Belgrad Ormanı Statüsünün Değişimi ve Kamuoyu Bilgilendirmesi
Son dönemde, Belgrad Ormanının muhafaza ormanı statüsünden milli park statüsüne geçişine dair bazı haberler gündeme gelmiştir.
Milli park statüsünün, tüm alanların koruma altına alınması anlamına gelmediğini ve bazı alanlarda, özellikle tampon bölgelerde, belirli yapılaşmaları mümkün hale getirebileceğini hatırlatmakta fayda görüyoruz. Milli park statüsünde, çekirdek bölgeye (core zone) müdahale edilmeden, çevresindeki tampon alanlarda (buffer zone) belirli tesislerin yapılmasına izin verilebilir. Bu, koruma alanı oluşturulmuş gibi görünse de, ekolojik bütünlüğe zarar verebilecek yapılaşmalara kapı aralayabilir.
Öte yandan, Muhafaza Ormanı statüsünün kriteri, su koruma ve kent sağlığını iyileştirme başta olmak üzere ekolojik hedeflerdir. Yönetmeliğin 24. maddesi uyarınca, bir ormanın muhafaza ormanı statüsü, bu hedefler için gerekli şartlar ortadan kalkarsa kaldırılabilir. Belgrad Ormanının mevcut durumu göz önüne alındığında, bu ormanın statüsünün değiştirilmesi için gerekli olan koşulların açıkça incelenmesi gereklidir. Eğer bu orman, muhafaza ormanı olma kriterlerini hâlâ sağlıyorsa, statü değişikliği yerine koruma amaçlı yönetim stratejilerinin güçlendirilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
ÇEKÜL Vakfı olarak, Belgrad Ormanının muhafaza ormanı statüsünün devam etmesi gerektiği kanaatindeyiz. Aksi takdirde, ekosistemin zarar görmemesi için gerekli olan su koruma ve çevresel iyileştirme hedeflerinin, Muhafaza Ormanı Yönetmeliği Sürekli Muhafaza Ormanı Ayrılması Esaslarına Göre;
Madde3b. Yerleşim merkezlerinin çevre sağlığını olumlu yönde etkilemesi ’Çevre Sağlığı Koruma’,
Madde 3d. Baraj, göl ve nehir yataklarının dolmasını engellemesi, su koruma,
Madde4. Bir ormanın, maki ve fundalığın veya sahipli yerin sürekli olarak muhafaza ormanına ayrılabilmesi için 3. Maddedeki şartlardan en az birinin mevcudiyeti gereklidir.
tehlikeye gireceğini düşünüyoruz.