Ana içeriğe atla

Nuh’un kenti Cizre diriliyor

16.09.2013

Din kitaplarındaki “Nuh Tufanı”nın sonunda, Nuh Peygamberin gemisinin 2.114 metre yüksekliğindeki Cudi Dağına indiği, ardından Nuh’un Cizre’yi kurup orada da öldüğü anlatılır. Nuh Peygamber, bin yıllardır akan Dicle, Asurlar, Persler,  Abbasiler,  Selçuklular ve Osmanlılar gibi pek çok uygarlığın izleriyle pekişiyor Cizre’nin kültürel mirası. Fizikçi ve mucit İsmail Ebul-iz El Cezeri gibi isimler ve mimari eserler de Cizre’nin zenginliğini arttırıyor.

TKB üyesi olan Cizre’den bu defa iyi haberler Kaymakam Şenol Koca’dan geldi. Mardin’de yaptığı Vali Yardımcılığı göreviyle tecrübe kazanan Şenol Koca bir yıldır Cizre Kaymakamı. Göreve gelir gelmez tarihi kentin dokusunu ortaya çıkarmak için işe başlayan Koca, Şırnak Valiliği’nin desteğiyle kentin özgün kimliğine kavuşması için niteliksiz yapıların yıkılmasından, restorasyonlara kadar pek çok projeyi bir arada yürütüyor.

Şenol Koca, ÇEKÜL Çarşamba Kent Toplantıları’na katılarak, Prof. Dr. Metin Sözen ve uzmanlara Mimar Ayper Urlu tarafından hazırlanan “Şehr-i Nuh (Cizre) Diriliyor Projesi” nden detaylı bilgiler paylaştı; uygulamalar hakkında görüş aldı.

Tarihi kentte yürütülen projenin amacı,  kültürel mirasın gün yüzüne çıkartılması, korunması, yeniden işlevlendirilerek gençlerin, kadınların, çocukların sosyal ihtiyaçlarını giderecek donatı alanlarının yaratılması ve turizm altyapısının oluşturulması. Bu doğrultuda yapılan çalışmalar özetle şöyle:

Yıkım kararı alınan niteliksiz kamu binalarının yıkımı tamamlandı. Özel mülkiyetteki binaların kamulaştırılması ve yıkımı ise kısa zamanda başlayacak. İçkale’deki en önemli ve nitelikli yapılardan olan Hamidiye Alayı Kışla Binası ve Develer Han’ında yapılan eklenti ve sıvaların sökülmesi tamamlandı ve restorasyon projesi hazırlandı. 81 dönümlük 1. derece arkeolojik sit alanının kazı çalışmaları Mardin Müzesi kontrolünde yürütülüyor. Alanda jeolojik ve jeofizik etütler devam ediyor. Kaleiçi ve kale dışındaki  kazı çalışmaları da Mardin Müzesi tarafından yapılıyor.

Kışla çevre düzeni ve restorasyon projesi tamamlanmak üzere. İçkale’yi kapsayan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin uygulama aşaması için gerekli olan kaynağın sağlanması için çalışmalar devam ediyor. Kışla İdari Binası’nın restore edildikten sonra Kaymakamlık ve Kültür Merkezi

olarak işlevlendirilmesi planlanıyor. Develer Hanı restorasyonunun da 2014 yılında tamamlanması öngörülüyor.  İçkale surlarında planlanan çevre düzenleme ve restorasyon çalışmaları ise 2014 yılında tamamlanacak.

İçkale kazıları

Restore edilen belediye binası 


Tüm Haberler