Tarihi Kentler Birliği Samsun'da buluştu | ÇEKÜL

Tarihi Kentler Birliği Samsun'da buluştu

16.05.2011

Tarihi Kentler Birliği’nin yeni başkanı Dr. Asım Güzelbey
Tarihi Kentler Birliği’nin yılın ilk Buluşması Samsun’da yapıldı. Yerelden katılanlarla birlikte yaklaşık 800 kişinin takip ettiği Buluşma’da kapalı oylamayla yapılan TKB Meclis Seçimleri sonucunda 7 yıldır TKB başkanlığını yürüten Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki görevini Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’e devretti. Güzelbey, 2 yıl TKB Başkanı olarak bir sonraki seçimlere kadar görevine devam edecek.

Özendirme Yarışması Ödül Töreni Samsun’da yapıldı
13-14-15 Mayıs tarihlerinde yapılan Samsun Buluşması, Cuma akşamı “Koruma ve Özendirme Yarışması Ödül Töreni” ile başladı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir ve TKB Başkanı Mehmet Özhaseki’nin açılış konuşmasıyla başlayan Ödül Töreni’nde 5 ayrı kategorideki ödüller sahiplerini buldu.

30 belediyenin 51 proje ve uygulama ile başvurduğu yarışma, “Proje ödülleri” ANTALYA, BORNOVA, SİLİFKE, SİVEREK ve VİZE belediyelerine, “Uygulama ödülleri” BAYINDIR, İZMİR, MİLAS, TAŞUCU ve TİRE belediyelerine verildi.

Kentlerindeki kültürel mirası korumak-yaşatmak için yaptıkları istikrarlı çalışmalar ve yarışmaya düzenli olarak katılarak aldıkları ödüllerle ALTINDAĞ, BİRGİ, BURSA, NİKSAR ve ODUNPAZARI belediyeleri “Süreklilik ödülü”ne uygun görüldü. TKB’nin 10. Yılı dolayısıyla, 2006 yılında aramızdan ayrılan TKB Danışma Kurulu Üyesi hukukçu Derviş Parlak adına verilen “10. Yıl Derviş Parlak Özel Ödülü” ise Yalvaç Belediyesi’nin oldu.

“Tarihi Kentler Birliği Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü”nü ise BATTALGAZİ Belediyesi kazandı.

Kentler Kimliğini Unutmamalı: Her Kente Kent Müzesi
Tarihi Kentler Birliği’nin bu yıl gündeme getirmek istediği konulardan biri olan “Kent Müzeleri” konusu Samsun’da konuşuldu. “Kentler Kimliğini Unutmamalı: Her Kente Kent Müzesi” başlıklı seminere ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı mimar Mithat Kırayoğlu ve Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez konuşmacı olarak katıldı.

Mithat Kırayoğlu, müzelerin tarihsel gelişimi hakkında bilgi vererek konuşmasına başladı. Kent müzelerinin, resmi tarihin yanı sıra sivillerin tarihini anlatmasıyla önemli olduğunu vurguladı. “Kent müzelerine günümüzde vermek istediğimiz işlevi, Cumhuriyet döneminde halk evleri yürütüyordu,” diyen Kırayoğlu, küreselleşmenin aslında bir yandan da yerelleşmeye hizmet ettiğini vurguladı. Müzelerin, kentlilerin kentle tanıştığı mekânlar olduğunu söyleyerek,  kent müzelerinin sadece açılmasıyla kurulma işinin bitmediğini, hatta bu sürecin yeni başladığını söyledi. Her kentte kent müzesi yaklaşımıyla TKB ve ÇEKÜL’ün bir Türkiye kent müzesi modeli oluşturacağının altını çizdi.

Ahmet Erdönmez ise Bursa Kent Müzesi’nin kuruluş hikâyesini anlattı. Kentlilerin müzeye bağışlarının giderek arttığına vurgu yapan Erdönmez, bir sonraki aşamada ihtisas müzelerinin kurulmasının gerektiğini söyledi. “Kent müzesi kurmaya karar veren belediyeler, TKB ve ÇEKÜL Vakfı’nın birikim ve tecrübelerinden mutlaka yararlanmalıdır,” diyerek arşiv ve belgeleme süreçlerine dikkat çekti. Sadece Selçuklu, Osmanlı dönemlerin değil, kentlerin antik tarihlerinin ve bu gelişim sürecinin müzelerde yansıtılması gerektiğini söyledi.

Samsun kent gezisi yapıldı
Karadeniz’in tek Büyükşehir Belediyesi ve bir liman kenti olan Samsun, doğu ve batıya doğru gelişim gösteren modern bir kent. Sahil şeridindeki düzenlemeleri, teleferik hattı, atlı spor tesisleri, müzik konservatuarı, su kayağı merkezi, yeşil alanları, kent içindeki plajları ve raylı taşıma sistemi Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarından sadece birkaç tanesi.

Kente girdiğinizde en çok hissettiğiniz ise Gazi Mustafa Kemal’in izleri. Bandırma Vapuru Müzesi, Ata’nın Samsun’a ilk ayak bastığı anın yaşatıldığı ve canlandırma heykellerin olduğu liman ve Mantıka Palas’a yani Gazi Müzesi’ne giden yürüyüş yolu, caddelere asılı Atatürk fotoğrafları kentte sizi karşılayanlar arasında.

Tarihi Kentler Birliği üyeleri ve diğer katılımcılar, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın rehberliğinde dolu dolu bir kent gezisi yaşadı. Gezinin en etkileyici durağı ise kuruluş aşamasında olan Samsun Kent Müzesi’nin bahçesinde yapılan etkinlik oldu. Uzun yıllardır arşiv ve belgeleme çalışmaları yapan ve bu çalışmaları çıkarttıkları yayınlarla somut hale getiren Samsun, kent müzesinin bahçesinde sergiledikleri panolarla, müzenin senaryosunu da misafirleriyle paylaştı.

Kent merkezinde iki tümülüsün olduğu Amisos tepesine çıkan katılımcılar antik mezar odalarını da inceledi.

Samsun Buluşması’nın son günü ise yine belediyenin hizmetinde olan bir gezi teknesiyle kentin denizden algılanması sağlandı. Katılımcılar, sahil şeridinde yapılan düzenleme çalışmalarını bir de denizden görme şansı buldu.