Melikgazi de ÇEKÜL'deydi | ÇEKÜL

Melikgazi de ÇEKÜL'deydi

26.07.2017

ÇEKÜL Vakfı Çarşamba Kent Toplantıları kapsamında biraraya gelen ÇEKÜL’ün uzman ekibiyle Melikgazi Belediyesi, koruma politikalarını değerlendirdi. Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Başkan Yardımcısı Mehmet Karaköse ve Melikgazi Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Gürcan Senem, 2006 yılında Tarihi Kentler Birliğine üye olan Melikgazi’nin kültür mirası hakkında bilgileri aktardıktan sonra, korumaya ilişkin gündem konularını paylaştı. Heyet, Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan projelerle, uygulaması devam eden ve tamamlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Buna göre, uzun bir süredir atıl durumda olan Selahattin Hamamının restorasyonu; Tavlusun Agios Basileos Rum Kilisesinin onarım ve işlevlendirilmesi; restorasyonu tamamlanan Germir İptidai Mektebinin köy odası ve müze/kütüphane olarak işlevlendirilmesi; restorasyonu tamamlanan Subaşı İlkokulunun tescil edilmesi, Melikgazi Belediyesinin öncelikli projeleri arasında yer alıyor. Germir Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında 148 adet yapıyı ele alacak olan Belediye, ayrıca özel mülkiyette bulunan Gülük ile Büyükince Konaklarının restorasyonunu tamamlayıp taraflarla 10’ar yıllık protokol gerçekleştirildiğini aktardı.

  

ÇEKÜL uzman ekibi, Melikgazi’ye bağlı bir köy olan Germir’in kendine has mimari özelliklerini ve Mimar Sinan’ın doğum yeri olan Ağırnas’ın önemini hatırlatarak, bu iki kentin uluslararası boyutta değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kentteki yapıların etrafında canlı bir doku oluşturmak, sosyal yapıyı canlandırmak gereğini de belirten ÇEKÜL uzmanları, kentin doğal ve kültürel mirasını birarada ele alacak bir yaklaşımla, Melikgazi Belediyesine öneri ve desteklerini sundu.

  

700’ü aşkın tescilli yapının bulunduğu Melikgazi, ÇEKÜL Akademinin kentsel koruma eğitimlerinin saha örneklerinden biri olarak geçtiğimiz yıl ÇEKÜL uzman eğitmenleri ile sanat tarihçisi, arkeolog ve mimarlardan oluşan bir ekibe ev sahipliği yapmış; ÇEKÜL Vakfının kentte sürdürdüğü çalışmalar yerinde incelenmişti.