Ana içeriğe atla

Kültürel Miras Eğitimleri Yeni Dönem Programı Başlıyor

13.10.2010

Doğa, kültür ve insan… ÇEKÜL Vakfı’nın yürüttüğü tüm çalışmalar, bu üç ana kavramın bütüncül algılanmasını sağlayacak bir alt yapıda hazırlanıyor. “Kültürel Miras Eğitim Programı” da kentlerin özgün özellikleriyle var olabilmesi için doğasıyla, kültürel mirasıyla, yaşayan, nefes alan dokusuyla birlikte bütüncül korunması gerektiği bilincini, çocuklar ve gençlere aktarmak için uygulanıyor.

Kentler Çocuklarındır, ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi, Ağaçların Diliyle İstanbul, Yapıların Diliyle İstanbul, Mevsiminde Sebze Meyve Eğitimi: Tohumdan Sofraya başlıklı eğitimlerle ilköğretim ve lise seviyesindeki öğrencilere ulaşıyor.

Kültürel Miras Eğimleri, farklı bölümlerden üniversite öğrencilerinin ve konusunda uzman kişilerin gönüllü desteğiyle yürütülüyor. Her yıl yapılan eğitimci eğitimi ile, onlarca genç ÇEKÜL’ün gönüllü eğitimcileri arasına katılıyor.

10-12 Ekim tarihleri arasında Emirgan Şerifler Yalısı’nda başlayarak, ÇEKÜL Evi’nde devam eden eğitimci eğitimine 27 gönüllü öğrenci katıldı. Sunumlar, örnek olaylar, münazaralar ve eğitici oyunlarla geçen eğitimimde, Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu ve İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Hatice Ergin eğitimcilerin bilgi ve deneyimlerinim paylaşarak, öğrencilerin heyecanına ortak oldu. Eğitimin temelini oluşturan “Kültür” kavramı, ÇEKÜL Vakfı Eğitim Birimi Koordinatörü Yeşim Dizdaroğlu’nun “Kültür Nedir?” serbest sunumuyla tartışmaya açıldı.


 
ÇEKÜL Vakfı Eğitim Birimi tarafından hazırlanan “Kültürel Miras Eğitimci Kılavuzu”, katılımcılarla paylaşıldı ve alanda yapılacaklar, detaylarıyla anlatıldı. Eğitimin son günü ÇEKÜL Evi’nde buluşan gönüllü eğitimciler, örnek sunumlarla bilgilerini tazeledi. Eğitim, film gösterimi ve sertifika töreniyle sona erdi.

2010-2011 eğitim-öğretim döneminin ilk eğitimi, ETİ şirketler grubunun kurumsal desteğiyle yürütülen “Kültür Elçileri Projesi” ile başlayacak. Proje kapsamında bu yıl 19 kentte Kültür Elçileri yetişecek. Eğitimci eğitimini başarıyla tamamlayan gönüllü eğitmenlerin ilk durağı,  Side ve Gazipaşa kentleri olacak. Eğitimde, doğal yaşam ve kentsel ekosistemler, arkeoloji, kent mimarisi, geleneksel yaşam kültürü ana başlıkları altında pek çok bilgi aktarılacak; tarihi alanlar, sivil mimari ve doğal çevrenin incelendiği geziler yapılacak
 
Bu yıl, Adana, Akdağmadeni (Yozgat), Alaca (Çorum), Altındağ (Ankara), Altınova (Yalova), Arapgir (Malatya), Battalgazi (Malatya), Bitlis, Boyabat (Sinop), Bursa, Edirne, Enez (Edirne), Gazipaşa (Antalya), Ödemiş (İzmir), Side (Antalya), Simav (Kütahya), Şahinbey (Gaziantep), Yalvaç (Isparta), Zile (Tokat)  kentlerinde yeni ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri yetişecek.

Tüm Haberler