Ana içeriğe atla

Antalya Kaleiçi’nin sorunları tartışıldı

05.11.2013

Antalya Kaleiçi, dar sokaklarındaki sivil mimarlık örnekleri, Kesik Minare, Yivli Minare, restorasyonların yoğun yapıldığı Hesapçı Sokağı ile görülmeye değer bir kentsel sit alanı. Tarihi limandan surların çevrelediği Kaleiçi’ne çıktığınızda kentin ruhunu hissetmeye başlıyorsunuz. Ancak bu tarihi alanın sorunları henüz çözülebilmiş değil. Yeni bir STK olan Toplumsal Ekonomik Araştırmalar Merkezi Derneği “Kaleiçi’nin Dünü, Bugünü” başlıklı bir toplantı yaptı. Amaçları, yetkililerin dikkatini Antalya’nın kalbine çekebilmekti. Bunun için de koruma alanında birikimli isimleri konuşmacı olarak misafir etti. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile Tarihi Kentler Birliği Başkanı Dr. Asım Güzelbey Antalya Kültür Merkezi Perge salonunda davetlilerle buluştu.        

 

Antalya Valisi Sabahattin Öztürk, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ve Muratpaşa Kaymakamı Cevdet Can ile Kaleiçi sakinleri başta olmak üzere ÇEKÜL ekibi toplantıyı izleyenler arasındaydı. TEAM Der. Bşk. Dr. Ali Yılmaz’ın hoş geldiniz konuşması ve açılış konuşmalarının ardından başlayan panelde tarihçi Hüseyin Çimrin ve TEAM Der. Bşk. Yrd. Emin Altıner Kaleiçi’nin tarihi ve kültürel dokusunu anlatarak sorunlarına değindi. Panelistler,  Kaleiçi’nin yıllar içinde pek çok değerini yitirdiği, turizm baskısına maruz kaldığı, mahalle hayatının söndüğü, çoğu yapının, sokağın kaderine terk edildiği, sit alanı içinde kalan 53 beton yapının hala yıkılmadığı, otopark sorunu, araç trafiğinin olumsuz etkileri, tabela ve dükkânların yarattığı görüntü kirliliği ve tarihi yapılarda yapılan tahribatlar gibi sorunların altını çizdi; yetkililerin Kaleiçi’nde acil bir eylem planı geliştirmelerinin gerekliliğini vurguladı.     

    

Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey ise Antep’teki tarihi dokunun nasıl ortaya çıkarıldığını anlattı. Başlangıç için en önemli noktanın “kararlılık” olduğunu, esnafın, mahallelinin ikna sürecinin iyi yönetilmesi gerektiğini söyledi. Uzmanların çalıştığı bir proje ofisi kurarak Avrupa Birliği fonlarından yararlandıklarını, adım adım tüm süreci planladıklarını anlattı. Tinerci çocukların barınma mekanına dönüşen eski ve terk edilmiş Antep evlerini tespit ederek restore ettiklerini ancak çocuklar için de bir rehabilitasyon merkezi kurduklarını, yapı restorasyonu kadar sosyal restorasyonun da önemli olduğunu vurguladı. Tarihi kentin ana aksında bulunan Kale eteğindeki yıkık Naib Hamamı’nı restore ederek işe başladıklarını, kentlilerin dikkatini ve ilgisini bu yolla kazandıklarını, ardından Bakırcılar Çarşısı ve Bey Mahallesi’nde yapılan çalışmalarla istikrarlı bir proje yürüttüklerini söyledi. Prof. Dr. Metin Sözen ve ÇEKÜL uzmanlarıyla düzenli toplantılar yaparak belirlenen hedefler doğrultusunda “Kültür Yolu” projesinin ortaya çıktığını anekdotlarla anlatan Güzelbey, uzman görüşleri ve alanda tecrübeli bir kadro ile projenin tamamlandığını Antalyalılar ile paylaştı.

İzleyiciler tarafından ayakta alkışlanan Dr. Asım Güzelbey’in ardından Prof. Dr. Metin Sözen bir değerlendirme konuşması yaptı. Yıllardır Antalya’da pek çok toplantıya katılarak konuşma yaptığını vurgulayan Sözen, Kaleiçi’ndeki sorunların çözülmesi için beraberlik sağlanması gerektiğini, ancak bunun eksik olduğunun altını çizdi. Antep, Urfa gibi tarihi kentlerde binlerce yapının kamulaştırılarak yıkıldığını ve kültürel dokunun, kaleyi, mahalleyi, çarşıyı birbirine bağlayan aksların ortaya çıkarıldığını, Antalya’nın ise hala 53 yapının nasıl yıkılacağını tartıştığını söyledi. Kaleiçi’ndeki sorunların çözümü için kent yöneticileri ve uzmanların bir araya gelerek birlikte hareket etmesini tavsiye etti.

Metin Sözen ayrıca Antalya’nın deniz seviyesinden dağlara doğru, İbradı Havzası gibi doğal dokusu ve sivil mimarlık örnekleriyle bezeli ilçe ve köylerine de yüzünü dönme zamanın geldiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Toplantıda söz alan Vali Sabahattin Öztürk ise belediyeler tarafından hazırlanacak projeleri desteklemeye hazır olduklarını, bir yıl içinde biriken %10 katkı paylarının kullanılmayı beklediğini, aksi takdirde bütçenin yılsonlarında bakanlığa devredileceğini söyleyerek yöneticilere çağrıda bulundu.     

ÇEKÜL ekibi, Antalya Koruma Kurulu üyesi Bülent Baykal'ın eşliğinde yapılan inceleme gezisiyle Kaleiçi'nindeki sorunları yerinde tespit etti. 

Tüm Haberler