7 Ağaç Ormanları | ÇEKÜL | Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma

7 Ağaç Ormanları

ÇEKÜL’ün kuruluşunun ilk yıllarında hayata geçirdiği 92 Ormanı Projesi yoğun bir ilgiyle karşılanmıştı. Toplumdaki duyarlılıktan esinlenen ÇEKÜL, 1994 yılında 7 Ağaç Ormanları girişimini başlattı. O gün bugündür, doğaseverlerin eksilmeyen heyecanıyla yurdun dört bir yanında hızla büyüyen 7 Ağaç Ormanları’nın amacı, yaşamsal kaynakların dengeli kullanımı ve sürekliliği için, tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiği bilincini uyandırmaktı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğiyle sürdürülen 7 Ağaç Ormanları programı, her bireyin, her yıl tükettiği kadar ağacı doğaya geri kazandırmasına olanak sağlıyor. Türkiye’de binlerce kişi, aile, kurum, şirket artık birbirine ve doğaya, güzel dileklerini ve sevgilerini ‘7 Ağaç’larla iletiyor. Bugüne kadar yaklaşık 1 milyon doğaseverin desteğiyle dikilen fidanların sayısı 4 milyona yaklaştı. Antalya, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, İstanbul, İzmir, Kars, Kocaeli, Mardin, Muğla, Sivas, Şanlıurfa ve Van’da büyümekte olan fıstık çamı, kızılçam, karaçam, akçaağaç, ardıç, akasya, huş, sedir, servi, meşe ve ceviz ağaçları, ortak geleceğimiz için toprakla buluştu. Ve 7 Ağaç Ormanları geniş kitlelerin gönülden katıldığı ve benimsediği en kalıcı ve yaygın sivil toplum çalışması haline geldi.

Bunun en temel nedenlerinden biri ormansızlaşmanın yarattığı sorunların bilincinde olan kişi ve kurumların doğaya olan borçlarını ödeme sorumluluğunu üstlenmeleri. Bir diğer neden ise, ÇEKÜL’ün sorumluluk ve titizlikle oluşturduğu güven ve inandırıcılık. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın dikim ve bakım çalışmalarını yaptığı 7 Ağaç Ormanları programında, ÇEKÜL düzenli ve sürekli dikim alanlarının gözetimini üstleniyor. Her yıl dikim alanlarında yapılan şenliklerle de 7’den 77’ye katılımcının dikim sürecine dâhil olmasını, fidanlara sahip çıkmasını sağlıyor.

7 Ağaç Ormanları Bireysel Katılım

7 Ağaç Ormanları’na bireysel olarak katılanlar:

• Her yıl ortalama olarak tükettikleri 7 ağacı diktirerek doğa borcunu ödüyor,
  • Nikâh şekeri yerine mutlu günlerinin anısına 7 Ağaç Ormanları’nda bir koru oluşturabiliyor,
  • Yeni doğan bebeklerine onlarla birlikte büyüyecek fidanlarla ‘hoş geldin’ diyebiliyor,
  • Bayramlarda, yeni yıllarda, anneler günü, babalar günü, öğretmenler günü, sevgililer günü gibi özel günlerde, yıldönümü, doğum günü, açılış, yeni görev, teşekkür, emeklilik gibi yaşamın dönüm noktalarında sevdiklerine 7 Ağaç’larla güzel duygularını anlatıyor,
  • Yitirilen yakınlarının anısını yaşatıyorlar.

Böylece doğal ve kültürel mirasımızın ‘bir arada’ geleceğe taşınmasına katkıda bulunuyorlar. Ülkemizin orman varlığı artıyor, toprağımız, havamız ve su havzalarımız korunmasına katkı sağlıyorlar.

Katılmak için, online sipariş verebilir, Vakfımızı ziyaret edebilir, telefon ve e-posta ile bize ulaşabilirsiniz: [email protected]

7 Ağaç Ormanları Kurumsal Katılım

Günümüzde sosyal sorumluluk sahibi birçok şirket sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak toplum yararına projelerin içinde yer alıyor ve destek sağlıyor. ÇEKÜL'ün orman varlığını arttırmaya yönelik çabaları da kurumlarla geliştirdiği uzun soluklu projelerle güç kazanıyor.

2007 yılında Aras Kargo ve ÇEKÜL Vakfı işbirliğiyle hayata geçen “Yeşile Hayat, Hayata Yeşil” projesi, ağaçlandırma alanında en güzel örneklerin başında geliyor. 2012 yılında sonlanan proje kapsamında Sivas Divriği, Kars, Elazığ ve İzmir Seferihisar’da 133 bin fidan dikildi.

Borusan Lojistik ile 2011 yılında başlayan ve 2015 yılında tamamlanması hedeflenen proje kapsamında ise 1 milyon ağaçlık bir orman oluşturulması hedefleniyor. Borusan Lojistik şirket çalışanları ve yapılan taşımalar için fidan dikerek, doğaya olan sorumluluğunu yerine getirirken, çalışanları ve iş ortaklarının da bu seferberliğin içine dahil olmasını hedefliyor.

Ayrıca; Denge Denetim, American Bureau of Shipping, Bilim İlaç, Alarko Turizm Grubu, Eyüboğlu Eğitim Kurumları, Güneş Lojistik, Pınar Ambalaj, Idefix, Redhouse Sözlük, İstanbul Sanayi Odası, Fu Danışmanlık, Sanofi Aventis, Roma Plastik, Özel Biosan Polikliniği, Embil İlaç, Best Elektrik, May Agro Tohumculuk, UTT, Ferer İç ve Dış Ticaret, Deren Ambalaj, Nazım Hikmet Vakfı, Dolmabahçe IIW, Kimberly, Clark, MSC Gemi Acenteliği, Experteam Danışmanlık, Novo Nordisk, Or-at Petrol, Densan Denizcilik, Medtronic, Türkiye Yardımsevenler Derneği, Ekin Yazın Dostları, Denizatı Okulları, Açı Okulları, Gentur, Tabgis, MagiClik, Kayıp Şehir Dizisi gibi farklı sektörlerden birçok kurum, düzenli katılımlarla korular oluşturarak 7 Ağaç Ormanları’nın büyümesine katkıda bulunuyor.

Siz de katılmak ve daha fazla bilgi almak için, Vakfımızı ziyaret edebilir, telefon ve e-posta ile bize ulaşabilirsiniz: [email protected]