Şelaleler Kenti Rize | ÇEKÜL

Şelaleler Kenti Rize

19.11.2013

Bir süre önce yerel yürüyüş ve bisiklet rehberliği yapan Ersin Demirel’in yayına hazırladığı “Köprüler Kenti Rize” rehber kitabını tanıtmıştık size. Şimdi de Rize’nin bir başka çekim unsuru şelaleleri bir kitapta toplamış Ersin Demirel. “Şelaleler Kenti Rize” rehber kitabı Güriş İnşaat ve Mühendislik’in desteğiyle Kaçkar Turizm Birliği tarafından yayımlandı.

“Şelaleler Kenti sıfatını fazlasıyla hak eden Rize’de irili ufaklı sayısız şelale yer alıyor. Ancak sert coğrafi koşullar nedeniyle gerçek bir şelale envanteri oluşturmak neredeyse imkânsız. Yüksek dağlar, yoğun orman örtüsü ve çoğu zaman sisle kaplı vadiler pek çok şelalenin varlığını gözlerden saklıyor. Kimi zaman çok uzaklardan görüş alanına giren bu doğal güzellikler yaklaştıkça gözden yitiriliyor, kimisine ulaşmak ise sık bitki örtüsü ve kayalık alanlardan dolayı neredeyse olanaksız hale geliyor. Ülkemizin pek çok yerinde 5-6 metrelik çağlayanlar turizmin gözde mekânları olurken, Rizeliler için şelale manzaraları günlük hayatın sıradan bir parçası. Dik bir uçurumdan patlarcasına dökülen şelalelerin etrafa su zerrecikleri saçarak sıra dışı sahneler oluşturması çoğu insanı heyecanlandırırken, yöre halkı için bu tür görüntüler alışıldık olaylar arasında,” diye tanımlıyor bölgeyi Ersin Demirel.

Rize Valisi Nurullah Çakır’ın önsözü, ekindeki şelaler haritası ve Demirel’in fotoğraflarıyla da dikkat çeken rehber kitapta, Fındıklı, Ardeşen, Çamlıhemşin, Hemşin, Pazar, Çayeli, Güneysu, Rize Merkez, Derepazarı, Kalkandere ve İkizdere ilçelerindeki şelalelerin envanteri çıkarılarak her biri hakkında bilgiler veriliyor. Kitapta ayrıca aynı güzergâh üzerindeki şelalelere uğrayanlar için yürüyüş ve araç rotaları da var.