Ana içeriğe atla

Akdeniz çanağında bilim, sanat ve kültüre bütüncül bakış

14.11.2012

Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü - AKMED tümüyle arkeolojik ve kentsel sit olarak koruma altına alınmış olan Antalya - Kaleiçi'nde, bir yapı adası üzerinde yer alan iki eski binanın, Suna ve İnan Kıraç tarafından satın alınıp 1993-1995 yılları arasında onarılmasından sonra kurulmuş ve 18 Mayıs 1996 tarihinde kapılarını bilim, kültür ve sanat dünyasının hizmetine açmış Akdeniz’in yanı sıra ülke için de önemli bir enstitü. (http://akmed.kaleicimuzesi.com/index_tr.php) Enstitü, kütüphane, Kaleiçi Müzesi ile Çanakkale Seramikleri koleksiyonun yer aldığı binalar kompleksinden oluşuyor.

AKMED, düzenlediği konferans ve panellerle de düşün-sanat insanlarını çatısı altında misafir ediyor ve kentlilerle buluşturuyor. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de Kasım ayı programının konukları arasındaydı.

Sözen konferansın ardından Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü’nün bölgedeki önemini değerlendirdi: “Bölgenin fikirsel üretimine katkı sunan AKMED, Akdeniz çanağında bilim ve sanata bütüncül bakışın da merkezi olabilecek büyüklükte. Antalya’nın derin kültürel zenginliği, arkeolojik ve tarihi alanları, yaşama kültürü, pek çok medeniyetin varlığı, üniversitelerin donanımlı kadroları, kentin araştırma ve fikir üretme alt yapısının gücüne de işaret ediyor. Özelikle Kaleiçi, AKMED ‘in varlığı ile sadece turizm odaklı bir yerleşim olmanın ötesine geçiyor. Akdeniz’in geleceğini düşünürken bu iki öğeyi mutlaka yan yana getirmeliyiz. Ayrıca AKMED’in yöneticilerinden sevgili Kayhan Dörtlük’ün bu konudaki emekleri büyük. Kültürel mirasın korunması ve sivil mimarlık örneklerinin eğitim-bilim-kültür-sanat alanlarında yeniden işlev kazanması için hassasiyet ve çaba gösteriyor.”

Prof. Dr. Metin Sözen, Kaleiçi’nde yaptığı inceleme gezisindeki görüş ve önerilerini de AKMED yöneticileriyle paylaşarak, yeni hedeflerin belirlenmesi aşamasında enstitünün öncü rol almasını istedi;  Antalya’nın, Akdeniz çanağını bilim ve sanat odağında birleştireceğine vurgu yaptı. Antalya Tanıtım şirketinin de iletişim-tanıtım ayağında etkili olabileceğine değindi.

Antalya’nın tanıtımı için farklı kurumlar bir arada

Antalya Tanıtım A.Ş, Antalya'nın tanıtımını bütüncül bir yaklaşımla yapmak amacıyla kamu-özel sektör işbirliği ile 2011 yılında kuruldu. Dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Antalya ve onu her bakımdan besleyen Toroslar ile Göller Bölgesindeki Isparta ve Burdur’u bütüncül bir havza yaklaşımıyla tanıtmayı amaçlıyor. ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu üyesi Yusuf Örnek’in kurucularından olduğu Antalya Tanıtım, http://www.antalyadestination.com sitesi üzerinden kent hakkında genel bilgiler vererek güncel etkinliklerin de duyurusunu yapıyor. 

Şirketin Ortaklık Yapısı:

AKTOB (Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği)

ALTSO (Alanya Ticaret ve Sanayi Odası)

Antalya Ulaşım Hizmetleri Petrol Sanayi ve Ticaret A.Ş.

ATAV (Antalya Tanıtım Vakfı)

ATB (Antalya Ticaret Borsası)

ATSO (Antalya Ticaret ve Sanayi Odası)

BETUYAB (Belek Yatırımcıları Turizm Ortak Girişimi A.Ş.)

DTO ( Deniz Ticaret Odası )

MATSO (Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası)

Tüm Haberler