Korumak için keşfet! | ÇEKÜL

Korumak için keşfet!

01.07.2016

ÇEKÜL Birgi Evi Yaz Okulu 28 Haziran’da 30 çocuğun katılımıyla başladı.

ÇEKÜL’ün 25 yıldır “7 Bölge 7 Kent” programı kapsamında koruma-yaşatma çalışmaları yürüttüğü Birgi, artık yaşayan bir müze. Sokak dokusu, sivil mimarlık örnekleri, yaşam kültürü, doğası ile birlikte bütüncül koruma ilkelerinin uygulandığı tarihi kentin özgün özellikleri bu yaz Birgili çocuklarla da paylaşılacak.

Çocukların kültürel ve doğal miras kavramları ile tanışmaları, yaşadıkları kentin çevresi, doğası ve tarihiyle etkileşim içinde, kültürel ve doğal mirası farklı yönleri ile keşfetmeleri ve bu mirası geleceğe aktaran bireyler olmalarını hedefleyen ÇEKÜL Birgi Evi Yaz Okulu 9 hafta sürecek. 1-2 Eylül tarihlerindeki son etkinliklerle birlikte yaz boyunca yapılanlar  kapanış sergisiyle tüm Birgililerle paylaşılacak.

 

Yaz Okulunda neler var?

Çocuklar, kentleri Birgi’yi masallarıyla, tohumlarıyla, doğasıyla keşfedecek. Eğitimciler  ve arkadaşlarıyla bir arada uçurtma yaparak, uçuracak; filmler izleyip, müzik aletlerini tanıyacak ve verimli zaman geçirmenin tadına varacaklar.

Macera başladı!
ÇEKÜL Birgi Evi Yaz Okulu 28 Haziran’da 30 çocuğun katılımıyla başladı. İlk gün ÇEKÜL Birgi Evine velileriyle gelen çocuklar, kayıt olmalarının ardından tanıtım sunumunu izledi ve 9 hafta birlikte eğitim görecekleri arkadaşlarıyla tanışma oyunları oynadı.

ÇEKÜL Bilgi Ağacı ekibi,  ÇEKÜL Birgi Evi sorumlusu, ÇEKÜL Birgi Yaz Okullu öğrencileri, velileri ve ÇEKÜL gönüllülerinin katılımıyla gerçekleşen Yaz Okulunun ilk haftası, tanışma gününün ardından 29 ve 30 Haziran’daki atlöyelerle sürdü.

Çocukların yaşına seslenen yöntemlerle hazırlanan Yaz Okulu, Birgili çocukların birebir katılacağı, bilinçlenirken düşüncelerini de paylaşıp iletişimde olacağı etkinliklere yer veriyor.

Yaşadığın yeri şifrelerle keşfet!
İlk eğitim gününde “Birgi’nin Şifrelerini Keşfe Çıkıyoruz: Doğanın İzinde” başlıklı atölyede, katılımcı çocuklar ve ÇEKÜL’ün eğitmenleriyle, gönüllüleri Birgi’nin sokaklarında bir “keşif” gezisine çıktı. Eğitim, Birgi Evindeki “Evimiz Dünya Sunumu”yla başladı. Çocuklar bu sunumu izledikten sonra Birgi turuna çıktı ve daha dikkatli, meraklı bir gözle keşfetmek için sokakları inceledi.

Böylece çocuklar  “Dünya’yı ve Dünya üzerinde yaşayan canlıları, yaşadıkları coğrafyayı, insanın binlerce yıllık yaşam serüvenini ve doğa ile kültür arasındaki yakın ilişkiyi” kavramış ve ardından Birgi sokaklarında insanın doğadan aldıkları ile ürettiği değerleri keşfetmiş oldu. Ve hazırladıkları sunumlarla deneyimlerini paylaştılar.

Kültürel miras hazinemizdir
Eğitimin ikinci günü olan 30 Haziran’da “Birgi’nin Şifrelerini Keşfediyoruz: Hazine Avı” atölyesi ile çocuklar Birgi’de tarihin ve geçmişin izlerinin nerelerde saklı olabileceğini, tarihte Birgi’de kimlerin yaşadığını, hangi eserleri hangi amaçla bırakmış olabileceklerini ve Birgi’nin geçmişi ile bugünü arasında nasıl bir köprü kurduklarını keşfettikleri bir atölye çalışması yaptı.

Çocuklar bilmeceler ve keşif zarfları ile Birgi sokaklarında tarihin ve Birgi’de yaşamış kültürlerin bugüne dek uzanan izlerini sürdükleri maceralı bir yolculuğa çıktı. Böylece, kişisel olarak da keşfetmenin tadına varıp, deneyimleyerek öğrenmenin önemi gördüler.