Sokollu Mehmet Paşa Külliyesinde Bahar Tohumları Yeşerdi! | ÇEKÜL

Sokollu Mehmet Paşa Külliyesinde Bahar Tohumları Yeşerdi!

04.05.2016

Geçtiğimiz yıl başlayan,  ÇEKÜL’ün Payas Belediyesi iş birliğiyle gerçekleşen  Payas Şenlendirme Projesi kapsamında, Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi restorasyon çalışmaları başladı ve kısa sürede tamamlandı. Çalıştaylarla bölge halkının görüşlerinin alındı ve külliye yeniden canlandırılıp işlevlendirildi. Bölge öğrencilerinin de eğitimlerine külliyede başlamasıyla,  külliye tam olarak hayat buldu ve geçtiğimiz yıl çocuklarla ilki yapılan tohum ve fide şenliğinin bu yıl da bir tekrarı gerçekleştirildi.

ÇEKÜL Bilgi Ağacı uzmanlarının içeriğini oluşturduğu “Kentimin Öyküsü: Payas” eğitim programı kapsamında gerçekleştirilen Tohum Şenliği 26-27 Nisan tarihleri arasında Payas Belediyesi desteği ile Payas Sokollu Mehmet Paşa Külliyesinde gerçekleşti. Tohum Şenliğine Payas’taki tüm ilkokullardan ikişer sınıf olmak üzere 500’e yakın öğrenci katıldı. Öğrencilerin içinde yaşadıkları doğayı ve yerel tohumları daha yakından tanımaları, canlılar, bitkiler ve tohumlar arasındaki ilişkiyi, benzerlikleri ve farklılıkları gözlemleyerek, tartışarak ve dokunarak keşfetmeleri, öğrenmelerini sağladı.

Tohum Şenliği kapsamında Sokollu Mehmet Paşa Külliyesinde yer alan Külliye Sınıfında etkili sunum teknikleri kapsamında Tohum ve Tohumun Yolculuğu” başlıklı eğitim sunum paylaşıldı. “Beni Tohumlarımdan Tanı” başlıklı bilmeceli oyun ile öğrencilerin tohumlar, tohumların yayılma stratejileri ve tohumların doğadaki diğer canlılarla ilişkisini keşfetmeleri sağlandı.

Sınıf içi etkinliklerinin ardından, Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi’nin avlusunda öğrencilerle beraber tohumları tanındı, tohumlardan kartpostallar yapıldı, tohum topları yapıldı ve tohum-filiz oyunu oynandı. Bu etkinlikler ile öğrenciler gözlemleyerek, dokunarak, yaratıcı çalışmalarla ve oyun oynayarak öğrendiklerini pekiştirdiler.

 “Kentimin Öyküsü Payas” eğitim programı kapsamında öğrencilerin yaptıkları tüm çalışmalar, Haziran 2016’da yine eğitim programı kapsamında düzenlenecek olan Yıl Sonu Sergisi ile Payas sakinlerine sunulacak. Etkinliğe paralel olarak gerçekleştirilen sözlü tarih çalışmalarının da Eylül 2016 tarihine kadar hazırlanarak, Külliye Eğitim Sınıfı programına dâhil edilmesi planlanıyor.