Çağdaş Müzecilik Nedir?
ÇEKÜL Akademi tarafından 3 modül halinde uygulanan Kentler ve Müzeleri; Kurulumdan İşletmeye Eğitim Programının son modülü 26-28 Mayıs tarihlerinde “Müze Yönetimi ve Sürdürülebilirlik” başlığında, Şerifler Yalısında düzenlendi. Pandemi tedbirlerinin korunduğu eğitime, belediyelerin müzelerinde ya da müze projelendirme süreçlerinde görev alan uzmanlar katıldı.
Eğitim, ilk gününde müze uzmanı Mine Küçük’un “Çağdaş Müzecilik, Kentli İlişkileri, Sergiler-Atölyeler” sunumuyla başladı. Küçük, müzelerin amaç doğrultusunda; hedef ziyaretçi odaklı, günlük yaşamla bağlantılı interaktif eğitim ve etkinlik programları düzenleyebileceklerini dünyadan ve Türkiye’den örneklerle aktardı. Eğitimin ikinci oturumda müze uzmanı Hakan Elbir, “Müze Yönetimi ve İdeal Yapılanması, Müzelerin İşletme Modelleri ve Sürdürülebilirlik, Çağdaş Müze İletişimi ve İletişim Teknikleri- Sosyal Medya Kullanımı” başlıklı sunumunu yaptı. Elbir, 100 yıl önceki nesne odaklı müzecilik anlayışı ile günümüzün ziyaretçi odaklı çağdaş müzecilik anlayışının farklarını gösterdi; müzelerin kültür-sanat mekânı olmalarının yanı sıra sosyal mekânlar olduklarını, eğitime dönük işlevler barındırdıklarını hatırlattı ve bu mekânların sürdürülebilirliğinin ancak iyi bir işletme modeliyle gerçekleşebileceğinin altını çizdi. Çağdaş müzeciliğin önemli unsurları olarak eğitim ve iletişim başlıkları üzerinde duran Elbir, geçici sergilerle eğitim programları ve iletişim yönetimi arasındaki ilişkiye değindi.
Bir Müzeden “Çok” Müzeye
İkinci gününde İstanbul Oyuncak Müzesi ile Türk İslam Eserleri Müzesi ziyaretiyle devam eden eğitimde, yerinde müze incelemeleriyle uzmanlardan doğrudan bilgi ve deneyim aktarımını mümkün kılındı. Çağdaş müzecilik anlayışına sahip bir müzede, uygulamanın nasıl ilham verici olabildiği, Oyuncak Müzesinden hareketle ele alındı. 2005 yılında Sunay Akın tarafından kurulan oyuncak müzesi,
2011 yılında Antalya Oyuncak Müzesi; 2013 yılında Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi; 2015 yılında Düştepe Oyun Müzesi; 2017 yılında Kartal Masal Müzesi ile Canik Oyuncak Müzesinin kuruluşuna örnek oluşturdu, bu müzelerin her biri, Sunay Akın’ın danışmanlığı ve küratörlüğünde ziyarete açıldı.
Eğitimin son gününde katılımcılar 3 gruba ayrıldılar. Gruplar; Keşan Kent Müzesi, Safranbolu Lokum Müzesi ve Kocaeli Gürcü ve Çerkez Halkları Müzesi temalarıyla bu müzelerin vizyonları, hedef kitleleri ve oluşturacakları etkinlik ve eğitim programları, iletişim/sosyal medya yönetimi konularında atölyelere katıldılar. Atölyeler, katılımcıların sunumlarıyla son buldu.