BİRGİ PEYZAJ FİDANLIĞI BELDEYE HAYAT VERİYOR
ÇEKÜL Vakfı’nın “7 Bölge 7 Kent Projesi” kapsamında yer alan beldelerden Birgi’de, peyzaj fidanlığı oluşturuldu. ÇEKÜL Vakfı’nın desteğiyle hayata geçirilen “Birgi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Peyzaj Fidanlığı”nda şu anda yirmi aile üretim yapıyor.
Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Şanay, “ÇEKÜL Vakfı, Birgi’nin tarihî kimliğinin korunması ve yaşatılması için yapılan her projede öncülük ediyor. Onarımı yapılan evlerin, iyileştirme ve sağlıklaştırmaları yapılan sokakların öncelikle burada yaşayan insanlarımız için yapıldığını biliyoruz. ÇEKÜL’le yaptığımız görüşmeler sonucunda, öncelikle küçük arazilerde hayat kaygısına düşmüş üreticilerin üretimini çeşitlendirerek gelirlerinin artırılmasını hedefledik. Bu doğrultuda oluşturulacak bir peyzaj fidanlığının, Birgi’nin iklimine de uygun olacağını saptadık. Hayata geçirilen fidanlıkta şu anda üyelerimiz gül, ispirya, lavzonya, mahonya, çift mazı, piramit mazı, leylandi, asma, zakkum, sedir, defne, Frenk sarmaşığı, fıstık çamı, çınar, akasya, Uludağ göknarı, kelebek çalısı, güvey kandili, Batı ladini, Doğu ladini, amber, güzel budak, at kestanesi, Akdeniz bodur palmiyesi, süs narı, akasya, erguvan, lavanta, dağ muşmulası, selvi, mor salkım ve kekik yetiştiriyorlar. Bunun dışında oluşan talebe göre üretim de yapıyoruz .” dedi .
ÇEKÜL Küçük Menderes Havzası gönüllerinden, Ziraat Mühendisleri Odası Ödemiş Temsilcisi Ziraat Mühendisi Özkan Akgün de, “Birgi, bu havzada peyzaj fidancılığı için en uygun yerlerden biri. Üreticilere her türlü bilimsel desteği veriyoruz. Birgi’nin yaşam düzeyini yükseltecek, bu tarihsel değerleri doğal güzelliklerle bezeyecek bir çalışma. İnanıyorum ki evlerin küçük avlularında üretilen güller, hem bu tarihsel dokuyu hem de üreticileri zenginleştirecek. Birgi’nin güllerini soldurmayacağız…” dedi .