TARİHİ HAVAGAZI FABRİKASINDA KÜLTÜR ELÇİLERİ EĞİTİMİ | ÇEKÜL

TARİHİ HAVAGAZI FABRİKASINDA KÜLTÜR ELÇİLERİ EĞİTİMİ

25.11.2009

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri eğitimine ev sahipliği yaptı. Restore edilen endüstri mirası Tarihi Havagazı Fabrikası, İzmir Kültür Elçileri’nin eğitim mekânı olarak kullanıldı.

Gazi İlköğretim Okullu 6. sınıf öğrencilerinden seçilen toplam 24 öğrenci, Yeşilova Höyüğü, Smyrna (Eski İzmir), Agora, Arkeoloji Müzesi, Saat Kulesi, Tarihi Asansör Binası, Sasalı Doğal Parkı gibi İzmir kentinin kültürel ve doğal dokusunu özetleyen alanları inceledi.

Eski İzmir,Tepekule

Yeşilova Höyüğü

Yerel uzmanlardan Aysegul Gungoren'in arkeoloji sunumunun ardından Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin’in eşlik ettiği alan gezisi yapıldı. İzmir'in 5 bin yıllık tarihini 8 bin 500 yıl olarak ortaya çıkaran Yeşilova Höyüğü'nde Kültür Elçileri “Zaman Yolculuğu” yaptı. Neolotik dönemin kıyafetlerini giyen Kültür Elçileri, üniversite öğrencilerinin desteğiyle; çakıl taşından keski, buğday öğüterek un; undan hamur, hamurdan ekmekler, kilden çömlekler, kazı alanındaki buluntulardan kolyeler, mercimek ve buğdaydan tadına doyum olmayan bir çorba yaparak, o dönemi yaşayarak öğrendi.

Yeşilova Höyüğü

İzmir Kültür Elçileri, Yard. Doç. Dr. Arife Karadağ’ın anlatımıyla da kentlerinin doğal yaşamı ve coğrafi özellikleri hakkında bilgi aldı. Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nda Biyolog Serkan Eğrilmez’in yaptığı bilgilendirmenin ardından, Kültür Elçileri hayvanlarla tanışma fırsatı buldu. Yağmur ormanları ile aynı nem oranına sahip olan tropik merkezi gezdikten sonra, orada yaşayan; lemur, iguana, yılan gibi hayvanların yaşam şartlarının diğerlerinden farklı olduğunu keşfettiler. Çocuk hayvanat bahçesinde ise keçi, eşek, at, köpek, tavşan gibi hayvanlara dokunup iletişime geçerek, şehir yaşamının insan hayatında eksik bıraktığı kısmı tamamlamış oldular.

Sasalı Doğal Parkı

İzmir kentinin simgesi olan Asya fili Bahadır’ın mezarı, Kültür Elçileri’nin büyük ilgisini çekti. Pak Bahadır, 1954'te Pakistan'dan İzmir'e gemiyle getirilerek törenle Kültürpark Hayvanat Bahçesi'ne yerleştirilmişti. Türkiye’de iklim nedeniyle sadece İzmir’de iki fil yaşamanı sürdürmektedir.

Eğitim programında seramik çalışmasının yanı sıra, iletişim becerilerinin geliştirildiği etkinlikler de yapıldı.
 
Alsancak Katolik Kilisesi,  Konak Meydanı, Konak Camii, Saat Kulesi, Levanten Evleri, Beth İsrael Sinagogu, Kızlarağası Hanı inceleme gezileri de Kültür Elçileri’nin kentlerini yeniden keşfetmelerini sağladı.

Agora kazı alanı

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda eğitimlerini tamamlayan Kültür Elçileri’nin sertifika törenine ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Gülerman, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı ve ÇEKÜL Temsilcisi Fügen Selvitopu, Gazi İlköğretim Müdürü Murat Terzi, Gazi İlköğretim Okulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Semra Tutkuğ, ÇEKÜL gönüllüleri ve öğrenci velileri katıldı.

Agora kazı alanı