E-Bülten, Sayı 22, Ağustos 2009 

Taşın, Ahşabın, Toprağın Ustaları Sille Kent Atölyesi’nde Yetişecek

ÇEKÜL Vakfı’nın başlattığı “Kent Atölyeleri” hareketi kapsamında, Konya Sille'de 175 yapı ustasının eğitim alacağı “Sille Kent Atölyesi”nin açılışı 29 Temmuz tarihinde yapıldı. Kent Atölyesi, yerel kaynakların örnek ortaklığıyla Konya Büyükşehir Belediyesi, İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı ve ÇEKÜL Vakfı tarafından kuruldu. Atölyelerin açılmasıyla, geleneksel sanatların uzman ellerde uygulanması, değerlerimizin, incelikli ve özgün birer yaşam zenginliği olduğunun toplum tarafından da algılanmasını sağlayacak.
>> devamı

Metin Sözen Eğitim ve Kültür Evi’nin Restorasyonu Bitmek Üzere

Doğum yeri, nereye giderse orası... Herkesin hemşerisi... Bazen Çorumlu, bazen Malatyalı, bazen Elazığlı... Kentlerde, köylerde yerinden oynayan her taşın hesabını soran, ağacını, çeşmesini, sokakta oynayan çocuğunu tanıyan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen için derler ki, “Metin Sözen’i görmek istiyorsan, Anadolu’da bir yerde bekle, oradan mutlaka geçecektir.” Son yıllarda Sözen’in en çok yolunun geçtiği kentlerden birisi de Kültür Yolu projesini başarıyla tamamlayan Gaziantep. Gaziantepliler, Sözen’den aldıkları desteğe süreklilik kazandırmak amacıyla, 120 yaşındaki bir evi restore ederek “Metin Sözen Eğitim ve Kültür Evi” yapmaya karar verdi.
>> devamı

Geleneksel Anadolu Mimarlığına Tutkun Bir ÇEKÜL’lü Metin Keskin
 

ÇEKÜL Vakfı’nın kıdemli yol arkadaşlarından Y. Mimar Metin Keskin, Anadolu kentlerinin bugüne taşıdığı köklü değerlerin ve kültürel çeşitliliğin ürünü olan geleneksel konutların, medreselerin, camilerin, kent meydanlarının en sadık izleyicilerindendir. Onun elinden çıkan eskizlerde, suluboyalarda farklı bir hayat bulan Anadolu’nun mimarlık geleneği, kitaplarda, afişlerde, haritalarda ve gerçek zamanda yeniden yaşamaya başlar; çizimlerin ardından sayısız kentte hayata geçmeye hazır restorasyon projeleri gelir. ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Y. Mimar Keskin, Anadolu’daki korumanın serüveniyle kesişen öyküsünü ve tanık olduğu değişimle ilgili gözlemlerini bizlerle paylaştı.
>> devamı

Akseki-İbradı Havzasının Hedefleri Yenilendi
 

 
Akseki kenti, ÇEKÜL Vakfı’nın 1998 yılında başlattığı “7 Bölge 7 Kent” hareketinin önemli duraklarından birisi olmuştu. O yıllarda temelleri atılan Akseki-İbradı havzasındaki çalışmalar, şimdilerde yenilenen hedeflerle birlikte yeniden gözden geçiriliyor. Yörenin doğal ve kültürel yapısını korumayı hedefleyen havza kentleri, yapılacak çalışmalar için ön hazırlıklara başladı. Akseki Belediye Başkanı Osman Salih Çelikel, Süleymaniye Belediye Başkanı Durmuş Ali Şener ve Cevizli Belediye Başkanı Niyazi Ekinci'nin de katıldığı inceleme gezileri sonunda bir sekreterya oluşturuldu. Akseki ve İbradı, Antalya-Konya Karayolu üzerinde, Toroslar'ın güneyindeki dağ köylerinden oluşan, bölgenin en eski yerleşimleri arasında.
>> devamı

Buldan'ı Koruma Çalışmaları Yaz Okulu Öğrencileriyle İvme Kazandı

Denizli Valiliği, Buldan Kaymakamlığı, Buldan Belediyesi ve ÇEKÜL Vakfı’nın işbirliği ile yürütülen “Buldan’ı Koruma ve Yaşatma Programı” kapsamında, 18–29 Temmuz tarihlerinde Buldan’da yaz okulu gerçekleştirildi. Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileriyle Buldan 4 Eylül İlköğretim Okulu öğrencilerini aynı program içinde bir araya getiren bu özgün eğitimde üretilen çalışmalar bir sergiyle Buldanlılara sunuldu. Yerel kaynakların desteği ve ortaklığıyla düzenlenen yaz okulu, Buldan’ın tarihi dokusunun korunması ve kentlilik bilincinin gelişmesi yönünde atılan önemli adımlar arasında yerini aldı.
>> devamı

Yöresel Yemeklerimiz Derleniyor
 
 
Anadolu’nun binlerce yıllık yöresel yemekleri, kent yöneticileri ve sivil toplum örgütlerinin ortak çalışmalarıyla derlenerek yayımlanıyor. Yöresel yemekler, o kentin yaşam şekli hakkında önemli ipuçları sunarken, coğrafi yapısı, iklimi, ekonomisi, sosyal ve kültürel yapısı hakkında da bilgiler veriyor. ÇEKÜL Vakfı’nın Bilgi-Belge Merkezi’ne bu konuda en son ulaşan kitaplardan birisiyse, Giresun Valiliği’nin hazırladığı “Giresun Yemekleri” isimli kitap.
>> devamı

 

www.cekulvakfi.org.tr Ekrem Tur Sokak, No:8, Beyoğlu 34435 İstanbul 
Tel: 0 212 249 64 64 |
[email protected]

Bu e-bülten üyeliğinden çıkmak istiyorsanız, [email protected] adresine konusu "E-BULTEN IPTAL" olan boş bir eposta atınız.