Birgi’yi merak eden Aydınlılar
Örneğine az rastlanan bir ustalıkla örülmüş taş duvarlı evler, Ege’nin sakin kasabası Birgi’yi ziyaret etmek için bir neden olabilir. Bildiğimiz taş evlerden, Birgi evlerini ayıran önemli özellik, duvar örülürken içine işlenen çiçek, yaprak ve ağaç motifleri.
Aydınlı “aydınlar” ve meslek uzmanlarının, Birgi’yi merek etme sebebi ise Birgi sivil mimari örneklerinin, yaşayan sokak dokusunun, yaşam kültürünün, Aydınoğulları Beyliği dönemine ait tarihi eserlerin nasıl korunduğu! Bu küçük kasabanın, bu büyük koruma-yaşatma işini nasıl kotardığı! Aydın ve Birgi aynı yöreyi paylaşan, ölçekleri farklı iki özellikli kent. İki kentin kültür mirasını yaşatma çabasında olanlar bir süredir görüşüyor, konuşuyor. Şimdi buluşma zamanı…
Aydın Ticaret Odası, Mimarlar Odası, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği, Aydın Belediyesi temsilcileri ve Aydınlı yerel araştırmacılardan oluşan bir ekip Birgi’yi ziyaret etti. Birgili arkeolog-naif ressam ve ÇEKÜL Küçük Menderes Havzası Koordinatörü
1996 yılında Koruma Amaçlı İmar Planı’na kavuşan ilk belde olma özelliği taşıyan Birgi, Aydın’da yapılacak çalışmalara örnek olacak. Bu iki kent arasındaki kültür mirasını koruma ve yaşatma bağının güçlenerek devam etmesini diliyoruz.