Koruma ve yapı sektörü ilk kez bir araya geldi | ÇEKÜL

Koruma ve yapı sektörü ilk kez bir araya geldi

22.10.2012

ÇEKÜL Vakfı, Akdeniz Tanıtım ile bu yıl gerçekleştirdiği işbirliği sayesinde ilk kez koruma ve yapı sektörü taraflarını Antalya’da bir araya getirdi. Tarihi Kentler Birliği ve Heritage Europa (Avrupa Tarihi Kentler Birliği)’nin desteğiyle düzenlenen fuarın ev sahipliğini Antalya Büyükşehir Belediyesi yaptı. 18-21 Ekim tarihlerindeki fuar 25 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Antalya Expo Center’da 20'ncisi düzenlenen YAPEX Yapı ve Restorasyon Fuarı’nın bu yılki konusu “Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasının Korunması” idi. TKB üyesi 31 belediyenin tanıtım malzemeleri ve uygulama paftalarıyla hazırlanan stantların yanı sıra, 300’e yakın yapı sektörü kuruluşu, restorasyon alanında çalışma yapan mimarlık ve malzeme ofisleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı standı, Çatalhöyük, Patara, Myra/Andriake Kazıları gibi arkeoljik mirasının korunmasına vurgu yapan stant ve sergiler ile Mimar Sinan Üniversitesi standı gibi farklı çevrelerin katılımıyla kamu-yerel-sivil-özel işbirliğinde yeni bir ilişkiler ağı kurulmasının yolu açıldı.

Basın toplantısı ve açılışta her iki sektör için yeni hedeflerin mesajı verildi

Akdeniz Tanıtım A.Ş Genel Müdürü Fatih Onkar, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, TKB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, İnşaat Malzemesi Sanayiciler Derneği (İMSAD) Başkanı Galip Sayıl, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yavuz, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Avrupa Tarihi Kentler Birliği (Heritage Europe) Başkanı Luis Roppe, basın toplantısı ve açılışta birer konuşma yaptı.

Fatih Onkar: Türkiye’de ilk kez kültür mirasının korunması temalı bir fuar organize ettiklerini belirterek, yapı sektörünün üretici ve temsilcilerine, fuarın farklı bir anlam kazanmasına ortam sağlayan ÇEKÜL Vakfı'na, restorasyon ve koruma kavramlarına sahip çıkarak fuarın zenginleşmesinde önemli rol oynayan TKB’ye, fuar hazırlıklarına destek veren Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

Galip Sayıl: Türkiye ekonomisinin, dünyada en hızlı büyüyen ekonomi olma yolunda ilerlediğine işaret ederek, 50 milyar dolarlık kentsel dönüşüm projesinin ticari boyutu yanında insana saygılı ve çevre odaklı yapılması gerektiğini söyledi.

Metin Sözen: Kültürel mirasın korunmasında öncü rol üstlenen ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği tarafından sahiplenilen, ülkemizde ulusal ve uluslararası ilgili tarafların katıldığı bu organizasyonun, Akdeniz potasındaki tarihi kentlerden biri olan Antalya’da düzenlenmesinin önemli olduğunu vurguladı. Bu yöredeki üniversiteler ve bilim çevrelerinin de sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Asım Güzelbey: “Kültürel ve doğal mirası, ortak bir miras anlayışıyla korumak ve yaşatmak amacıyla çalışan TKB üyesi belediyelerin fuardaki varlıkları, yapı sektörü ile olan işbirliklerinin güçlenmesini sağlayacaktır”, diyen Güzelbey, yapı sektöründe de koruma bilinci oluşması için önemli bir adım atıldığını vurguladı. Bilinçli koruma çalışmaları yürüten tarihi kentlerin, örnek proje ve uygulamalarla, sektör uzmanları, restoratörler, yatırımcılar, yükleniciler ve endüstri kuruluşları ile tecrübelerini paylaşacaklarını belirtti. Asım Güzelbey ayrıca Suriye savaşına dikkat çekerek,  insan hakları ihlallerine bir an önce son verilmesini gerektiğini söyledi ve kültür mirasının da yok olduğuna, insanlıkla birlikte tarihin de katledildiğine, bu savaşa sessiz kalmayacaklarına vurgu yaptı.

Türkiye’den ve yurtdışından örnekler büyük ilgi gördü

Fuar kapsamında, Dünya Miras Kentleri oturmu ile, ÇEKÜL Akademi oturumu büyük ilgi gördü.  Özellikle üniversite öğrencilerinin katılımı dikkat çekti. Oturumların detaylı sunumları Tarihi Kentler Birliği’nin Aralık ayında yayımlanacak Yerel Kimlik dergisinde yer alacak:

1. Bölüm: Dünya Miras Kentleri Yönetimi; Avrupa’dan Örnekler

Oturum Başkanı: Louis Roppe, Heritage Europe Başkanı

Fabian Galea, Valletta Belediyesi Temsilcisi - Valletta/Malta Örneği

Prof.Zeljko Pekovic, Dubrovnik Belediyesi Temsilcisi - Dubrovnik/Hırvatistan Örneği

Brian Smith, Heritage Europe Genel Sekreteri, Şehir Plancısı - HerO Projesi, Tarihi Kentlerin Yönetimi

2. Bölüm: Dünya Miras Kenti Olmaya Doğru; Türkiye’den Tarihi Kent Örnekleri

Oturum Başkanı: Namık Kemal Döleneken, Şehir Plancısı, ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu Üyesi, Selimiye Külliyesi Eski Alan Başkanı

Mehmet Gürkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yüksek Kurul Daire Başkanı - Türkiye’de Dünya Miras Kenti Olma Sürecinde Alan Yönetiminin Önemi ve Bakanlık Bakış Açısı

Bülent Türkmen, Bergama Alan Başkanlığı - Bergama Örneği

Seher Türkmen, Alanya Müze Müdürü, Alan Başkanı - Alanya Örneği

Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Bursa Alan Başkanı - Bursa Örneği

ÇEKÜL Akademi oturumu:

Oturum Başkanı Mithat Kırayoğlu, ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı

Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışmasında Ödül Alan Belediye Başkanlarından Başarı Öyküleri:

AKSARAY -  Nevzat Palta

BİRGİ - M. Cumhur Şener

BURDUR-Sebahattin Akkaya

BURSA- Recep Altepe

KULA-Selim Aşkın

MUĞLA-Osman Gürün

Özendirme Yarışması Ödül Töreni Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla yapıldı

“Tarihi Kentler Birliği Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması 2011” ödülleri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı bir törenle sahiplerine verildi. TKB 2011 Özendirme Ödülleri Sergisi ziyarete açıldı. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da töreni izleyenler arasındaydı.

Bakan Günay, tarihi ve kültürel mirası koruma ve kullanma çalışmaları yapan yerel yönetimlerin bu hareketini suya atılan bir taşın oluşturduğu halkalara benzetti ve yansımanın her geçen yıl arttığını söyledi. Popülist politikalar uygulama girişiminde olan yerel yönetimlerin Bakanlık tarafından izlendiğini belirten Günay, “Tarihi geleceğe koruyarak taşımak yerine, sadece kullanmayı düşünen görüşün karşısındayız. Hayat ileriye doğru yaşanıyor ama geriye bakınca önemi anlaşılıyor. Türkiye’de ayağa kaldırılacak çok tarihi zenginliğimiz var,”diyerek fuarın bu yıl ÇEKÜL ve TKB’nin desteğiyle farklı bir boyut kazandığına dikkat çekti.

Tarihi Kentler Birliği Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması 2011 Ödülleri

Yarışmaya 48 belediye, 34 proje ve 30 uygulama ile katıldı:

Yarışmaya katılan ve umut veren projeler kategorisindeki belediyelere Teşekkür Belgeleri, TKB Danışma Kurulu üyeleri Prof. Dr. Ruşen Keleş ve Prof. Dr. Cevat Geray tarafından verildi:    Antakya, Arapgir, Didim, Erbaa, Fatih, Fethiye, Gebze, İzmit, Kemaliye, Kuşadası, Kütahya, Mustafapaşa, Niksar, Nizip, Polatlı, Safranbolu, Söke, Şahinbey, Talas, Trabzon, Uşak, Yumurtalık ve Zeytinburnu Belediyeleri

Proje Ödülleri

Proje Ödülleri Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın tarafından verildi:

Darende Belediyesi / Eski Cumhuriyet İlkokulu ve Çevresindeki Dükkânlar Dizisi Rölöve-Restitüsyon-Restorasyon ve Sokak Sağlıklaştırma Projeleri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi / İstanbul Fırıncılık Eğitim Merkezi ve Müzesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve Mimari Uygulama Projesi

Kadıköy Belediyesi /

a. Notre Dame Du Rosaire Kilisesi Restorasyon Projesi

b. Sürmeli Ali Paşa, Ayrılık, Su Terazisi, Hasan Rıza Paşa, Ladikli Ahmet Ağa Çeşmeleri Restorasyon Projeleri

c. Karikatür Evi Restorasyon Projesi

Kaymaklı Belediyesi / Kaymaklı Yeraltı Şehri ve Çevresi Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenleme Projesi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi / Kentsel Sit Alanı Kentsel Tasarım ve Mimari Avan Projesi

Konak Belediyesi /

a. Selvili Han Restorasyon Projesi

b. Mülkiyeliler Birliği Binası Projesi

c. 377 Ada 29 Parsel (Kadın Müzesi) Projesi

Odunpazarı Belediyesi / Odunpazarı Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Revizyonu

Uygulama Ödülleri

Uygulama Ödülleri TKB Başkanı Dr. Asım Güzelbey tarafından verildi:

Adana Büyükşehir Belediyesi / Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi

Alanya Belediyesi /

a. Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi

b. Kızılkule- Tophane Ekseni Projesi

Altındağ Belediyesi / Karacabey Hamamı Yakın Çevresi Restorasyon, Rekonstrüksiyon ve Sağlıklaştırma Projesi, Çelebi Mehmet Camisi ve Çevresi Restorasyon - Sağlıklaştırma Projesi

Bayındır Belediyesi / Eski Hükümet Konağı Restorasyonu (12 Ada 35 Parsel)

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi /

a. Çamurcu Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi Uygulaması

b. Hıdır Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi Uygulaması

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi / Sırrıpaşa Konağı

Yozgat Belediyesi / Tarihi Çapanoğlu Büyük Camisi Çevre Düzenleme ve Kentsel Tasarım Projesi

Süreklilik Ödülleri

Süreklilik Ödülleri'ni Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak verdi:

Aksaray Belediyesi / Azm-i Milli Sanayi ve Bilim Müzesi

Birgi Belediyesi / 391 Parsel Restorasyon Uygulaması

Burdur Belediyesi /

a. Sadrazam Derviş Mehmed Paşa Kütüphanesi Projesi

b. Eski Şehir Kulübü Restorasyon Projesi

Çanakkale Belediyesi

Saat Kulesi ve Meydan Düzenleme Uygulaması

Kula Belediyesi

Zafer 86 Sokakların Sağlıklaştırma ve Beş Lüleli Çeşme Restorasyon Projeleri

Muğla Belediyesi

Arasta I. Etap Cephe Yenileme Projesi

Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü

Büyük Ödül Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından verildi:

Bursa Büyükşehir Belediyesi / Merinos Tekstil Sanayi Müzesi

Restorasyon Köyü kuruldu

Kimi zaman yüz yıllık ahşap evler, kimi zaman 600 yıllık taş kervansaraylar Anadolu ustalarının emekleri, bilgi ve tecrübeleriyle restore ediliyor; aslına uygun yapılan taş, kerpiç, bakır, ahşap uygulamalarıyla geleceğe taşınıyor. Usta-çırak ilişkisiyle günümüze ulaşan bu zengin kültürün örnekleri koruma fuarındaki “Restorasyon Köyü”nde bir araya geldi. Antep, Kastamonu, Mardin, Konya gibi kentlerden gelen ustalar uygulamalı olarak zanaatlarını sergiledi.

ÇATI-DER ve ÇEKÜL'den arama toplantısı

Geleneksel Çatı Kaplama Malzemeleri "Arama Toplantısı" ÇATI-DER ve ÇEKÜL işbirliği ile düzenlendi. Toplantıya, ÇATI-DER,  ÇEKÜL Vakfı ve ÇEKÜL Akademi yöneticileri, özel sektör temsiclileri, mimar ve restaratörler ile farklı uzmanlık alanlarından akademisyenler katıldı. İlk kez bir fuar kapsamında bir araya gelen taraflar, sektörün sorunlarını tartışarak yeni işbiliriği modellerinin geliştirilmesi için görüş birliğine vardı. Bu toplantıyla, koruma tarihindeki eşik noktalarına bir yenisi daha eklendi. Toplantının detaylarını farklı bir haberde paylaşacağız.

YAPEX Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasının Korunması Fuarı, doğru koruma ve kültür politikalarının geliştirilmesi, koruma ve yapı sektörüne yeni hedefler göstermesi, örgütlenme ve iletişim ağının güçlenmesi, tecrübe ve yeni teknolojilerin paylaşılması açısından başarıyla sonuçlandı.