Ana içeriğe atla

Bütüncül Bakışla Ayrıntılara Uzanmak

02.11.2016

ÇEKÜL Akademi’de 2016 Güz Dönemi, Kentsel Koruma Eğitimleri, Alanda Eğitimler ve Alan Yönetimi eğitimleri ile devam ediyor.

TKB üyesi belediyelerin koruma alanında çalışan kadrolarına yönelik hazırlanan ÇEKÜL Akademi eğitimleri; ülkemizin tarihsel, kültürel ve kentsel miras zenginliğinin yerelde korunması için yürütülen çalışmalara, ÇEKÜL Vakfının bütüncül koruma anlayışını aktarmayı amaçlıyor.

 

İhtiyaca yanıt veren içerik

Güz Döneminin ilk Kentsel Koruma Eğitimi, “Bütüncül Koruma Anlayışında; Kavramlar, Yaklaşımlar, Yönetim, Planlama ve Uygulamalar” başlığında yapıldı.  İkincisi ise 12 Ekim’de yapılan “Kent Müzeleri Yaklaşım, İşletme ve Uygulama” eğitimi oldu.

UNESCO katılım süreçlerine yönelik uygulamalar ekseninde oluşturulan Alan Yönetimi: Deneyim ve Paylaşımlar Eğitim Programının 5. Modülü de 5-7 Ekim’de Birgi’de yapıldı.

Bütüncül koruma üzerine…

“Bütüncül Koruma Anlayışında; Kavramlar, Yaklaşımlar, Yönetim, Planlama ve Uygulamalar” başlıklı eğitim, ÇEKÜL Vakfı Genel Müdürü S. Yeşim Dizdaroğlu ve ÇEKÜL Kent Çalışmaları Koordinatörü mimar Alp Arısoy eğitmenliğinde, 21-23 Eylül tarihlerinde Şerifler Yalısında gerçekleşti.

Eğitime, Niksar, Beşiktaş, Büyükçekmece, Silifke, İnönü ve Mardin Büyükşehir Belediyelerinin plan-proje, imar ve şehircilik, KUDEB, fen işleri, etüt-proje ile kültür ve sosyal hizmetler birimlerinden gelen 8 uzman katıldı.

S. Yeşim Dizdaroğlu, eğitim çerçevesinde;

  • Algı Süreçleri: İnsan - Doğa İlişkisi
  • İnsan ve İhtiyaçları: Kültürel Değişim ve Zaman İlişkisi
  • Uluslararası Tüzük, Yönetim ve Planlama İlkeleri
  • Mekân-İnsan-Zaman: Korumada Gelenekselleşmiş Kavramlar
  • Korumada Amaç ve Araçlar: Ekonomi ve Kültür Mirası Döngüsü

başlıklarında sunum yaptı.

Alp Arısoy ise “Kent ve kent kültürü, kent kimliği, kültürel haritalama ve değerlendirme” başlıklı  sunumunu gerçekleştirdi. Katılımcılar üç gruba bölünerek Emirgan’ın kültür haritasını çıkarmak için bir atölye çalışması yaptı. Hazırlanan kültür haritaları uzmanlar eşliğinde değerlendirildi ve katılımcılar sertifikalarını aldı.

Bu programda katılımcılar; koruma kavramları, koruma ve gelişme dengesinin önemi, uluslararası tüzükler, turizm ve kültür mirası ilişkisi, bütüncül koruma anlayışı  ve kentsel korumada kent kimliğinin önemi hakkında detaylı olarak bilgilendirildi.

Her yönüyle “müzecilik”

 “Kent Müzeleri Yaklaşım, İşletme ve Uygulama” başlığındaki 2. Eğitime ise; Mardin Büyükşehir, Eyüp, Samsun Büyükşehir, Düzce, Çınarcık, Tuzla, Sarıyer, Kırklareli, Kadıköy, Yeşilyurt, Artuklu, Beşiktaş, Trabzon Büyükşehir Belediyelerinden 17 uzman katıldı. 12-14 Ekim tarihindeki eğitimde;

Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu üyesi, tasarımcı Nadir Mutluer ve ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu üyesi restoretör mimar Y. Metin Keskin birer sunum yaptı:

  • Kent müzelerinin kent ve kentli için önemi
  • Kent müzesi sürecinde yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları
  • Kent müzesi kurulum çalışmaları sürecinde konsept belirleme, araştırma ekibini oluşturma
  • Kentliye yönelik iletişim ve katkı çağrısı, toplum önderleri ve ilgili STK’larla toplantılar
  • Veri ve obje toplama, belgeleme
  • Kent müzelerinde içerik oluşturma, senaryo belirleme, derleme ve sunma
  • Kent müzelerini işler kılmak: Kentliyle ilişkilerin kurulması ve sürdürülmesi
  • Etkinlikler aracılığıyla dinamik ve katılımcı bir çekim alanı oluşturma, sürekli ve dönemsel sergiler, genç kuşak için eğitimler

gibi konular ele alındı; örnekler üzerinden tüm süreçler paylaşıldı.

 

Birgi’de deneyim kazanmak

ÇEKÜL Akademinin UNESCO katılım süreçlerine yönelik uygulama temelli gerçekleştirdiği Alan Yönetimi: Deneyim ve Paylaşımlar Eğitim Programının 5. modülü, 5-7 Ekim tarihlerinde Birgi’de yapıldı. İzmir Büyükşehir, Niksar, Ünye, Mardin Büyükşehir, Kayseri Büyükşehir, Eyüp, Sivas, Denizli Büyükşehir, Ayvalık, İzmit, Yalova, Mersin Büyükşehir, Foça, Taraklı, Edirne, Gaziantep Büyükşehir ve Samsun Büyükşehir belediyelerinin alan yönetimi ve UNESCO birimlerinden 22 uzmanın katılımıyla devam eden AYEP’in Birgi’deki eğitimcileri Alan Yönetim Uzmanı Yaşagül Ekinci Danışan ve Betül Bozkurt oldu.

ÇEKÜL Birgi Evinde buluştuk…

ÇEKÜL Birgi Evinde biraraya gelen Akademi katılımcıları Yaşagül Ekinci Danışan’ın sunumuyla eğitime başladı.  Danışan, UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık dosyası ve yeni yasal düzenlemelerle ilgili bilgi verdi.

Ödemiş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili mimar Nermin Pervan da Küçük Menderes Havzasının tarihi ve coğrafi değerlerini anlattı; Birgi’de yürütülen koruma çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Alan incelemesi kapsamında; Birgi Aydınoğulları Meydanı, Aydınoğulları Camisi ve Türbesi, Çukur Medrese ve Hamamı, Çakırağa Konağı, Dikyar Mevkii, Sandıkoğlu Konağı, Adalet Süzer Evine gidildi.  

AYEP’in önemli başlıkları arasında olan ve Betül Bozkurt’un eğitmenliğinde gerçekleşen proje döngüsü yönetimi dersi de ilgiyle izlendi.

Akademi uzmanlarının verdiği bilgiler ışığında Birgi’nin UNESCO kriterleri içinde hangilerine uyacağı konusunda katılımcılar fikir yürütüp, gruplara ayrılarak proje geliştirme pratikleri yaptı. Hazırladıkları projelerin sunumlarını yaparak, uzmanların değerlendirmelerini dinledi.

6. modül YAPEX Fuarında

“Dünyadan örnekler vaka çalışması” başlıklı 6. Modül ise 16-19 Kasım tarihlerinde Antalya’daki YAPEX Restorasyon Fuarında yapılacak. Fuar alanında gerçekleşecek eğitime, ön kayıt yaptırmak şartıyla misafir dinleyici kabul edilecek. 

Tüm Haberler