri ile işbirliği sağlanarak, ÇATIDER’in yürüttüğü eğitimler mevcut firmalarının da katılımıyla Anadolu’daki üniversitelerde yapılmalı. Geleneksel yapı malzemeleri üretilerek herkesin kullanımına sunulmalı. Evini restore etmek isteyenler için, doğru malzeme ve uygulamaların anlatıldığı, örneğin “sivil mimarlık restorasyon malzemeleri” başlığı altında bir kılavuz hazırlanmalı. Alaturka kiremit üretimi yapılmalı. Kurşun kaplı kubbeler için hazırlanan malzemeler, uygulama yapan uzmanların görüşleri alınarak hazırlanmalı. Üniversitelerde çatı strüktürleri üzerine tezler yapılması teşvik edilmeli. Arkeolojik alanların korunması için yeni çatı malzemeleri üretilmeli.  Ören yerlerindeki peyzaj kavramı mimarlar ve mühendisler tarafından çalışılmalı, bilimsel çözümler üretilmeli.  Yörelere göre farklı çatı malzemeleri üretilmeli. Farklı disiplinlerin bir araya geldiği bir iletişim ağı oluşturulmalı. Isıtma, aydınlatma, havalandırma ve çatı malzemeleri bir bütün olarak incelenmeli, buna göre üretilmeli. Çatı sektöründe bugüne kadar talep doğrultusunda üretilen ürünlerin dışına çıkılmalı. Üretici firmalara geleneksel çatılar ve tarihsel süreçleri hakkında bilgi verilmeli. Yerel ustalara ulaşılmalı ve geleneksel bilginin envanteri çıkarılmalı. ÇATIDER ve ÇEKÜL tarafından hazırlanacak işbirliği yol haritası ilgili kesimlerle paylaşılmalı. 

Çatı&Cephe ve Yalıtım dergilerinin yayın danışmanı mimar Sadık Özkan’ın kolaylaştırıcılığında yapılan toplantıya, ÇATIDER Başkanı Atila Gürses, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, ÇEKÜL Genel Sekreteri Ece Müftüoğlu Narcy, ÇATIDER Genel Sekreteri Mehmet Öztürk, ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Didem Çakar, ÇEKÜL uzmanlarından mimar Nüvit Bayar ve mimar Alp Arısoy, Kılıçoğlu Kiremit İş Geliştirme Müdürü Fatih Tataroğlu, TAG Platformu Kurucusu ve Binat Danışmanlık’tan Banu Binat, Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüde Kaptı, Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Özkut ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva Işık katıldı.

Tüm Haberler