Ana içeriğe atla

Bursa’dan Mudanya’ya kültür çalışmaları

18.09.2017

Mudanya’nın önemli tarihi yapıları arasında yer alan 1909 tarihli Tirilye Taş Mektep Binası restore ediliyor. 1989 yılına dek okul olarak kullanılan yapının restorasyon süreci ile kentin kültürel ve doğal mirası, Mudanya Belediyesinin düzenlediği çalıştayda uzmanlar tarafından değerlendirildi. “Tirilye’de Kültürel ve Doğal Miras” başlıklı oturumla açılışı yapılan çalıştayın başkanlığını, ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı, mimar Mithat Kırayoğlu üstlendi. Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu “Tirilye’nin Tarihsel Birikimi”; Dr. Fulya Karakoç  “Taş Mektepte Yaşam”; Funda Tunçdöken “Tirilye’de Mübadele Kültürü”; Elif Bilgin “Tirilye Yağhanesi” ve Doç. Dr. Cevriye Mert “Tirilye Zeytini” konulu sunumlarında kenti farklı bakış açılarıyla değerlendirdi. 

Tirilye Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın rehberliğinde kent gezisine katılan akademisyenler, çalıştayın ikinci gününde Taş Mektep Binasının restorasyonu ve gelecekte nasıl işlevler kazanabileceği üzerine konuştu. Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu’nun yönetiminde gerçekleştirilen oturuma ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu Üyesi, şehir plancısı Faruk Göksu “Kültürel Planlamada Stratejik Yaklaşımlar” başlıklı sunumuyla katılırken Hakan Karademir “Üst ve Alt Ölçekli Planlarda Koruma Stratejileri”; Mithat Kırayoğlu “Tirilye Kültür Mirasına Bütüncül Yaklaşım”; Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu “Taş Mektep’ten UNESCO’ya” ve Tamer Afacan “Kent Müzeciliğinde Yeni Teknikler” başlıklı sunumlarıyla katıldı.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, kentteki tarihi yapıları anımsatarak kültür mirasını geleceğe aktarmanın her kentlinin görevi olduğunu vurguladı. Çalıştay, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in değerlendirme konuşmasıyla son buldu. Taş Mektep’te herkesin kendine ait bir şeyler bulacağını belirten Sözen, Tirilye’nin kimlikli bir kent olduğunu hatırlatarak “Taş Mektep ile birlikte kentte bulunan diğer tarihi yapıları da ayağa kaldırmamız gerekiyor. Sokakların yüzünü yıkama projesini de gerçekleştirmemiz gerekiyor” dedi.

Dünya Tarihi Kentler Birliği temsilcileri Bursa’daydı

Dünya Tarihi Kentler Birliğinin bu yıl 16.’sı düzenlenen konferansı, Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, 2018 yılında gerçekleştirilecek. “Küreselleşmenin Kültürler ve Yaşam Üzerindeki Etkileri” teması ile düzenlenecek olan konferansa yönelik yönetim kurulu toplantısını Bursa’da gerçekleştiren Dünya Tarihi Kentler Birliği temsilcileri Japonya Kyoto Belediye Başkan Yardımcısı Satoshi Uemura ve Dünya Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Shigenori Shibata, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi ziyaret etti. Başkan Altepe ile Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binasında görüşen Kyoto Belediye Başkan Yardımcısı Uemura ve Genel Sekreter Shibata, ziyarette, ÇEKÜL Vakfı ve Türkiye Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’le de biraraya geldi. Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez ile Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Başkanı Aziz Elbas da ziyarete katıldı.

Panoroma 1326 Fetih Müzesi

Osmangazi Belediyesi tarafından inşaat çalışmaları devam eden Panarama Bursa 1326 Fetih Müzesi,  Kamberler Parkı yanında,  4 bin 300 metrekarelik bir alan üzerine inşa ediliyor. Dünyanın en uzun kubbe açıklığına sahip panoramik müzesi olma iddiasındaki müze inşaatı tamamlanmak üzere. Prof. Dr. Metin Sözen, Bursa’daki inceleme gezisi kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez ve Kültür ve Turizm Dairesi Başkanı Aziz Elbas ile birlikte müze inşaatını da gezdi. Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Hasa Hüseyin Erdönmez’den inşaat ve sanatsal bölüm çalışmaları hakkında bilgi alan Prof. Dr. Sözen, Bursa’nın tarihi ve kültürel değerlerine vurgu yaparak, kentlerin kendilerini anlatmasının önemine değindi.

Tüm Haberler