Bölgelerden haberler 2: Kapadokya
Batı Akdeniz Bölgesi haberlerinin ardından ÇEKÜL Kapadokya Bölge Koordinatörümüz Prof. Dr. Osman Özsoy da 2012 yılında öncelikle Kayseri ve çevresinde yapılan koruma-yaşatma çalışmaları hakkında bilgi aktardı:
Kapadokya Bölgesi Kayseri, Nevşehir, Niğde, Aksaray ve Kırşehir illerini kapsıyor. Ortak bir geçmişi paylaşan bu coğrafya üzerindeki kentlerin ortak paydaları kültür öncelikli politikalar yürütüyor olmaları. Bölgenin en büyük ölçekli yerleşim merkezi Kayseri. Bu nedenle öncelikle Kayseri ve çevresinde yapılan çalışmaları aktaracağım.
Kaysinkom (Kayseri Mimar Sinan Araştırma, Uygulama ve Tanıtım Faaliyetlerini İzleme Komisyonu) kuruldu. Komisyon çalışmalarının sağlıklı devam etmesi için sivil kanat olarak katkı veriyoruz.
Nisan 2012’de Mimar Sinan Haftası etkinliklerinin düzenlemesine katkı sunduk ve başarılı bir etkinlik gerçekleştirdik.
Kültür Bakanlığının “Kayseri’de Kültür Turizmi Projesine”ne Mimar Sinan’ın doğduğu kent olan tarihi Ağırnas kentin de dâhil edilmesini sağladık ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile bir proje hazırladık.
Ağırnas’taki tescilli bina sahipleri için, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün katkısıyla bilgilendirme toplantısı düzenledik. 2012-2013 yıllarını kapsayan Kültür Bakanlığı’nın Restorasyon ve Uygulama Projesi için mevcut kaynaklarından nasıl yaralanabilineceğine dair yerel halka bilgi aktardık.
Ağırnas’taki tescilli binaların son durumları fotoğraf çekimleriyle güncellendi ve Bölge Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’ne arşiv desteği sağlanmış oldu.
Ağırnas’taki tescilli bina sahiplerinin anlaşma yaptığı restorasyon ve uygulama projelerini yürütecek firmalarının projeleri incelendi ve çalışma takvimleri belirlendi.
ÇEKÜL Vakfı’nın da yer aldığı Kayseri İl Turizm Koordinasyon Kurulu 14 Haziran 2012 tarihinde kuruldu ve çalışmalara başladı.
Daha önce belediye binası olarak hizmet veren tarihi bina Mimar Sinan ile ilgili yapılan toplantıların Ağırnas’taki merkez binası olarak işlevlendirildi ve Ağırnas Mimar Sinan Kültür Merkezi olarak 8 Nisan 2012 tarihinde açıldı.
Ağırnas Mimar Sinan Kültür Merkezi, Bakmak ve Görmek: Çocuk Gözüyle Ağırnaslı Sinan sergisine ev sahipliği yaptı. Bu serginin gerçekleşmesi için Mimarlık Fakültesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordinasyonu sağlandı.
Mimar Sinan Mimarlık ve Kültür Araştırma Uygulama Merkezi için Kayseri Valiliği, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Erciyes Üniversitesi, Mimarlar Odası Kayseri Şubesi, ÇEKÜL Vakfı arasında 8 Nisan 2012 tarihinde bir protokol imzalandı; kurumların yapacakları katkılar belirlendi.
Prof. Dr. Osman Özsoy (Soldan üçüncü)
Yeni kuşakların kentlerindeki kültürel değerleri öğrenmeleri ve koruma bilinci kazanmaları için, geçtiğimiz yıllarda ÇEKÜL kültürel miras eğitim çalışmaları kapsamında 12 yaş grubundaki çocuklara Kayseri, Ağırnas ve Talas’ta “Kültür Elçileri” eğitimini uygulanmıştı. Çalışmanın sürdürülebilir olması için, yerel kaynaklarla Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi desteğiyle eğitim yeniden düzenlendi. İlköğretim 6. ve 7. sınıflarından on beş öğrenci, başta Mimar Sinan ve Ağırnas olmak üzere Kayseri’nin kültürel değerlerini öğrendi.
2011 yılında Mimar Sinan Haftası etkinlikleri kapsamında Ağırsan’a gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in kentin önemini vurgulayan konuşmasının ardından, Ağırnas’ı Cumhurbaşkanlığı Himayesi altına alacağını ilan etmişti. 2012 yılında ise Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde yayınlanan Himaye Projeleri kısmına, Ağırnas ve Mimar Sinan eklenerek proje hakkındaki bilgiler paylaşıldı ve gerçekleştirilen faaliyetler güncellendi.
Erciyes Üniversitesi Mimar Sinan Mimarlık ve Kültür Araştırma Uygulama Merkezi 13 Temmuz 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak resmen kurulmuş oldu. Merkezin yapılandırma çalışmaları devam etmektedir.
Mülkiyeti Kayseri Büyükşehir Belediyesine ait olan Kent ve Mimar Sinan Müzesi, Mimar Sinan Mimarlık ve Kültür Araştırma Uygulama Merkezi için tahsis edildi; tadilat işleri Mimarlar Odası tarafından başlatıldı. Mimar Sinan ile ilgili arşiv dokümanları, ÇEKÜL Vakfı aracılığıyla paylaşmak üzere hazırlıklara başlandı.
Büyük Usta Mimar Sinan adına 17 Eylül 2012 tarihinde Uluslararası Mimar Sinan Konferansı düzenlendi. Konferans yurt içi ve yurt dışından yoğun katılımla gerçekleşti. Mimar Sinan uzmanı kişilerin katılımıyla büyük ustanın doğum yeri Ağırnas ziyaret edildi. Ağırnas ve Cumhurbaşkanlığı Himayesi hakkında bilgiler aktarıldı. Kayseri Kültür Elçileri katılımcılarla bir araya gelerek Sinan hakkında bilgiler verdi.
ÇEKÜL Vakfı tarafından, Tarihi Kentler Birliği için hazırlanan ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin desteklediği “Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları” kapsamında ilk çalıştay 20 Kasım 2012 tarihinde Nevşehir’de gerçekleşti. Çalıştaylardan ikincisi ise 12 Aralık 2012 tarihinde yoğun bir katılımla Kayseri’de yapıldı. Özellikle üniversitelerden katılan akademisyenler, Kapadokya Üniversiteler Birliği noktasında ortak bir yapılanmanın yerinde olacağı düşüncesini benimsedi.
Her yıl üniversitelerde Mayıs ayında yapılan Bahar Şenliklerinde ÇEKÜL’e ait tanıtım bilgileri ve broşürler ziyaretçilerle paylaşıldı.
Baharla beraber çeşitli kurum ve kuruluşların (Erciyes Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi vs.) ağaç dikme şölen ve etkinliklerinde ÇEKÜL Vakfı’nın doğaya verdiği önemi gösterir etkinliklerle katılım sağlandı. TEMA, Yeşil Nefes Öğrenci Kulübü ve Atatürkçü Düşünce Öğrenci Kulübü öğrencileri ile etkinlikler düzenlendi.
Develi Belediyesi ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen toplam yedi farklı üniversite ve yaklaşık elli uzmanla yürütülen Develi Odaklı Yerel Kalkınma Planı ve Projesi için daha önce ÇEKÜL Vakfı’nın gerçekleştirdiği faaliyetler ve uygulamalar proje ekibine aktarıldı. Projenin “kültür öncelikli” olması doğrultusunda konsensüs sağlandı.
Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen ve devam eden Mimarlık Buluşmaları etkinliklerine katılım sağlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Avrupa Komisyonu İşletme ve Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve teması "Erişilebilir Turizm" olarak belirlenen Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (European Destinations of Excellence) Projesi’nin 2013 yılı Türkiye ulusal destinasyonunu seçmek üzere açılan çağrıya Ağırnas için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan projeye katkı sağlandı.