Bornova Kent Müzesi ve koruma çalışmaları
ÇEKÜL Çarşamba Kent Toplantıları’nın katılımcılarından Bornova Belediyesi ekibinin çalışmalarını geçen aylarda paylaşmıştık. Bu kez belediye ekibine Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da eşlik etti ve Kent Müzesi ile kentteki koruma çalışmalarındaki gelişmeleri ÇEKÜL uzmanlarıyla paylaştı.
Kent Müzesi’nde yapılan çalışmalar:
-Bornova’da Peterson Köşkü, Büyük Cami, Türk Mahallesi, Kilise, golf sahası ve Eski Gar Binası’nı da içine alanın bir maket yapıldı ve müzede sergilenmeye başladı.
-Yeşilova odası hazırlandı. Neolitik köy canlandırması yapıldı. Arkeolog Zafer Değin ve Ersin Doğer’den neolitik dönem ile ilgili destek alındı.
-Levantenlerler ilgili bir oda hazırlandı.
-Müzenin ikinci katında eğitim ve spor odası hazırlandı. Darülkurradan Ege Üniversitesi’ne kadar eğitim kurumları ile ilgili süreç ve tarih içinde Bornova’daki spor süreci anlatıldı.
-Sözlü tarih çalışmaları başlatıldı.
Kent Müzesi’nde planlanan çalışmalar:
-Müzenin kalıcı sergisi için kurumsal kimlik çalışmaları başlatıldı.
-Arşiv hazırlanması için Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılâpları Enstitüsü ile çalışılıyor. “Osmanlı'dan Günümüze Bornova” kitabı ile kent belleğinin ilk adımı atıldı. Bu kapsamda 3 ay içinde 150 sözlü tarih görüşmesinin tamamlanması (03.04.2013-03.07.2013) ve Osmanlı ve Cumhuriyet Arşiv belgelerinin toplanması çalışmasına başlandı.
-Bornova Kültür Envanteri çalışması: Ege Üniversitesi’nden İnci Kuyulu Ersoy ve Yaşar Üniversitesi’nden Mehmet Kahyaoğlu destek oluyor.
Müzenin yeniden tasarım aşamasında Tasarımcı Murat Savaşkan’ın yapacağı çalışmalar:
-Konsept çalışması için öneriler geliştirildi.
-Bornova Belediyesi için logo alternatifleri üretildi.
-Müze, küçük odalardan oluştuğu için tek parçalı uzun bir anlatıma uygun değil. Plana uygun yeni bir tasarım oluşturulacak.
Bornova’da sürdürülen diğer çalışmalarla ilgili Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır tarafından bilgi verildi:
-Turizm master planı çalışmaları başlatıldı.
-Bornova eski çarşısının olduğu caddede sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapılıyor.
-Yeşilova Höyüğü ziyaretçi merkezi projesi hazırlandı. Kazı alanının gezilmesi ve ziyaretçi merkezinde çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi planlanıyor.
Prof. Dr. Metin Sözen ve ÇEKÜL uzmanlarının katıldığı toplantıda verilen bilgiler değerlendirildi ve Kent Müzesi ile diğer kültürel yapıların bağlantısı akslarının oluşturulması önerildi.
Müzenin bahçesinin de sergileme alanı olarak kullanılması yönünde görüş bildiren uzmanlar, Yeşilova Höyüğü ziyaretçi merkezi projelerini de ayrıca inceleyecek.