Ana içeriğe atla

7 BÖLGE 7 KENT GEZİLERİ KAPSAMINDA 21-22-23 NİSAN 2006’DA KÜÇÜKMENDERES HAVZASI’NDAYDIK

27.04.2006

ÇEKÜL Vakfı gönüllüleri Kadriye Ünal ve Korel Haksun’un düzenlediği gezilerin geçen haftaki durağı Küçükmenderes Havzası oldu. ÇEKÜL gönüllülerinden oluşan bir grup, havza bütününde yapılan çalışmaları gözlemleme, Ödemiş, Birgi, Tire, Bozdağ ve Gölcük’teki doğal-tarihsel-kültürel miras örneklerini görme fırsatını buldular. ÇEKÜL grubuna, Birgi’de, Kentler Çocuklarındır projesine katılan 15 Birgili rehberlik etti.

Küçükmenderes Havzası’nda bulunan kentlerin kaymakamları ve belediye başkanlarıyla yapılan toplantılarda, Kelkit Havzası’nda yapılan çalışmalar örnek alınarak, havzanın her konuda envanterinin yapılması kararlaştırıldı. Bir diğer önemli karar ise, artık çalışmayan İzmir-Ödemiş tren seferlerinin İzmir-Ödemiş Kültür Treni başlığıyla tekrar yaşama döndürülmesi oldu. 

Toplantılar ve gezinin ardından ÇEKÜL grubu, restorasyonu tamamlanan Ödemiş’teki eski halkevinin açılışına katıldılar. Ödemiş Belediye Kültür Merkezi adıyla Ödemişlilerin kullanımına açılan  merkezin kurdelasını Ödemiş Kaymakamı’nın eşi, Ödemiş Belediye Başkanı’nın eşi, Konak Belediye Başkanı’nın eşi ve ÇEKÜL Genel Sekreteri Betül Sözen kestiler.  

Küçükmenderes Havzası’nda yapılan çalışmalar İstanbul basınına da yansıdı. Aşağıda İstanbul’da günlük olarak çıkan Forum Diplomatik gazetesinin 26 Nisan 2006 tarihli haberini okuyabilirsiniz



KÜÇÜKMENDERES’İN DOĞAL VE EKONOMİK DEĞERLERİ ÖNE ÇIKACAK

Küçükmenderes Havzası’nın envanteri çıkarılacak. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Sözen, uluslararası boyuta taşımayı istedikleri havzada, doğal ve ekonomik değerleri ön plana çıkaracaklarını söyledi.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Küçükmenderes Havzası’nda tarihi, doğal ve ekonomik değerlerin ortaya çıkarılması ve koruma altına alınması amacıyla envanter çalışması yapıldığını bildirdi. Prof. Dr. Metin Sözen başkanlığında 40 kişilik ÇEKÜL heyeti, Küçükmenderes Havzası’nda çalışma ve incelemelerde bulunmak üzere İzmir’in Ödemiş İlçesi’ne geldi. Daha sonra tarihi Birgi Beldesi’ne geçen heyet, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ve Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener ile görüşerek, tarihi ve kültürel zenginliklerin ortaya çıkarılmasına çalışılacak bölgedeki faaliyetlerle ilgili bilgi aldı. Prof. Dr. Sözen, burada yaptığı açıklamada, Türkiye’nin özel bir coğrafya içinde bulunduğunu belirterek, “küreselleşme tartışmalarının arasında binlerce yıllık tarihi bir geçmişi olan Küçükmenderes Havzası’nı uluslararası bir boyuta taşımak istiyoruz. Bu çerçevede farklı bir proje üretip, mal, akıl ve kültür varlığımızı yarına iletmek istiyoruz” dedi.

Yeni bir anayasa gereği

Kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için geçmişin irdelenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Sözen, şunları kaydetti:

“Doğa ve kültür öncelikli yeni bir anayasa yaratmak zorundayız. Avrupa Orta Çağı yaşarken, biz aydınlığı yaşadık. Tarihimizi tüm dünyaya tanıtmak, ön plana çıkarmak zorundayız. Küçükmenderes Havzası’nda tarihi, doğal ve ekonomik değerleri ortaya çıkarma ve koruma amaçlı bir envanter çalışmasına başlandı.”

Bu çerçevede Ödemiş, Birgi, Bademli, Konaklı ve Ovakent merkezleri ile Tire İlçesi ve diğer tarihi yerleşimlerin değerlendirmesinin yapıldığını bildiren Prof. Dr. Sözen, “bölgeyi bir havza olarak ele alıp, değerlerimizi ortaya çıkaracağız. Birgi’nin tarihteki gerçek yerini alması ve bir dünya kenti kimliğinin öne çıkması için çalışacağız”, diye konuştu.


Kaynak: Forum Diplomatik, 26.04.2006

Tüm Haberler