BELDEĞİRMEN, DOĞAL DOKUSUNU KORUYOR
Anadolu’nun özellikli köylerinden biri olan Beldeğirmen Köyü, muhtarın ve köylülerin çabasıyla korunuyor. Kastamonu’nun Bozkurt İlçesine bağlı olan Beldeğirmen Köyü, 900 yıllık çınarı, ahşap camisi ve evleriyle doğal dokusunu korumayı başaran önemli köylerimizden birisi. ÇEKÜL Vakfı da “Köyler Yaşamalıdır” projesiyle, köylerin kendine özgü yapısının devam etmesi için çalışmalar yürütüyor.
Kastamonu’ya bağlı Beldeğirmen Köyü, İnebolu – Abana sahil kara yolunun 5 km. güneyinde yer alıyor. Anıtlar Yüksek Kurulu kararıyla tescil edilen 900 yıllık iki çınar ağacı, köyün görülmeye değer özellikleri arasında. Taş temelli el yapımı ahşap camisi ise muhtar ve köylülerin çabasıyla hala ayakta tutuluyor.
Kışları 50-60 kişinin yaşadığı Beldeğirmen köyü, yaz aylarında 1500 kişiyi barındırıyor. Çam, göknar, yabani kiraz, meşe, kayın gibi ağaçlarla çevrili olan köyde 300-400 yıllık kestane ağaçları da gelen turistleri etkilemeye yetiyor. Ayı, çakal, yaban domuzu, karaca, alabalık gibi pek çok hayvan da köy çevresinde doğal hayatlarını sürdürmeye devam ediyor.
Beldeğirmenliler sebze, meyve ve balıkçılıkla geçimlerini sağlıyor. Köy halkı kendilerine ve yazın artan nüfusa yetecek kadar üretim yapıyor.
Ormanla denizin iç içe geçtiği Beldeğirmen köyü, aşı boyalı tarihi ahşap evleriyle, hem tarihi hem doğal dokusuyla Anadolu’nun en güzel köylerinden biri. Köy Muhtarı Yusuf Öztürk Beldeğirmen’i ellerinden geldiğince korumaya özen gösterdiklerini söylüyor. 16 odalı bir otel, lokanta ve çay bahçesi ile yaz aylarında turizme hizmet ettiklerini söyleyen Öztürk, “Turizme hizmet ediyoruz ama köyümüzün kültürel ve doğal yapısının da bozulmasını istemiyoruz. Muhtarlık ve Köy Turizm Derneği ile birlikte yaz ve kış turizmini geliştirecek projeler hazırlamaya çalışıyoruz,” dedi.
ÇEKÜL Vakfı da “Köyler Yaşamalıdır” projesiyle, Anadolu’nun kalkınması ve göçün önlemesini hedef alarak çalışmalarına devam ediyor. Projeye katılan her köy önce kendi konumuna, çevresine ve kaynaklarına uygun olan bir yol haritası belirliyor. Ankara/Kızılcahaman Taşlıca Köyü, Bursa/Osmangazi’nin dağ köyleri, Karabük/Safranbolu Yörük Köyü, Kocaeli/Kandıra Kaymas Köyü, Muğla’nın Çomakdağ Köyü gibi bir çok köyde kültürel ve doğal mirası koruma çalışmaları devam ediyor. Köylerin yaşaması ve geleceğe aktarılmasında muhtarlıklar ve köy halkı yoğun çaba gösteriyor.